Μαγείρεμα σε εστίες αερίου: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Την προσοχή όσων μαγειρεύουν σε εστίες αερίου, εφιστούν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, καθώς μπορούν να αυξηθούν σημαντικά οι συγκεντρώσεις βενζολίου στον αέρα.
Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα σε δεκάδες σπίτια στην Καλιφόρνια και στο Κολοράντο και διαπίστωσαν ότι μία εστία που ανάβει στη μέγιστη θερμοκρασία, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα βενζολίου σε ένα χώρο περισσότερο απ’ όσο το μέσο παθητικό κάπνισμα.
Το ίδιο συμβαίνει και όταν ένας φούρνος αερίου λειτουργεί στους 350 βαθμούς Φαρενάιτ (175 βαθμούς Κελσίου), προσθέτουν.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το βενζόλιο που εκλύεται από αυτές τις συσκευές, μπορεί να διαχυθεί σε όλο το σπίτι και να παραμείνει για ώρες.
Ένα στα τρία νοικοκυριά στις ΗΠΑ μαγειρεύουν με φούρνους και εστίες αερίου.
Οι επιστήμονες εξέτασαν τις εκπομπές βενζολίου σε 87 σπίτια. Συνολικά έκαναν 65 μετρήσεις σε αναμμένες εστίες αερίου (ορισμένα είχαν προπάνιο) και 56 μετρήσεις σε φούρνους αερίου.
Διαπίστωσαν ότι οι φλόγες εξέπεμπαν ανιχνεύσιμα επίπεδα βενζολίου, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις υπερέβαιναν τα όρια ασφαλείας για την υγεία.
Διαπίστωσαν επίσης ότι οι φούρνοι και οι εστίες αερίου εξέπεμπαν 10 έως 50 φορές περισσότερο βενζόλιο απ’ όσο οι ηλεκτρικές εστίες.
Αντιθέτως, οι επαγωγικές εστίες δεν εξέπεμπαν καθόλου ανιχνεύσιμο βενζόλιο.
«Το βενζόλιο σχηματίζεται στις φλόγες και σε άλλα περιβάλλοντα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Πλέον γνωρίζουμε ότι σχηματίζεται και στις φλόγες από τις εστίες αερίου στα σπίτια μας», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής, καθηγητής στο Στάνφορντ Δρ. Robert Jackson.
«Ο καλός αερισμός συμβάλλει στη μείωση των συγκεντρώσεων αυτών των ρύπων. Ανακαλύψαμε, όμως, ότι οι απορροφητήρες συχνά είναι αναποτελεσματικοί για την μείωση της έκθεσης στο βενζόλιο. Επομένως η λύση είναι να μαγειρεύουμε και με τα παράθυρα ανοιχτά».
Το βενζόλιο είναι μία τοξική χημική ένωση που όταν εισπνέεται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, ζάλη και απώλεια των αισθήσεων. Επιπλέον, η συχνή έκθεση σε αυτό σχετίζεται μακροπρόθεσμα με αυξημένο κίνδυνο λευχαιμίας.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Science & Technology.