ΥΓΕΙΑ

Γιατί ξεχνάμε απλά πράγματα, όπως passwords και το αν κλειδώσαμε το σπίτι

Bigstock

Τετριμμένες θεωρούνται εκείνες οι απλές δραστηριότητες που κάνουμε τόσο συχνά, ώστε γίνονται ρουτίνα.

Αλλά, παρά το γεγονός ότι τις κάνουμε τακτικά, έχουμε την τάση να τις ξεχνάμε.

Μνήμη και τετριμμένες δραστηριότητες

Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές εξέτασαν τους πιθανούς λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν κάποια πράγματα που κάνουν τακτικά. Για παράδειγμα, να κλειδώνουν την πόρτα του σπιτιού όταν φεύγουν για τη δουλειά ή τον κωδικό πρόσβασης στα email ή στα smartphone τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα συναισθήματά μας είναι αυτά που επηρεάζουν την λειτουργική μνήμη μας. Οι τετριμμένες δραστηριότητες τείνουν να γίνονται μια ρουτίνα από την οποία αποχωριζόμαστε: τις κάνουμε αυτόματα ή ασυνείδητα χωρίς να σκεφτόμαστε, επειδή είμαστε τόσο εξοικειωμένοι με το να τις κάνουμε που όταν αρχίζουμε να τις αναλύουμε, δεν είμαστε σίγουροι για το τι να κάνουμε.

Για την μελέτη, σε 38 συμμετέχοντες έδειξαν διάφορες φωτογραφίες για να ελέγξουν την μνήμη τους. Μερικά από τα οπτικά στοιχεία ήταν τα ίδια, ενώ άλλα ήταν εντελώς νέα.

Μερικές από τις εικόνες ήταν απίστευτα παρόμοιες μεταξύ τους, όμως άλλες ήταν πιο δύσκολο να διακριθούν. Τα πανομοιότυπα γραφικά σχεδιάστηκαν για να εμποδίζουν την εύκολη ανάκληση μνήμης, περίπου όπως στις τετριμμένες καθημερινές πράξεις, όπως το κλείσιμο μιας πόρτας.

Οι φωτογραφίες που οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να θυμούνται ήταν οι πιο ξεχωριστές, σύμφωνα με την μελέτη. Οι φωτογραφίες με επίκεντρο τους ανθρώπους, πολύχρωμες και ακατάστατες, ήταν εκείνες που οι συμμετέχοντες θυμήθηκαν πιο εύκολα.

Ακόμα κι αν μια εικόνα απομνημονεύεται, αυτό δεν υποδεικνύει πάντα το ποιες ακριβώς πληροφορίες αυτής της εικόνας αποτυπώνονται στην μνήμη μας.

Επίσης, ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να κάνει μια εικόνα πιο αξέχαστη είναι το συναίσθημα. Στην έρευνα, οι ερευνητές απέδειξαν ότι το συναίσθημα αλληλεπιδρά με την μνήμη για το πόσο διακριτή γίνεται μια ανάμνηση.

Ένας άλλος λόγος που τείνουμε να ξεχνάμε πράγματα είναι λόγω της ικανότητας του εγκεφάλου μας. Η χωρητικότητά του είναι περιορισμένη, επομένως δεν μπορούμε να θυμηθούμε τα πάντα λεπτομερώς.

Η ανάκληση καθημερινών αναμνήσεων μπορεί να είναι δύσκολη καθώς είναι δύσκολο να διακρίνουμε ξεχωριστές μνήμες από πάρα πολλά παρόμοια γεγονότα. Ωστόσο, ο Alexander Easton, καθηγητής νευροεπιστήμης στο πανεπιστήμιο Durham, είπε ότι θα μπορούσαμε να το ξεπεράσουμε μέσω “ρουτινών”.

Για παράδειγμα, το να κρατάτε τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας στο ίδιο σημείο κάθε φορά που μπαίνετε στο σπίτι θα σας διευκολύνει να τα εντοπίσετε αργότερα. Δεν θα χρειάζεστε να θυμάστε πού βάζετε τα πράγματα, αρκεί να θυμάστε απλά πού τα βάζετε συνήθως και να τηρείτε αυτή τη ρουτίνα.

Πηγή: sciencetimes.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved