Χόρδωμα: Τα συμπτώματα, η διάγνωση και η θεραπεία
Τα χορδώματα είναι καλοήθεις όγκοι που μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε μέσα στη σπονδυλική στήλη ή στη βάση του κρανίου. Μπορούν να παρουσιαστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, ενώ αντιπροσωπεύουν ποσοστό μικρότερο του 1% των όγκων. Η μέση ηλικία των ασθενών είναι 50 – 60 έτη.
Τα δύο συνηθέστερα σημεία για την εμφάνιση χορδωμάτων είναι το ιερό οστό (περίπου το ένα τρίτο έως το ήμισυ των χορδωμάτων) και η βάση του κρανίου (περίπου το ένα τρίτο των χορδωμάτων). Τα χορδώματα σχηματίζονται από υπολείμματα των εμβρυϊκών κυττάρων, τα οποία, κατά την ανάπτυξη του εμβρύου, αποτελούν συλλογή κυττάρων για τον σχηματισμό των δίσκων της σπονδυλικής στήλης.
Αυτοί οι όγκοι μπορεί να κάνουν μετάσταση, αν και συνήθως αναπτύσσονται αργά. Ωστόσο, ακόμη και τα αργά αναπτυσσόμενα χορδώματα μπορούν να γίνουν επιθετικά και να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν τοπικά, ασκώντας πίεση ή εισβάλλοντας σε κρίσιμα μέρη του εγκεφάλου ή της σπονδυλικής στήλης, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πόνο και νευρικά προβλήματα ή ακόμα και να είναι απειλητικά για τη ζωή.
Ποια είναι τα συμπτώματα του χορδώματος
Τα χορδώματα μπορούν να πιέσουν τη σπονδυλική στήλη, τον εγκέφαλο και τα νεύρα καθώς μεγαλώνουν, προκαλώντας πόνο και νευρικά προβλήματα ειδικά στο τμήμα του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού όπου βρίσκονται. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μυρμήγκιασμα, μούδιασμα, αδυναμία, έλλειψη ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου, σεξουαλική δυσλειτουργία, προβλήματα όρασης, ενδοκρινικά προβλήματα και δυσκολίες κατάποσης.
Η διάγνωση χορδώματος
Η θεραπεία των χορδωμάτων μπορεί να περιλαμβάνει εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση, οπότε ο γιατρός σας θα πρέπει είναι βέβαιος για τη διάγνωση πριν σχεδιάσει την εξατομικευμένη θεραπεία σας.
Θα πρέπει να έχετε προβεί σε μαγνητική τομογραφία και υπολογιστική τομογραφία που θα βοηθήσουν τον θεράποντα γιατρό σας να καθορίσει εάν το χόρδωμα έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε βιοψία με βελόνα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο γιατρός θα συγκεντρώσει ένα μικρό δείγμα προκειμένου να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.
Επειδή η διαδικασία βιοψίας με βελόνα μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωση των κυττάρων του όγκου κατά μήκος της διαδρομής της βελόνας βιοψίας και να οδηγήσει στην εξάπλωση του καρκίνου, η ομάδα χειρουργικής επέμβασης θα είναι έτοιμη να αφαιρέσει αμέσως τον όγκο και ολόκληρη τη διαδρομή της βελόνας.
Θεραπεία χορδώματος
Όταν τα χορδώματα κάνουν μετάσταση (εξαπλώνονται) σε άλλα μέρη του σώματος ή μεγαλώσουν και αρχίσουν να πιέζουν κρίσιμα μέρη του εγκεφάλου, μπορούν να γίνουν απειλητικά για τη ζωή. Ακόμη και όταν τα χορδώματα δεν έχουν εξαπλωθεί, μπορούν να μεγαλώσουν και να βλάψουν τα νεύρα στη σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλο, προκαλώντας αναπηρία που μπορεί να είναι μόνιμη. Συνεπώς, είναι σημαντικό τα χορδώματα να αντιμετωπίζονται άμεσα ενώ είναι ακόμα διαχειρίσιμα.
Η θεραπεία περιλαμβάνει προεγχειρητικό σχεδιασμό, χειρουργική επέμβαση (η διαδικασία ονομάζεται εκτομή en bloc, που σημαίνει πλήρη αφαίρεση ολόκληρου του όγκου, συμπεριλαμβανομένου οποιουδήποτε περιβάλλοντος ιστού όπου μπορεί να έχουν εισβάλει καρκινικά κύτταρα) και μετεγχειρητική θεραπεία.
Λόγω του κινδύνου εξάπλωσης των χορδωμάτων, μια επιτυχημένη πρώτη χειρουργική επέμβαση είναι πολύ σημαντική. Η δε χειρουργική επέμβαση παρέχει την καλύτερη ευκαιρία για θεραπεία και έλεγχο του όγκου.
Ανάλογα με τη θέση, το μέγεθος και την εμφάνιση του χορδώματος, η ομάδα που θα σας χειρουργήσει μπορεί να περιλαμβάνει πολλές ειδικότητες. Συγκεκριμένα, η χειρουργική επέμβαση χορδώματος μπορεί να περιλαμβάνει μια συνεργασία μεταξύ ειδικών στη νευροχειρουργική, τη χειρουργική ογκολογία, την ορθοπεδική ογκολογία, την ουρολογία, την αγγειοχειρουργική, την πλαστική χειρουργική και την αναισθησιολογία. Για να εξασφαλιστεί το καλύτερο αποτέλεσμα, η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να περιλαμβάνει προεγχειρητικό σχεδιασμό.
Η μετεγχειρητική φροντίδα είναι επιτακτική για την επιτυχία της χειρουργικής σας επέμβασης, οπότε μετά τη διαδικασία θα μεταφερθείτε στη νευροχειρουργική μονάδα εντατικής θεραπείας. Εκεί, θα παρακολουθείστε στενά από τους θεράποντες ιατρούς σας για να βεβαιωθούν ότι αναρρώνετε καλά. Μόλις συνέλθετε η ιατρική ομάδα θα δημιουργήσει ένα πλάνο για φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία και αποκατάσταση. Αφού πάρετε εξιτήριο από το νοσοκομείο, μπορεί να χρειαστείτε διαμονή σε ένα ειδικό κέντρο αποκατάστασης όπου οι θεραπευτές και οι γιατροί μπορούν να συνεχίσουν τη θεραπεία για να μεγιστοποιήσουν τη λειτουργική σας ανάρρωση.
Ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει ότι η ακτινοθεραπεία είναι απαραίτητη για την περαιτέρω μείωση του μεγέθους του όγκου ή τον περιορισμό της πιθανότητας εξάπλωσής του. Η θεραπεία ακτινοβολίας περιλαμβάνει μια συνεργασία με γιατρούς σε πολλούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένου ενός ογκολόγου που μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση της περίπτωσής σας και στον καθορισμό ενός σχεδίου θεραπείας.
Επίσης, λόγω της πιθανότητας αναγέννησης του χορδώματος, θα πρέπει να παρακολουθείτε ανά τακτά διαστήματα την υγεία σας.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους μετά την επέμβαση, θα χρειαστείτε μαγνητική τομογραφία κάθε τρεις μήνες για να βεβαιωθείτε ότι το χόρδωμα δεν επαναεμφανίζεται. Στα επόμενα χρόνια ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να αυξήσει σταδιακά τη χρονική περίοδο του επανελέγχου.
Πηγή: hopkinsmedicine.org