ΟΜΟΡΦΙΑ

Φερουλικό οξύ: Τι προσφέρει σε δέρμα και υγεία – Πηγές και τρόπος χρήσης

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το φερουλικό οξύ, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται φυσικά στους σπόρους, τα φύλλα και τα κυτταρικά τοιχώματα των φυτών, έχει κερδίσει δημοφιλία για τα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία και το δέρμα.

Φερουλικό οξύ: Τι προσφέρει σε δέρμα και υγεία – Πηγές και τρόπος χρήσης
Bigstock

Το φερουλικό οξύ είναι ολοένα και πιο δημοφιλές στον κόσμο της περιποίησης δέρματος και των συμπληρωμάτων λόγω της ικανότητάς της να εξουδετερώνει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και να ενισχύει την αποτελεσματικότητα άλλων αντιοξειδωτικών.

Ανήκει στην οικογένεια των φαινολικών ενώσεων, η οποία είναι γνωστή για την προστασία των φυτών από το περιβαλλοντικό στρες και τις βλάβες.

Πηγές φερουλικού οξέος

  • Τρόφιμα: Το φερουλικό οξύ είναι άφθονο στα πίτουρα δημητριακών, όπως το σιτάρι, η βρώμη και το ρύζι, καθώς και σε φρούτα, όπως τα πορτοκάλια και τα μήλα.
  • Συμπληρώματα και περιποίηση δέρματος: Διαθέσιμο σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων συμπληρωμάτων διατροφής και τοπικών προϊόντων περιποίησης δέρματος, το φερουλικό οξύ μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στη ρουτίνα υγείας και ομορφιάς σας.

Φερουλικό οξύ: Οφέλη για την υγεία

Το φερουλικό οξύ καθαρίζει αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες: ασταθή μόρια που βλάπτουν τα κύτταρα και συμβάλουν στη γήρανση και τις ασθένειες. Εξουδετερώνοντας αυτές τις ρίζες, το φερουλικό οξύ βοηθά στην προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες, όπως έδειξε έρευνα.

Ενισχύει τη δράση άλλων αντιοξειδωτικών, όπως οι βιταμίνες C και E, καθιστώντας τα πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της οξειδωτικής βλάβης.

Σύμφωνα με έρευνες , το φερουλικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα, κάτι μειώνει τα συμπτώματα καταστάσεων, όπως η αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις διαταραχές.

Έρευνες δείχνουν ότι το φερουλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και -κατ' επέκταση- τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, συμβάλλοντας στη συνολική καρδιαγγειακή υγεία.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το φερουλικό οξύ έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, αναστέλλοντας δυνητικά την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκινικών κυττάρων και μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης όγκων.

Οφέλη του φερουλικού οξέος για το δέρμα

  • Το φερουλικό οξύ ενισχύει τον παράγοντα αντηλιακής προστασίας (SPF), παρέχοντας ένα επιπλέον στρώμα άμυνας ενάντια στις επιβλαβείς ακτίνες UV.
  • Βοηθά στην μείωση της βλάβης του δέρματος, που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση και καρκίνο του δέρματος.
  • Εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, το φερουλικό οξύ βοηθά στην πρόληψη της διάσπασης του κολλαγόνου και της ελαστίνης, απαραίτητων πρωτεϊνών που διατηρούν το δέρμα σφριγηλό και νεανικό.
  • Βοηθά επίσης να φωτίσει το δέρμα και να μειώσει την εμφάνιση σκούρων κηλίδων και υπερμελάγχρωσης.
  • Ενισχύει το φυσικό φράγμα της επιδερμίδας, συμβάλλοντας στο “κλείδωμα” της υγρασίας και στην προστασία από τους περιβαλλοντικούς ρύπους.
  • Τέλος, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση του ερεθισμένου δέρματος και στην μείωση της ερυθρότητας.
Ferulic-Acid

Πώς να χρησιμοποιήσετε το φερουλικό οξύ

Προσθέστε τρόφιμα πλούσια σε φερουλικό οξύ, όπως πίτουρο ρυζιού, βρώμη, δημητριακά ολικής αλέσεως και εσπεριδοειδή, στη διατροφή σας για εσωτερικά αντιοξειδωτικά οφέλη.

Αναζητήστε προϊόντα περιποίησης δέρματος που περιέχουν φερουλικό οξύ, ιδιαίτερα ορούς που το συνδυάζουν με άλλα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και E. Εφαρμόστε ορούς φερουλικού οξέος το πρωί για να μεγιστοποιήσετε τα προστατευτικά τους αποτελέσματα έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συμπληρώματα φερουλικού οξέος είναι διαθέσιμα και μπορούν να λαμβάνονται καθημερινά, για να ενισχύσουν τη συνολική υγεία και την πρόσληψη αντιοξειδωτικών.

Πιθανές παρενέργειες

Το φερουλικό οξύ θεωρείται ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, όταν χρησιμοποιείται σε μέτριες ποσότητες, είτε από τρόφιμα και συμπληρώματα, είτε από τοπικές εφαρμογές.

Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν ήπιο ερεθισμό ή ευαισθησία του δέρματος, όταν χρησιμοποιούν προϊόντα με φερουλικό οξύ, ειδικά εάν έχουν ευαίσθητο δέρμα.

Να συμβουλεύεστε πάντα γιατρό ή δερματολόγο πριν προσθέσετε νέα συμπληρώματα ή προϊόντα δερματικής περιποίησης στη ρουτίνα σας, ειδικά εάν έχετε προϋπάρχουσες παθήσεις ή παίρνετε άλλα φάρμακα.

Πηγή: clevelandclinic.org