ΥΓΕΙΑ

Οι 6 τρόποι που το ταξίδι με αεροπλάνο επηρεάζει την υγεία

Bigstock

“Η πίεση, η θερμοκρασία και τα επίπεδα οξυγόνου στην καμπίνα αυξομειώνονται και το επίπεδο υγρασίας είναι χαμηλότερο απ' ό,τι στο επίπεδο της θάλασσας”, λέει ο συνεργάτης της Cleveland Clinic, οικογενειακός γιατρός, δρ. Matthew Goldman.

Όλα αυτά μπορεί να μπερδεύουν ορισμένες από τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος. Στη συνέχεια, υπάρχει η καθαυτή διαδικασία του ταξιδιού, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει αλλαγή ζώνης ώρας και επαφή με δεκάδες ή και εκατοντάδες άλλους ανθρώπους.

Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους το ταξίδι με αεροπλάνο μπορεί να επηρεάσει το σώμα σας και ορισμένες προετοιμασίες που μπορείτε να κάνετε για να έχετε πιο υγιεινή ταξιδιωτική εμπειρία.

1. Αυξημένο στρες

Ακόμη και πριν πατήσετε το πόδι σας στο αεροπλάνο, περνάτε στρεσογόνες διαδικασίες: βραδυπορία σε ουρές αναμονής, ανησυχία για έγκαιρη μετακίνηση με τις αποσκευές κ.α. Έπειτα, μπαίνεις στο αεροπλάνο, όπου μπορεί να σε ενοχλεί ένα άβολο κάθισμα και να είσαι κολλητά με διπλανούς αγνώστους, ώστε να ακουμπούν οι αγκώνες σας. Όλα αυτά μπορεί να είναι μια συνεχής δοκιμασία της υπομονής σας.

Τι μπορείτε να κάνετε: Προγραμματίστε κάθε πτυχή του ταξιδιού, για να ελαχιστοποιήσετε το άγχος. Συσκευάστε όλα τα φάρμακα που έχετε σε μια χειραποσκευή, αντί στις παραδοτέες αποσκευές, ώστε να μην χαθούν. Ειδοποιήστε την αεροπορική εταιρεία όταν κάνετε κράτηση του εισιτηρίου σας εάν έχετε διαβήτη ή άλλη πάθηση που θα δικαιολογούσε ένα ειδικό γεύμα ή/και σνακ.

2. Το ταξίδι με αεροπλάνο προκαλεί αφυδάτωση

Οι καμπίνες των αεροπλάνων έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα υγρασίας, εξηγεί ο δρ. Goldman. Επειδή περίπου το 50% του αέρα που κυκλοφορεί στην καμπίνα έλκεται από την εξωτερική ατμόσφαιρα σε μεγάλο υψόμετρο, στερείται σχεδόν εντελώς υγρασίας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στον λαιμό, την μύτη και το δέρμα.

Τι μπορείτε να κάνετε: Ο ίδιος προτείνει να πάρετε ένα άδειο μπουκάλι στη χειραποσκευή σας, το οποίο μπορείτε να γεμίσετε αφότου περάσετε από τους ελέγχους ασφαλείας και να το πάρετε μαζί σας στο αεροπλάνο.

Φορέστε γυαλιά αντί για φακούς επαφής για να αποτρέψετε την ενόχληση στα μάτια. Και πάρτε μαζί σας οφθαλμικές σταγόνες ή ρινικό σπρέι για να ενυδατώσετε μάτια και μύτη.

3. Έκθεση σε μικρόβια

Μπορεί να νομίζετε ότι η ανακύκλωση του αέρα στην καμπίνα του αεροπλάνου αυξάνει τις πιθανότητες να αρρωστήσετε, αλλά τα αεροπλάνα διαθέτουν προηγμένα συστήματα φιλτραρίσματος που απομακρύνουν τα περισσότερα βακτήρια, μύκητες και ιούς από τον αέρα. Αυτό που είναι πιο πιθανό να σας κάνει να αρρωστήσετε είναι η κοντινή απόσταση και η άμεση επαφή με τόσους πολλούς άλλους ανθρώπους και τα μικρόβια τους.

“Μπορεί να κολλήσετε κάτι από άλλους επιβάτες που βήχουν, φτερνίζονται ή ακόμα και απλώς αναπνέουν κοντά σας”, επισήμανε ο δρ. Goldman. Επίσης, τα ατομικά τραπεζάκια, οι ζώνες ασφάλειας και άλλες επιφάνειες που αγγίζονται συχνά μπορεί επίσης να καλύπτονται με μικρόβια.

Τι μπορείτε να κάνετε: Βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει το ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο και οποιαδήποτε άλλα εμβόλια (π.χ. για COVID-19 ή για τον RSV) που μπορεί να χρειαστείτε. Έχετε μαζί σας ένα μικρό μπουκάλι απολυμαντικό χεριών και φροντίστε να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Ίσως θελήσετε ακόμη και να σκεφτείτε να φορέσετε μάσκα. Η έρευνα σχετικά με τη χρήση μάσκας για την πρόληψη αναπνευστικών ασθενειών, όπως το κρυολόγημα, η εποχική γρίπη και η COVID-19, έχει δείξει αποτελεσματικότητα ανάλογα με παράγοντες όπως ο τύπος της μάσκας, η εφαρμογή και η συμμόρφωση, λέει ο δρ. Goldman.

Συμβουλεύει επίσης να ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών δημόσιας υγείας και να ενημερώνεστε για τις τελευταίες έρευνες και συστάσεις σχετικά με τη χρήση μάσκας, ειδικά στο πλαίσιο συγκεκριμένων αναπνευστικών ασθενειών, όπως η COVID-19.

4. Το ταξίδι με αεροπλάνο εξαντλεί την ενέργειά σας

Η πίεση του αέρα είναι χαμηλότερη σε μεγαλύτερα υψόμετρα, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σας καταναλώνει λιγότερο οξυγόνο. Οι αεροπορικές εταιρείες συμπιέζουν τον αέρα στην καμπίνα, αλλά όχι σε πιέσεις στο επίπεδο της θάλασσας. Οπότε υπάρχει ακόμα λιγότερο οξυγόνο στο σώμα σας όταν πετάτε, κάτι που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κόπωση ή ακόμα και να σας “κόβεται η αναπνοή”. Ο πιθανός παράγοντας αφυδάτωσης και η παρατεταμένη καθιστή θέση επιδεινώνουν την κατάσταση. Έπειτα, υπάρχει το jet lag, αν ταξιδεύετε σε διαφορετική ζώνη ώρας.

Τι μπορείτε να κάνετε: Η καλή ενυδάτωση είναι κλειδί. Σηκωθείτε και περπατήστε αν κάθεστε για περισσότερες από μερικές ώρες και κάντε διατάσεις στο κάθισμά σας, όπως να σηκώνετε τα πόδια σας από το έδαφος και να λυγίζετε και να στρέφετε τα δάχτυλα των ποδιών σας, για να διατηρήσετε τη ροή του αίματος.

Και αν ταξιδεύετε σε διαφορετική ζώνη ώρας, ο δρ. Goldman συνιστά να προσπαθήσετε να διατηρήσετε το πρόγραμμα ύπνου σας στη ζώνη ώρας του σπιτιού σας.

5. Πίεση στα αυτιά

Καθώς η πίεση στην καμπίνα αλλάζει, η πίεση του αέρα μέσα στο εσωτερικό του αυτιού προσπαθεί να προσαρμοστεί αναλόγως. Αυτή η εξίσωση είναι που σας βοηθά να διατηρήσετε την ισορροπία σας. Η πίεση ασκείται γύρω από τον ιστό του μέσου αυτιού και στις ευσταχιανές σάλπιγγες, όταν η εξωτερική πίεση αλλάζει γρήγορα κατά την απογείωση και την προσγείωση, γι' αυτό και τα αυτιά σας μπορεί να προσαρμοστούν με “σκασίματα”.

Αυτή η ανισορροπία μπορεί επίσης να συμβάλει στην ασθένεια κίνησης (ζαλάδα, ναυτία). Αυτό συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος λαμβάνει αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με την κίνηση και τη θέση του σώματος στον χώρο. Αυτά τα μηνύματα μεταδίδονται από το εσωτερικό αυτί, τα μάτια, τους υποδοχείς του δέρματος και τους αισθητήρες μυών και αρθρώσεων.

Τι μπορείτε να κάνετε: Ξερο-καταπιείτε ή χασμουρηθείτε κατά την απογείωση και την προσγείωση, για να ανοίξετε τις ευσταχιανές σάλπιγγες, οι οποίες ελέγχουν την πίεση στο μέσο αυτί. Για να ελαχιστοποιήσετε τη ναυτία, επιλέξτε ένα κάθισμα παραθύρου πάνω από το φτερό, όπου ο βαθμός κίνησης είναι χαμηλότερος και μπορεί να μπορείτε να δείτε τον ορίζοντα.

6. Το ταξίδι με αεροπλάνο προκαλεί φούσκωμα

Οι αλλαγές στην πίεση της καμπίνας προκαλούν τη διαστολή των αερίων στο στομάχι και τα έντερα, γι' αυτό μπορεί να αισθάνεστε φουσκωμένοι.

Τι μπορείτε να κάνετε: Πριν ταξιδέψετε, αποφύγετε τις λιπαρές τροφές και οποιαδήποτε άλλα τρόφιμα γνωρίζετε ότι μπορεί να σας προκαλούν αέρια.

Πηγή: clevelandclinic.org

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved