ΥΓΕΙΑ

Ποια φάρμακα προκαλούν ευαισθησία στον ήλιο: Συμπτώματα και τι να κάνετε

Bigstock

Η ευαισθησία στον ήλιο, γνωστή και ως φωτοευαισθησία, είναι μια κατάσταση όπου το δέρμα αντιδρά ανώμαλα στο ηλιακό φως.

Αυτή η αντίδραση μπορεί να προκληθεί από ορισμένα φάρμακα, καθιστώντας το δέρμα πιο ευαίσθητο σε βλάβες από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV) του ήλιου. Η ευαισθησία στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως ερυθρότητα, εξανθήματα, ακόμη και σοβαρά ηλιακά εγκαύματα μετά από ελάχιστη έκθεση στον ήλιο.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο κάποια φάρμακα μπορούν να συμβάλλουν στη φωτοευαισθησία είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του δέρματος και της συνολική σας υγείας.

Πώς κάποια φάρμακα προκαλούν φωτοευαισθησία

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία του δέρματός σας στις ακτίνες UV, με αποτέλεσμα μια υπερβολική απόκριση στο ηλιακό φως. Αυτό συμβαίνει, επειδή αυτά τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν χημικές αλλαγές στο δέρμα, καθιστώντας το πιο επιρρεπές σε βλάβες όταν εκτίθεται στον ήλιο. Η φωτοευαισθησία μπορεί να εκδηλωθεί με δύο κύριους τρόπους: φωτοτοξικές και φωτοαλλεργικές αντιδράσεις.

  1. Φωτοτοξικές αντιδράσεις: Συμβαίνουν όταν ένα φάρμακο αντιδρά με το υπεριώδες φως, προκαλώντας άμεση βλάβη στα κύτταρα του δέρματος. Αυτός ο τύπος αντίδρασης τυπικά μοιάζει με σοβαρό ηλιακό έγκαυμα, με συμπτώματα όπως ερυθρότητα, οίδημα και φουσκάλες. Οι φωτοτοξικές αντιδράσεις μπορεί να συμβούν μέσα σε λίγα λεπτά έως λίγες ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο και είναι πιο συχνές από τις φωτοαλλεργικές αντιδράσεις.
  2. Φωτοαλλεργικές αντιδράσεις: Είναι λιγότερο συχνές αλλά μπορεί να είναι πιο σοβαρές. Εμφανίζονται όταν το υπεριώδες φως προκαλεί μια χημική αλλαγή στο φάρμακο, οδηγώντας σε αλλεργική απόκριση στο δέρμα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ένα κοκκινωπό, κνησμώδες εξάνθημα που μπορεί να εξαπλωθεί πέρα από τις περιοχές που εκτίθενται στο ηλιακό φως. Αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να αναπτυχθούν από ώρες έως και μέρες μετά την έκθεση στον ήλιο.

Παράδειγμα φωτοτοξικής αντίδρασης

Bigstock

Συνήθη φάρμακα που προκαλούν ευαισθησία στον ήλιο

Αντιβιοτικά

Ορισμένα αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένων των τετρακυκλινών και των φθοριοκινολονών, είναι γνωστό ότι αυξάνουν την ευαισθησία στον ήλιο. Όταν παίρνετε αυτά τα φάρμακα, ακόμη και η σύντομη έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές δερματικές αντιδράσεις. Είναι απαραίτητο να λαμβάνετε επιπλέον προφυλάξεις, για να προστατεύσετε το δέρμα σας εάν σας συνταγογραφηθούν αυτά τα αντιβιοτικά.

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)

Τα ΜΣΑΦ, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, μπορούν επίσης να προκαλέσουν φωτοευαισθησία. Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής. Εάν παίρνετε ΜΣΑΦ, είναι σημαντικό να προσέχετε την έκθεσή σας στον ήλιο και να λαμβάνετε μέτρα για την πρόληψη της βλάβης του δέρματος.

Διουρητικά

Τα διουρητικά, τα οποία συχνά συνταγογραφούνται για τη διαχείριση της υπέρτασης και της κατακράτησης υγρών, μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία του δέρματος στο ηλιακό φως. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να σας κάνουν πιο ευαίσθητους σε ηλιακά εγκαύματα και άλλες δερματικές αντιδράσεις. Η λήψη μέτρων αντηλιακής προστασίας είναι ζωτικής σημασίας, όταν λαμβάνετε διουρητικά.

Αντικαταθλιπτικά

Ορισμένα αντικαταθλιπτικά, ιδιαίτερα αυτά της κατηγορίας των αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), μπορεί να προκαλέσουν φωτοευαισθησία. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο δερματικών αντιδράσεων, όταν εκτίθεστε σε υπεριώδη ακτινοβολία. Η προστασία του δέρματός σας από τον ήλιο είναι σημαντική εάν παίρνετε αντικαταθλιπτικά.

Αντιμυκητιακά

Τα αντιμυκητιακά φάρμακα, ειδικά εκείνα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων του δέρματος ή των νυχιών, μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυξημένη ευαισθησία στον ήλιο. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να κάνουν το δέρμα σας πιο επιρρεπές σε ηλιακό έγκαυμα και άλλες βλάβες που σχετίζονται με τον ήλιο. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται για να αποφευχθεί η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ενώ λαμβάνετε αντιμυκητιακά φάρμακα.

Συμπτώματα φωτοευαισθησίας

Ερυθρότητα και πρήξιμο

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της φωτοευαισθησίας είναι η ερυθρότητα και το πρήξιμο του δέρματος. Αυτό μπορεί να συμβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα από την έκθεση στον ήλιο και μπορεί να συνοδεύεται από πόνο ή ευαισθησία. Η πληγείσα περιοχή μπορεί να μοιάζει με σοβαρό ηλιακό έγκαυμα.

Εξανθήματα και φουσκάλες

Η φωτοευαισθησία μπορεί επίσης να προκαλέσει εξανθήματα ή φουσκάλες στο δέρμα. Αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να συνοδεύονται από φαγούρα και -σε σοβαρές περιπτώσεις- οι φουσκάλες μπορεί να γίνουν μεγάλες και να γεμίσουν με υγρό. Το εξάνθημα μπορεί να εξαπλωθεί και σε περιοχές του δέρματος που δεν εκτίθενται άμεσα στο ηλιακό φως.

Αίσθηση φαγούρας και καύσου

Ο κνησμός και το αίσθημα καύσου είναι επίσης συνήθεις αντιδράσεις φωτοευαισθησίας. Το δέρμα μπορεί να το αισθάνεστε ζεστό στην αφή και εξαιρετικά άβολο. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν για αρκετές ημέρες και μπορεί να απαιτήσουν ιατρική θεραπεία εάν είναι σοβαρά.

Μέτρα προστασίας από την ευαισθησία στον ήλιο

Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποτρέψετε τις αντιδράσεις φωτοευαισθησίας είναι να περιορίσετε την έκθεσή σας στο ηλιακό φως, ειδικά κατά τις “ώρες αιχμής” (μεσημεριανές ώρες το καλοκαίρι), που η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ισχυρότερη. Η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους και η αναζήτηση σκιάς μειώνουν τον κίνδυνο βλάβης του δέρματος.

Χρησιμοποιήστε αντηλιακό

Η εφαρμογή ενός αντηλιακού ευρέος φάσματος με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF) μπορεί να προσφέρει φραγμό έναντι των ακτίνων UV. Είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος, που προστατεύει τόσο από την UVA όσο και από την UVB ακτινοβολία. Εφαρμόστε ξανά και ξανά το αντηλιακό κάθε 2 ώρες και μετά από κολύμπι ή έντονη εφίδρωση, για να διατηρήσετε την προστασία του.

Φοράτε προστατευτικά ρούχα

Το να φοράτε προστατευτικά ρούχα, όπως μακρυμάνικα πουκάμισα, παντελόνια και καπέλα με φαρδύ γείσο, θα σας βοηθήσει να προστατεύσετε το δέρμα σας από τον ήλιο. Τα ρούχα κατασκευασμένα από υφάσματα με πυκνή ύφανση προσφέρουν καλύτερη προστασία και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο αντιδράσεων φωτοευαισθησίας.

Αποφύγετε τα σολάριουμ

Τα σολάριουμ μπορεί να εκπέμπουν υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας και θα πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά εάν παίρνετε φάρμακα που προκαλούν φωτοευαισθησία. Η χρήση σολάριουμ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών δερματικών αντιδράσεων και μακροχρόνιας βλάβης.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

Εάν σας συνταγογραφηθεί ένα φάρμακο που είναι γνωστό ότι προκαλεί φωτοευαισθησία, είναι σημαντικό να συζητήσετε πιθανές παρενέργειες με τον γιατρό σας. Θα σας καθοδηγήσει για το πώς να προστατεύσετε το δέρμα σας και θα σας προτείνει εναλλακτικές θεραπείες, εάν το κρίνει απαραίτητο. Η παρακολούθηση του δέρματός σας για τυχόν ασυνήθιστες αντιδράσεις και η άμεση αναζήτηση ιατρικής συμβουλής είναι καίριας σημασίας στην πρόληψη επιπλοκών.

Πηγή: health.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved