Πώς γίνεται να επιβιώσετε από απευθείας χτύπημα κεραυνού στο κεφάλι
Περίπου 2.000 άνθρωποι σκοτώνονται σε όλο τον κόσμο από κεραυνό κάθε χρόνο.
Εκατοντάδες άλλοι επιβιώνουν από χτυπήματα κεραυνών, αλλά υποφέρουν από ποικίλα μόνιμα συμπτώματα, όπως απώλεια μνήμης, ζάλη, αδυναμία, μούδιασμα και άλλες ασθένειες που τους αλλάζουν τη ζωή. Ένα χτύπημα κεραυνού μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανακοπή και σοβαρά εγκαύματα, αλλά 9 στους 10 ανθρώπους επιβιώνουν.
Αν και είναι απίθανο να σας χτυπήσει κεραυνός, ίσως θέλετε να μάθετε πώς και πότε έχετε τις περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσετε. Μια νέα νέα μελέτη έδωσε απάντηση: Έχετε περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσετε από ένα άμεσο χτύπημα κεραυνού στο κεφάλι, εάν το κεφάλι σας είναι βρεγμένο.
Την περιέργεια των ερευνητών κίνησαν στοιχεία που έδειχναν ανθρώπους να έχουν επιζήσει από άμεσο χτύπημα κεραυνού στο κεφάλι. Αν και το ποσοστό επιβίωσης είναι χαμηλότερο από ό,τι για τους ανθρώπους που χτυπήθηκαν αλλού, εκείνοι που χτυπήθηκαν στο κεφάλι επιβίωσαν σε ποσοστό 70-90%! Οι ερευνητές έσπευσαν αν εξετάσουν αν και κατά πόσον αυτό οφείλεται στο νερό πάνω στο δέρμα των ανθρώπων (λόγω της βροχής που κατά κανόνα συνοδεύει τους κεραυνούς).
“Παρά το ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, μπορεί να υποτεθεί ότι ο σχηματισμός μιας επιφανειακής διόδου (surface flashover) σε όλο το ανθρώπινο σώμα είναι μια σημαντική αιτία για το πώς οι άνθρωποι μπορεί να επιβιώσουν από ένα άμεσο χτύπημα κεραυνού”, αναφέρουν οι ερευνητές.
Γράφουν χαρακτηριστικά: "Το επιφανειακό flashover ορίζεται ως μια διαδρομή εκφόρτισης κατά μήκος του εξωτερικού δέρματος που προκαλείται από μια διαφορά υψηλής τάσης μεταξύ του σημείου εισόδου και του σημείου εξόδου του ρεύματος σε όλο το σώμα. Στην περίπτωση τους επιφανειακού flashover το μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρικού φορτίου ρέει έξω από το ανθρώπινο σώμα και μόνο λίγα αμπέρ περνούν μέσα από τους ανθρώπινους ιστούς, όπως φαίνεται από θεωρητικές μελέτες και από πειράματα”.
Αν και το φαινόμενο αυτό συμβάλλει στην πιθανότητα επιβίωσης, προηγούμενες μελέτες δεν είχαν εξετάσει το πώς η βροχή μπορεί να επηρεάσει το φαινόμενο. Έτσι οι ερευνητές δημιούργησαν ομοιώματα ανθρώπινου κεφαλιού για να το δοκιμάσουν μόνοι τους. Τα δύο “κεφάλια”, που περιείχαν τρία στρώματα (τριχωτό κεφαλής, κρανίο και εγκέφαλο) και ήταν κατασκευασμένα από υλικά που προορίζονταν να μιμούνται τον ανθρώπινο ιστό, υποβλήθηκαν σε 10 ηλεκτρικά φορτία υψηλής τάσης το καθένα. Το πείραμα έγινε σε δύο φάσεις: μία με τα “κεφάλια” στεγνά και μια δεύτερη αφότου είχαν ψεκαστεί με ένα ελαφρώς αλμυρό διάλυμα, που μιμείται το νερό της βροχής.
Το μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρικού ρεύματος (92-97%) ταξίδεψε στην εξωτερική επιφάνεια και των δύο κεφαλών (στεγνής και βρεγμένης). Αλλά οι ερευνητές εντόπισαν σημαντικές διαφορές στο πόσο ρεύμα διείσδυσε στα στρώματα της κεφαλής. Αν και υψηλότερο φορτίο μπήκε στο στρώμα του τριχωτού της κεφαλής στο βρεγμένο κεφάλι, το στρώμα του εγκεφάλου έλαβε 13% λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα και 33% λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με το στεγνό κεφάλι.
Επίσης, σημαντικά περισσότερες ζημιές καταγράφηκαν στις στεγνές κεφαλές.
Οι ερευνητές σημείωσαν και ορισμένους περιορισμούς στην μελέτη, συμπεριλαμβανομένου του ότι τα τεχνητά κρανία δεν ήταν καλυμμένα με μαλλιά ή άλλα καλύμματα κεφαλής και ότι οι πραγματικοί κεραυνοί θα παρήγαγαν υψηλότερα φορτία. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα και αποτελούν βάση για περαιτέρω έρευνα:
“Τα πειράματά μας σε ομοιώματα ανθρώπινου κεφαλιού παρέχουν πρακτικές αποδείξεις για το θεωρητικά υποτιθέμενο αποτέλεσμα ότι το βρεγμένο δέρμα μπορεί να έχει καλύτερη συμπεριφορά προστασίας από κεραυνούς σε σχέση με το ξηρό δέρμα. Αναμένουμε παρόμοια αποτελέσματα σε περίπτωση πραγματικοί κεραυνοί χτυπήσουν πραγματικούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια καταιγίδων”.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.
Πηγές: nationalgeographic.com, iflscience.com