ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος μαστού: Οι συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο υποτροπής

Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, μπορούν να αποτρέψουν την επανεμφάνιση την νόσου και να μειώσουν τις πιθανότητες θανάτου.

Καρκίνος μαστού: Οι συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο υποτροπής

Ο υγιεινός τρόπος ζωής που συνιστούν κορυφαίοι οργανισμοί για την πρόληψη του καρκίνου, μπορεί να αποτρέψει και την επανεμφάνισή του, δείχνει νέα έρευνα.

Η τήρηση των οδηγιών για την πρόληψη του καρκίνου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη χημειοθεραπεία, συσχετίστηκε με 37% χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής της νόσου και 58% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές σε 11 ιατρικά κέντρα βασίστηκαν σε δεδομένα προηγούμενης μελέτη για την επίδραση των συμπληρωμάτων διατροφής στην εξέλιξη του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο για ασθενείς που ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι ερευνητές βαθμολόγησαν τη συμμόρφωση των ασθενών σε επτά παράγοντες του τρόπου ζωής, δηλαδή πράγματα που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν, από επιλογή, για να φροντίσουν τον εαυτό τους.

Αυτοί περιλάμβαναν τη διατήρηση υγιούς βάρους, την κατανάλωση ποικιλίας φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως, τη σωματική δραστηριότητα, την αποφυγή καπνίσματος, τον περιορισμό ή την αποφυγή αλκοόλ, αναψυκτικών με ζάχαρη και κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων.

Αυτά τα μέτρα συνιστώνται για την πρόληψη του καρκίνου τόσο από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, όσο και από το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα του Καρκίνου.

Σύμφωνα με την επιδημιολόγο στο Roswell Park Comprehensive Cancer Center στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης και πρώτο συγγραφέα της μελέτης, Rikki Cannioto, οι συνήθειες αυτές συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά δεν ήταν γνωστό αν θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης ασθενών υψηλού κινδύνου.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι αυτές οι επιλογές είχαν αντίκτυπο ακόμη και σε ασθενείς με πιο επιθετικούς καρκίνου του μαστού.

Δεν είναι σαφές ποιοι υποκείμενοι μηχανισμοί εμποδίζουν την επανεμφάνιση του καρκίνου, αλλά ακόμη και η τήρηση των μέτρων σε μικρό βαθμό, μπορεί να κάνει τη διαφορά, είπε η Cannioto.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.340 ασθενείς, με μέση ηλικία 51 ετών. Περίπου τα δύο τρίτα είχαν καρκίνο του μαστού θετικό σε ορμονικούς υποδοχείς.

Οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν περαιτέρω τις επιπτώσεις αυτών των συνηθειών του τρόπου ζωής σε μια διαφορετική ομάδα ασθενών και σε αυτές με διαφορετικούς τύπους όγκων.

«Το επόμενο βήμα που μας ενδιαφέρει, φυσικά, είναι η παρέμβαση: Μπορούμε μέσω της παρέμβασης στον τρόπο ζωής να βελτιώσουμε τις πιθανότητες επιβίωσης;» είπε η Cannioto.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι κάτι που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.

Όταν οι ασθενείς ρωτούν τι μπορούν να κάνουν, οι γιατροί συνήθως επικεντρώνονται στο να φροντίσουν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους και να κάνουν προληπτικούς ελέγχους.

Η έρευνα αναδεικνύει την ανάγκη οι ασθενείς να επικεντρώνονται και σε όσα μπορούν να κάνουν στην καθημερινότητά τους.

Η διαχείριση του καρκίνου συχνά δυσκολεύει την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Για παράδειγμα, ένας ασθενής μπορεί να λαμβάνει υγρά και στεροειδή κατά τη διάρκεια της θεραπείας με αποτέλεσμα να παίρνει βάρος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να κουράζουν το σώμα τους με εντατική, καθημερινή άσκηση προκειμένου να επιτύχουν αυτούς τους στόχους, διευκρινίζουν οι ειδικοί.

Σημασία έχει οι υγιεινές συνήθειες να γίνουν τρόπος ζωής και όχι να τηρούνται για μόνο μία εβδομάδα ή για ένα μήνα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.