Αντηλιακά με μεταλλικά ή χημικά φίλτρα; Διαφορές - Ποια είναι καλύτερα
Αν και οι δύο τύποι αντηλιακών επιτυγχάνουν τον ίδιο στόχο, διαφέρουν ως προς τα ενεργά συστατικά τους και τον τρόπο με τον οποίο προστατεύουν το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.
Καταρχάς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να εφαρμόζετε κάποιο είδος αντηλιακής προστασίας (επιμελώς!) όταν είστε έξω στον ήλιο. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε τα ηλιακά εγκαύματα ή τη δερματική δηλητηρίαση από τον ήλιο και μειώνετε τον κίνδυνο για καρκίνους του δέρματος, όπως το μελάνωμα.
Τα αντηλιακά με μεταλλικά και εκείνα με χημικά στοιχεία είναι οι δύο κύριοι τύποι αντηλιακών που θα δείτε στην αγορά. Τα διακρίνεται συνήθως από την ετικέτα στο μπροστινό μέρος, καθώς και τα συστατικά που αναφέρονται στο πίσω μέρος.
Ακολουθεί μια ανάλυση του τι υπάρχει στα χημικά και στα μεταλλικά αντηλιακά και πόσο καλά λειτουργούν και τα δύο.
Μεταλλικό αντηλιακό
Ένα αντηλιακό με μεταλλικά στοιχεία (mineral ή physical sunscreen) έχει πιο βαριά, παχύτερη υφή από τα χημικά αντηλιακά. Τα μεταλλικά αντηλιακά αποτελούνται από μέταλλα και προστατεύουν το δέρμα αντανακλώντας το υπεριώδες φως από τον ήλιο.
Στο πίσω μέρος ενός μπουκαλιού μεταλλικού αντηλιακού, θα βρείτε ενεργά συστατικά όπως:
- οξείδιο του ψευδαργύρου
- διοξείδιο τιτανίου
Τα συστατικά αυτά λειτουργούν ως ασπίδα ενάντια στις ακτίνες του ήλιου. Αυτό συμβαίνει επειδή το αντηλιακό στην πραγματικότητα κάθεται στην επιφάνεια του δέρματός σας, αντανακλώντας και διασκορπίζοντας τις ακτίνες UV μακριά από το δέρμα σας. Τα μεταλλικά αντηλιακά είναι συνήθως αδιαφανή, όταν εφαρμόζονται και αρχίζουν να λειτουργούν αμέσως μετά την εφαρμογή.
Χημικό αντηλιακό
Ένα χημικό αντηλιακό (chemical sunscreen) περιέχει -προφανώς- χημικά συστατικά. Τι σημαίνει όμως αυτό στην πραγματικότητα; Τα χημικά αντηλιακά παρέχουν αντηλιακή προστασία απορροφώντας τις ακτίνες του ήλιου και εμποδίζοντάς τες να φτάσουν στο δέρμα.
Σε ένα χημικό αντηλιακό θα δείτε συστατικά, όπως:
- αβοβενζόνη
- οξυβενζόνη
- οκτινοξάτη
Οι χημικές ενώσεις στο χημικό αντηλιακό λειτουργούν ως ένα είδος σφουγγαριού, που απορροφάει τις ακτίνες UV και στη συνέχεια τις μετατρέπει σε θερμότητα, η οποία απελευθερώνεται από το δέρμα. Αυτός ο τύπος αντηλιακού είναι συνήθως διαφανής, όταν εφαρμόζεται και χρειάζεται λίγο χρόνο για να απορροφηθεί καλά στο δέρμα προτού γίνει αποτελεσματικός.
Μεταλλικό αντηλιακό: Πλεονεκτήματα
- Καλό για το ευαίσθητο δέρμα: Τα μεταλλικά αντηλιακά είναι γενικά καλά ανεκτά από άτομα με ευαίσθητο δέρμα ή από άτομα επιρρεπή σε δερματικές αλλεργίες. Είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμό ή αλλεργικές αντιδράσεις σε σύγκριση με τα χημικά αντηλιακά.
- Καλό για δέρμα με τάση ακμής: Τα μεταλλικά αντηλιακά είναι λιγότερο πιθανό να φράξουν τους πόρους και να συμβάλουν στην εμφάνιση ακμής. Είναι μια καλή επιλογή για άτομα με λιπαρό ή με τάση ακμής δέρμα.
- Άμεση προστασία: Τα μεταλλικά αντηλιακά αρχίζουν να λειτουργούν μόλις εφαρμοστούν στο δέρμα σας. Σε αντίθεση με το χημικό αντηλιακό, δεν χρειάζεται να περιμένετε να απορροφηθεί το αντηλιακό πριν βγείτε στον ήλιο.
Μεταλλικό αντηλιακό: Μειονεκτήματα
- Πιο αργή εφαρμογή: Τα μεταλλικά αντηλιακά έχουν συχνά πιο παχιά υφή σε σύγκριση με τα χημικά. Αυτό μπορεί να τα κάνει να αισθάνονται πιο βαριά στο δέρμα σας και να τα νιώθετε πιο δύσκολο να απλωθούν σε αυτό.
- Αφήνει μια λευκή επίστρωση στο δέρμα: Ένα κοινό μειονέκτημα των μεταλλικών αντηλιακών είναι ότι μπορεί να αφήσουν μια όψη σαν λεπτή επίστρωση γύψου στο δέρμα σας. Τα σωματίδια οξειδίου ψευδαργύρου ή διοξειδίου του τιτανίου μπορούν να είναι ορατά, ειδικά σε πιο σκούρες αποχρώσεις δέρματος. Αλλά ορισμένες σύγχρονες συνθέσεις έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιούν αυτό το αποτέλεσμα.
Χημικό αντηλιακό: Πλεονεκτήματα
- Εύκολη εφαρμογή: Τα χημικά αντηλιακά μπορούν να εφαρμοστούν ευκολότερα λόγω της πιο ελαφριάς, αναμεμειγμένης υφής τους.
- Διαφανές στο δέρμα: Σε αντίθεση με τα μεταλλικά αντηλιακά, τα χημικά είναι συνήθως διαφανή στο δέρμα σας, χωρίς να αφήνουν αυτήν την όψη επίστρωσης γύψου.
- Αδιάβροχα: Τα χημικά αντηλιακά συχνά έχουν καλύτερη αντοχή στο νερό σε σύγκριση με τα μεταλλικά. Μπορούν να διατηρήσουν την αποτελεσματικότητά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όταν εκτίθενται σε νερό ή ιδρώτα, καθιστώντας τα μια καλή επιλογή για υπαίθριες δραστηριότητες και κολύμπι.
Χημικό αντηλιακό: Μειονεκτήματα
- Μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις ή ερεθισμούς: Λόγω των συστατικών που χρησιμοποιούνται, τα χημικά αντηλιακά είναι πιθανότερο να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένες περιπτώσεις. Μπορούν να προκαλέσουν και κάψιμο αν μπουν στα μάτια.
- Δεν είναι άμεσα αποτελεσματικό: Τα χημικά αντηλιακά χρειάζονται συνήθως περίπου 20 λεπτά για να απορροφηθούν πλήρως και να γίνουν αποτελεσματικά μετά την εφαρμογή τους στο δέρμα. Είναι σημαντικό να τα εφαρμόζετε εκ των προτέρων πριν βγείτε στον ήλιο για να εξασφαλίσετε τη σωστή προστασία.
- Απορρόφηση στο δέρμα: Τα χημικά αντηλιακά είναι σχεδιασμένα για να απορροφώνται στο δέρμα σας, προκειμένου να λειτουργούν αποτελεσματικά. Υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την απορρόφηση κάποιων χημικών συστατικών τους στην κυκλοφορία του αίματος.
Είναι καλύτερο ένα μεταλλικό από ένα χημικό αντηλιακό;
Συνολικά, μπορεί να έχετε ακούσει ότι τα μεταλλικά αντηλιακά είναι καλύτερη επιλογή, αλλά πολλά εξαρτώνται από την προσωπική προτίμηση του καθενός ατόμου.
Τόσο τα μεταλλικά όσο και τα χημικά αντηλιακά έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα. Το καλύτερο αντηλιακό για εσάς είναι εκείνο που νιώθετε άνετα να το εφαρμόζετε πολύ και συχνά.
Τα μεταλλικά αντηλιακά έχει κερδίσει προβάδισμα τα τελευταία χρόνια, αφού μελέτες επισήμαναν κάποιες ανησυχίες σχετικά με ορισμένα συστατικά στα χημικά αντηλιακά, όπως η οξυβενζόνη και η αβοβενζόνη.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019, υπήρχαν ενδείξεις ότι κάποια δραστικά συστατικά στα χημικά αντηλιακά μπορεί να απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως εξανθήματα.
Από την άλλη, δύο από τα κύρια συστατικά στα μεταλλικά αντηλιακά θεωρήθηκαν ασφαλή από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) το 2019.
Σίγουρα, είτε ένα μεταλλικό είτε ένα χημικό αντηλιακό είναι καλύτερο από το καθόλου αντηλιακό! Αλλά αν αναρωτιέστε πώς μπορεί να σας επηρεάσουν ορισμένα συστατικά, μιλήστε με τον γιατρό σας ή με έναν δερματολόγο.
Πηγή: clevelandclinic.org