ΥΓΕΙΑ

Έρπης ζωστήρας: Γιατί ενεργοποιείται το καλοκαίρι

Οι ερπητοϊοί είναι μια οικογένεια ιών ευρέως διαδεδομένων στη φύση.

Έρπης ζωστήρας: Γιατί ενεργοποιείται το καλοκαίρι

Χωρίζονται σε τρεις υποομάδες, εκ των οποίων μόνο η μία δημιουργεί δερματικές βλάβες στον άνθρωπο.

Σε αυτήν ανήκουν ο ιός της ανεμευλογιάς - έρπητα ζωστήρα (VZV)και ο ιός του απλού έρπητα (HSV). Υπάρχουν δύο τύποι του HSV: ο ιός του απλού έρπητα 1 (HSV-1) και ο ιός του απλού έρπητα 2 (HSV-2).

Κάθε άτομο με ιστορικό ανεμευλογιάς διατρέχει περίπου 30% κίνδυνο επανενεργοποίησης του VZV τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

Η μόλυνση γίνεται με στενή επαφή με άτομο που έχει ενεργό ιό. Μετά την αρχική εκδήλωση των συμπτωμάτων και την υποχώρησή τους, ο ιός παραμένει σε
λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία που να
τον εκριζώνει. Κατά διαστήματα μπορεί να επανενεργοποιείται, προκαλώντας εξανθήματα σε μορφή φυσαλίδας, με πόνο και κνησμό.

Ο HSV μεταδίδεται με άγγιγμα των βλαβών και εκδηλώνεται στο δέρμα,
το στόμα, τα χείλη, τα μάτια και τα γεννητικά όργανα.

Ο επιχείλιος έρπης είναι η πιο συχνή μορφή στην περιοχή του προσώπου. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι η πιο διαδεδομένη σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος στις ανεπτυγμένες χώρες και μπορεί να προκληθεί τόσο από τον HSV-1 όσο και τον HSV-2.

Τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται έξαρση των συμπτωμάτων του έρπητα.

Η αιτία εντοπίζεται στην υπερβολική έκθεση στον ήλιο, η οποία μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, με συνέπεια αυτό να μην μπορεί πλέον να κρατήσει υπό έλεγχο τον ιό.

Εκτιμάται ότι τρεις στις δέκα υποτροπές οφείλονται στην απότομη έκθεση στο ηλιακό φως, κυρίως λόγω της καταστολής της ανοσολογικής απόκρισης που
προκαλεί στον οργανισμό.

Μελέτη που διεξήχθη από το Kobe University Graduate School of Medicine της
Ιαπωνίας διαπίστωσε ότι περίπου το 10,4% των ατόμων με τον ιό HSV-1 ανέφεραν επανεμφάνιση των συμπτωμάτων.

Κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, οι εξάρσεις που προκλήθηκαν από τον ήλιο αυξήθηκαν στο 19,7% συνολικά. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 28% στους ασθενείς ηλικίας κάτω των 30 ετών που διαγνώστηκαν κατά τους ίδιους μήνες και στο 40% στα άτομα ίδιας ηλικίας που υποτροπίασαν στο παραπάνω χρονικό διάστημα.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του κινδύνου υποτροπής το καλοκαίρι, είναι η αποφυγή του ήλιου. Από τις μέχρι σήμερα μελέτες φαίνεται ότι η χρήση αντηλιακού, πριν από την έκθεση, προστατεύει.

  • Είναι επίσης σημαντικό να ενυδατώνετε τα χείλη με lip balm που περιέχει SPF,
  • Να χρησιμοποιείτε καπέλο που δημιουργεί σκιά στο πρόσωπο και στα χείλη,
  • Να αποφεύγετε μηχανήματα ή συσκευές που παράγουν υπεριώδη ακτινοβολία,
  • Να ενυδατώνετε επαρκώς την επιδερμίδα σας.
  • Είναι τέλος σημαντικό να εκτίθεστε προοδευτικά στον ήλιο, ώστε να δίνετε τη δυνατότητα σταδιακής ενεργοποίησης της προστατευτικής μελανίνης.