ΥΓΕΙΑ

Ποιο είναι το προφίλ των ασθενών που επιλέγουν εναλλακτικές θεραπείες

Το προφίλ των ασθενών που επιλέγουν τις εναλλακτικές θεραπείες, παρά το γεγονός ότι τα οφέλη από αυτές δεν υπερβαίνουν τους πιθανούς κινδύνους, αναζήτησαν οι ερευνητές.

Ποιο είναι το προφίλ των ασθενών που επιλέγουν εναλλακτικές θεραπείες

Πάνω από το 40% των συμμετεχόντων στη μελέτη, είχαν κάνει τουλάχιστον μία θεραπεία εναλλακτικής ιατρικής τους τελευταίους 12 μήνες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί που προτιμούν τις εναλλακτικές θεραπείες είναι συνήθως σε καλή οικονομική κατάσταση, τους αρέσει να εξερευνούν νέες ιδέες και να παίρνουν ρίσκα και συνήθως απορρίπτουν τη συμβατική ιατρική.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στον Καναδά και εξέτασε 1.492 εθελοντές ηλικίας άνω των 16 ετών.

«Οι περισσότερες εναλλακτικές θεραπείες είναι ακίνδυνες, ωστόσο μερικές από αυτές μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας ή ακόμα και να γίνουν απειλητικές για τη ζωή. Καθώς σήμερα όλο και περισσότερα άτομα επιλέγουν αυτές τις θεραπείες, ο στόχος της μελέτης μας ήταν να κατανοήσουμε σε ποιους παράγοντες αποδίδεται αυτή η στροφή», αναφέρουν οι επιστήμονες της μελέτης.

Οι συχνότερες εναλλακτικές θεραπείες ήταν η χειροπρακτική του τραχήλου και η χρήση δυνητικά τοξικών συμπληρωμάτων ή φυτών, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες της μελέτης.

Στο δείγμα που εξετάστηκε, το 68% και 55% των εθελοντών, αντίστοιχα, είχαν κάνει τουλάχιστον μία φορά κάποια από τις παραπάνω δύο θεραπείες.

Μία παρατήρηση που προκάλεσε έκπληξη ήταν ότι περίπου το 10% των εθελοντών είχαν λάβει σε ενέσιμη μορφή κάποια ουσία εναλλακτικής θεραπείας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο ψυχομετρικούς δείκτες για να εκτιμήσουν πόσο πιθανό είναι ένα άτομο να αποδεχτεί τις εναλλακτικές θεραπείες. Ο πρώτος ήταν ένας δείκτης για τη δεκτικότητα στις διαφημίσεις, ενώ ο δεύτερος αφορούσε την εμπιστοσύνη στην επιστήμη.

Οι εθελοντές με τις υψηλότερες βαθμολογίες στο δεύτερο δείκτη, είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να ακολουθήσουν εναλλακτικές θεραπείες. Αντιθέτως, αυτοί που επέλεγαν τις εναλλακτικές θεραπείες, είχαν συνήθως θετική διάθεση απέναντι στις διαφημίσεις, μεγαλύτερη ανοχή στο ρίσκο και μεγαλύτερη ευαισθησία στην κοινωνική πίεση.

«Παρατηρήσαμε ότι οι διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτελούν ισχυρό μέσο για να πειστεί ένα άτομο να προτιμήσει εναλλακτικές θεραπείες. Στις διαφημίσεις αυτές προβάλλονται συνήθως διασημότητες που προάγουν τα οφέλη της θεραπείας, χωρίς ωστόσο να γίνεται κάποια αναφορά στις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσει», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ποια χαρακτηριστικά συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα αποδοχής των εναλλακτικών θεραπειών.

Αυτά ήταν:

  • Το φύλο: Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι περισσότερες διαφημίσεις εναλλακτικών θεραπειών στοχεύουν τις γυναίκες και ιδιαίτερα τις αντιλήψεις για την εξιδανίκευση της εικόνας του σώματος.
  • Η ηλικία: Τα άτομα άνω των 55 ετών σπάνια ακολουθούσαν εναλλακτικές θεραπείες και ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικά, πιθανώς λόγω προηγούμενης πείρας.
  • Καλή οικονομική κατάσταση: Όσοι επέλεγαν τις εναλλακτικές θεραπείες, ήταν συνήθως εύποροι, καθώς οι θεραπείες αυτές συχνά έχουν μεγάλο κόστος.

«Οι εναλλακτικές θεραπείες δεν είναι τόσο ακίνδυνες όσο πιστεύουν αρκετοί άνθρωποι. Είναι απαραίτητο να γίνουν καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τους κινδύνους των εναλλακτικών θεραπειών», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One.