Καρκίνος του μαστού: Πώς συνδέεται με το έντερο και την εξάπλωσή του σε άλλα σημεία του σώματος
Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι το δυσλειτουργικό έντερο είναι σε θέση να πυροδοτήσει αλλαγές στον ιστό του στήθους, συμβάλλοντας στην μετάσταση του καρκίνου σε άλλα σημεία του σώματος.
Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το Κέντρο Καρκίνου του University of Virginia Health System, το δυσλειτουργικό έντερο θα μπορούσε να πυροδοτήσει αλλαγές στον φυσιολογικό ιστό του μαστού, συμβάλλοντας στην εξάπλωση του καρκίνου του στήθους σε άλλα σημεία του σώματος.
Ο επαναπρογραμματισμός των κυττάρων του ανοσοποιητικού
Το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να διαταραχθεί από πολλούς παράγοντες όπως η κακή διατροφή, η παχυσαρκία και η μακρόχρονη χρήση αντιβιοτικών. Κατά συνέπεια το εντερικό μικροβίωμα επαναπρογραμματίζει σημαντικά κύτταρα του ανοσοποιητικού, αλλάζοντας τα μαστοκύτταρα διευκολύνοντας την εξάπλωση του καρκίνου.
Αυτή η διαπίστωση θα μπορούσε να βοηθήσει την επιστημονική κοινότητα να βρει τον μηχανισμό προκειμένου να «φρενάρει» τις πιθανές μεταστάσεις, που σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να αποβούν μοιραίες για τη ζωή του πάσχοντος.
Δυστυχώς, το 29% των γυναικών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού έχει προσδόκιμο ζωής μόλις 5 χρόνια ενώ στους άνδρες το ποσοστό αυτό αγγίζει μόλις το 22%.
Η εν λόγω ανακάλυψη ίσως να μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους ογκολόγους να προβλέψουν ποια κατηγορία ασθενών διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου μετά τη θεραπευτική αγωγή.
Όπως εξήγησαν οι ερευνητές η εντερική δυσβίωση είναι σε θέση να αλλάξει τους μαστικούς ιστούς των πειραματόζωων που δεν νοσούν με καρκίνο.
Η έρευνα
Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα ιστών που ελήφθησαν από ασθενείς με θετικό σε ορμονικούς υποδοχείς καρκίνο του μαστού. Διαπίστωσαν ότι οι εν λόγω άνθρωποι, είχαν αυξημένο αριθμό μαστοκυττάρων* και αυξημένες εναποθέσεις κολλαγόνου. Στη συνέχεια ο αριθμός των μαστοκυττάρων συσχετίστηκε με την ποσότητα κολλαγόνου και, ειδικότερα, με τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του μαστού στους πάσχοντες.
Όπως ανέφεραν «Τα μαστοκύτταρα διαδραμάτισαν έναν αμφιλεγόμενο ρόλο στον καρκίνο του μαστού, με ορισμένες μελέτες να εντοπίζουν θετική συσχέτιση με την έκβαση, ενώ άλλες έχουν εντοπίσει αρνητικές συσχετίσεις».
Και συνέχισαν λέγοντας: «Με βάση τα πορίσματά μας θα πρέπει να ορίσουμε καλύτερα τη συσχέτιση μεταξύ των μαστοκυττάρων και του κινδύνου για μετάσταση όγκου του μαστού, λαμβάνοντας υπόψη τα λειτουργικά χαρακτηριστικά των μαστοκυττάρων, την πυκνότητα του κολλαγόνου των ιστών και τη θέση των μαστοκυττάρων σε σχέση με τον όγκο».
Ο στόχος της ιατρικής κοινότητας είναι να μπορέσει να κατανοήσει τη σχέση εντέρου-μαστοκυττάρου σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού προκειμένου να βρεθεί ο προληπτικός μηχανισμός που θα εμποδίζει την επανεμφάνιση και τη μετάσταση του καρκίνου. Ενδεχομένως, οι ογκολόγοι να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη ανακάλυψη προκειμένου να εντοπίσουν ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο υποτροπής.
*σ.σ. Τα μαστοκύτταρα αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Παράγονται στο μυελό των οστών και μεταναστεύουν στους ιστούς, όπου εγκαθίστανται κοντά στα αιμοφόρα αγγεία ή νεύρα.