ΥΓΕΙΑ

Γιατί τα τσιμπούρια είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία και πώς μπορείτε να απαλλαγείτε;

Η αφαίρεση ενός τσιμπουριού μπορεί να μην είναι ευχάριστη διαδικασία, αλλά είναι σημαντικό να το κάνετε άμεσα και σωστά.

Γιατί τα τσιμπούρια είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία και πώς μπορείτε να απαλλαγείτε;

Κάθε χρόνο τα τσιμπούρια μολύνουν χιλιάδες ζώα και ανθρώπους με ασθένειες όπως η νόσος του Lyme, η μπαμπεζίωση και η ερλιχίωση. Η μετάδοση της ασθένειας μπορεί να συμβεί σε τρεις έως έξι ώρες μετά το τσίμπημα, επομένως όσο πιο γρήγορα αφαιρέσετε το τσιμπούρι τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να αρρωστήσει ο σκύλος σας.

Τα τσιμπούρια μπορεί να είναι μολυσμένα με μικρόβια ή ιούς, οπότε μπορούν να μεταφέρουν διάφορες αρρώστιες τόσο στα σκυλιά όσο και στους ανθρώπους. Μολύνονται όταν τρέφονται με αίμα από μολυσμένα ζώα (θηλαστικά, ερπετά ή πτηνά) και μετά μπορούν να μεταφέρουν αυτούς τους ιούς στα ζώα ή στους ανθρώπους μέσω του τσιμπήματος.

Τα τσιμπούρια προτιμούν τα ζεστά και υγρά μέρη του σώματος, τις πτυχώσεις του δέρματος και τις μαλακές και τριχωτές περιοχές του σώματος.

Ψάξτε μεταξύ άλλων και στα παρακάτω μέρη:

  • Μασχάλες
  • Μέσα στον ομφαλό
  • Πίσω από τα γόνατα και τους αγκώνες
  • Κάτω από το στήθος
  • Ανάμεσα στα δάκτυλα χεριών και ποδιών
  • Γύρω από τη μέση
  • Μέσα και γύρω από τα αυτιά
  • Στα μαλλιά/ στο δέρμα του κεφαλιού και γύρω από τα μαλλιά (εκεί που τελειώνουν τα μαλλιά)
  • Στον λαιμό
  • Στη βουβωνική περιοχή και ανάμεσα στα πόδια
  • Στα σημεία του σώματος που πιέζονται από τα ρούχα (εσώρουχα, ζώνες, γιακάδες).
tsimpouri

Πώς να αφαιρέσετε ένα τσιμπούρι από τον σκύλο σας

Η χρήση ενός τσιμπιδιού φρυδιών είναι ο πιο συνηθισμένος και αποτελεσματικός τρόπος για να αφαιρέσετε ένα τσιμπούρι. Αλλά δεν θα λειτουργήσει οποιοδήποτε τσιμπιδάκι. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τσιμπιδάκια με λεπτό σημείο, για να αποφύγετε το σκίσιμο του κρότωνα και τη διάδοση πιθανών λοιμώξεων στην περιοχή του δαγκώματος.

Ποτέ μην ζουλήξετε, μην σπάσετε, μην συμπιέσετε και μην τρυπήσετε το σώμα του τσιμπουριού, καθώς αυτό αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης από σωματικά υγρά και σάλια του τσιμπουριού, που μπορεί να περιέχουν παθογόνους μικροοργανισμούς.

Τέλος ποτέ μην πιάνετε το τσιμπούρι με γυμνά χέρια, αλλά πάντα με χειρουργικά γάντια.

Ψάξτε ανά τακτά διαστήματα τη γούνα του σκύλου σας για να δείτε αν έχει τσιμπούρια δημιουργώντας μικρές «διαχωριστικές χωρίστρες» ώστε να είναι εμφανές το δέρμα. Αν εντοπίσετε ένα τσιμπούρι, τραβήξτε το ευθεία προς τα πάνω, με μια σταθερή αλλά ήπια και κίνηση. Αυτό θα αποτρέψει το στόμα του κρότωνα από το να σπάσει και να παραμείνει ενσωματωμένο στο δέρμα. Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι είναι το κεφάλι του κρότωνα που ενσωματώνεται στο δέρμα. Αλλά τα τσιμπούρια δεν έχουν κεφάλια, με τη συμβατική έννοια, οπότε αυτό που εισάγεται στον σκύλο σας είναι γνωστό ως «μέρος του στόματος».

Αφού αφαιρέσετε το τσιμπούρι, φροντίστε να πλύνετε καλά τα χέρια σας, να καθαρίσετε το σημείο του δαγκώματος με οινόπνευμα και να ξεπλύνετε το τσιμπιδάκι με απολυμαντικό.

tsimpouri

Χρήσιμες συμβουλές

Να θυμάστε πως θα πρέπει να κάνετε αποπαρασιτισμό των σκύλων και να ψάχνετε κάθε μέρα τα ζώα σας για πιθανά τσιμπούρια από την άνοιξη έως τον χειμώνα. Όταν πηγαίνετε σε περιοχές όπου μπορεί να υπάρχουν τσιμπούρια όπως στην εξοχή και τα δάση περπατάτε στο κέντρο των μονοπατιών αποφεύγοντας την πυκνή βλάστηση. Επιβάλετε να φοράτε ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες και μπότες καθώς και κλειστά παπούτσια στοχεύοντας να μην είναι γυμνή η επιδερμίδα.

Χρησιμοποιείτε αντικουνουπικά και εντομοαπωθητικά σπρέι ή λοσιόν, ψεκάστε και τα ρούχα σας με τα αντικουνουπικά και κάντε ντους αμέσως μετά την επιστροφή σας από την ύπαιθρο. Τέλος, αλλάξτε ρούχα και βάλτε τα στο πλυντήριο να πλυθούν αν είναι εφικτό σε υψηλή θερμοκρασία.