ΥΓΕΙΑ

Τα σημάδια ότι πρέπει να πετάξετε ένα πλαστικό τάπερ

Μιχάλης Θερμόπουλος

Στη θέση των πλαστικών, οι ειδικοί συνιστούν να προτιμάτε γυάλινα ή ανοξείδωτα σκεύη.

Τα σημάδια ότι πρέπει να πετάξετε ένα πλαστικό τάπερ
Bigstock

Αν και πολλά πλαστικά δοχεία τροφίμων είναι ανθεκτικά και μπορούν να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να αντικαθίστανται τακτικά, σύμφωνα με την δρ. Andrea De Vizcaya-Ruiz, αναπληρώτρια καθηγήτρια Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια.

Πώς να ξέρετε ότι είναι ώρα να αντικαταστήσετε τα πλαστικά σας σκεύη

  • Ορατή φθορά: Ελέγξτε τα πλαστικά δοχεία τροφίμων σας για τυχόν ρωγμές, γρατσουνιές, κολλώδεις επιφάνειες ή παραμόρφωση. Η δρ. Vizcaya-Ruiz είπε ότι εάν παρατηρήσετε κάποια ορατή ζημιά, θα πρέπει να αντικαταστήσετε το δοχείο, επειδή αυτά τα ελαττώματα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα του προϊόντος και να κάνουν πιο δύσκολο τον σχολαστικό καθαρισμό του.
  • Λεκέδες και μυρωδιές: Αν και ο συνήθης ροζ-κόκκινος λεκές από σάλτσα ντομάτας δεν αποτελεί ανησυχία, η επίμονη χρώση σε συνδυασμό με την οσμή μπορεί να σηματοδοτεί ότι ήρθε η ώρα για αντικατάσταση. Οι λεκέδες και οι οσμές μπορεί να είναι ενδεικτικές για παρατεταμένα υπολείμματα τροφών ή βακτήρια, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τη γεύση και την ασφάλεια των τροφίμων ή ακόμη και να αυξήσουν τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης.
  • Ελαττωματικό σφράγισμα: Τα καπάκια που συνοδεύουν τα πλαστικά δοχεία τροφίμων σας θα πρέπει να έχουν σφιχτή και ασφαλή σφράγιση. Είναι σημαντικό να κλείνουν σωστά. Η σωστή σφράγιση βοηθά στη διατήρηση της φρεσκάδας των τροφίμων και μπορεί να αποτρέψει την μόλυνση.
  • Ζημιά στον φούρνο μικροκυμάτων ή στο πλυντήριο πιάτων: Θα πρέπει να αποφεύγετε τη θέρμανση πλαστικών δοχείων μιας χρήσης στο φούρνο μικροκυμάτων ή να τα πλένετε στο πλυντήριο πιάτων, λέει η δρ. Vizcaya-Ruiz, καθώς μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση ή υποβάθμιση του προϊόντος με την πάροδο του χρόνου. Η διαδικασία αποδόμησης δημιουργεί μικροπλαστικά που είναι επικίνδυνα για ανθρώπινη κατανάλωση και συνδέονται ακόμη και με καρκίνο. Αν και τα πλαστικά δοχεία που φέρουν την ένδειξη “κατάλληλα για φούρνο μικροκυμάτων” ή “για πλυντήριο πιάτων” έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, μετά από μεγάλη χρήση θα αρχίσουν να χαλάνε. Ελέγξτε για σημάδια παραμόρφωσης, τήξης ή ρωγμών λόγω έκθεσης σε υψηλή θερμότητα.
guyalino-docheio-mprokolo-lachanika

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε τα πλαστικά δοχεία τροφίμων

Δεν υπάρχει κάποιος “χρυσός κανόνας” για την αντικατάσταση των πλαστικών τάπερ. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα κατασκευής τους και από το πόσο συχνά έχουν χρησιμοποιηθεί και συντηρηθεί, λέει η δρ. Vizcaya-Ruiz.

Η ίδια συνιστά να ελέγχετε προσεκτικά μία φορά τον μήνα τα πλαστικά δοχεία που χρησιμοποιείτε πολύ συχνά. Για οτιδήποτε χρησιμοποιείτε μόνο περιοδικά, μια φορά κάθε τρεις μήνες είναι μια χαρά. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να ακολουθείτε τις συστάσεις του κατασκευαστή για τον συγκεκριμένο τύπο πλαστικού δοχείου που έχετε.

Ασφαλέστερες λύσεις αποθήκευσης τροφίμων

Αντί να χρησιμοποιείτε πλαστικά δοχεία, οι ειδικοί προτείνουν να επιλέξετε προϊόντα από υλικά που δεν θα αντιδράσουν με άλλες ουσίες ή δεν θα υποστούν χημικές αλλαγές όταν εκτεθούν στη θερμότητα.

Η δρ. Vizcaya-Ruiz είπε ότι τα δοχεία από ανοξείδωτο χάλυβα, τα κεραμικά ή από πορσελάνη είναι καλά παραδείγματα ανθεκτικών, βιώσιμων εναλλακτικών πλαστικών.

Συνιστά επίσης τα γυάλινα δοχεία. Παρόλο που μπορεί να είναι πιο ακριβά και βαρύτερα από τα πλαστικά, είναι πιο ανθεκτικά σε ζημιές και λεκέδες, συμπεριλαμβανομένης της θέρμανσης. Ακόμα κι αν αποθηκεύετε το φαγητό σας σε πλαστικά δοχεία, είναι σώφρον να το μεταφέρετε σε γυάλινο δοχείο ή σε πιάτο προτού το θερμάνετε στα μικροκύματα.

“Όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, τα πλαστικά δοχεία μπορούν να απελευθερώσουν τοξικές χημικές ουσίες, όπως φθαλικές ενώσεις και δισφαινόλη Α (BPA), στα τρόφιμα που περιέχουν. Αυτές οι χημικές ουσίες έχει βρεθεί ότι διαταράσσουν τις ορμόνες και μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των αναπαραγωγικών προβλημάτων”, επισήμανε η δρ. Vizcaya-Ruiz.