ΥΓΕΙΑ

Η Αιμοδυναμική θεραπεία για την αντιμετώπιση των κιρσών

Οι κιρσοί αποτελούν ένα κυρίως ανατομικό πρόβλημα που μπορεί να αφορά διάφορα φλεβικά τμήματα τα οποία είναι κατεστραμμένα, διογκωμένα, άρα, και μη λειτουργικά.

Η Αιμοδυναμική θεραπεία για την αντιμετώπιση των κιρσών

Όλες οι σχετικές θεραπείες εδράζονται στη βάση αυτής της λογικής, της άχρηστης- παθολογικής φλέβας και στόχο έχουν την καταστροφή όλων των παθολογικών φλεβών, ώστε να παραμείνουν, μετά από μία επέμβαση, μόνο οι υγιείς φλέβες στο πάσχον σκέλος. Η καταστροφή αυτή μπορεί να γίνει με ανοιχτό χειρουργείο, με θερμική ενέργεια λέιζερ ή ραδιοσυχνοτήτων, με ειδικά φάρμακα (σκληροθεραπεία με αφρό), με ειδικές κόλλες και τέλος, για τις επιφανειακές αντιαισθητικές φλέβες, με αφαίρεση μέσα από μικρές τρύπες (μικροφλεβεκτομές).

Η επιτυχία των παραπάνω επεμβάσεων στηρίζεται στην ριζικότητα της απομάκρυνσης των παθολογικών φλεβών. Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός πως νέα δεδομένα διαφωτίζουν τον μηχανισμό εμφάνισης και εξάπλωσης των κιρσών.

Στην καλύτερη κατανόηση της πάθησης των κιρσών και της αντιμετώπισής τους θα μας βοηθήσει η κατανόηση των αιμοδυναμικών χαρακτηριστικών της ροής του αίματος και πώς αυτά επηρεάζονται από τους κιρσούς.

Ποια είναι τα αιμοδυναμικά χαρακτηριστικά των κιρσών

Ένα πολύ σημαντικό μέρος του προβλήματος των κιρσών αφορά την παρουσία παθολογικής ροής του αίματος μέσα στο δίκτυο. Μια παθολογική ροή που δεν είναι, πάντα, το αποτέλεσμα της χαλασμένης φλέβας αλλά, πολλές φορές, η αιτία της!

Πιο συγκεκριμένα, στους ασθενείς με κιρσούς υπάρχει αδυναμία κάποιας σημαντικής ποσότητας αίματος του φλεβικού συστήματος να περάσει από το κάτω άκρο προς το κορμό. Για κάποιους λόγους δημιουργείται ένα είδος βραχυκυκλώματος, όπου το αίμα δεν ακολουθεί την φυσιολογική οδό εξόδου από το πόδι, αλλά λοξοδρομεί σε μονοπάτια που το παγιδεύουν μέσα σε αυτό. Μια ποσότητα αίματος, λοιπόν, λιμνάζει μέσα σε κάποιες φλέβες, οι οποίες και φουσκώνουν. Το αίμα αυτό επιστρέφει στον δρόμο της εξόδου από το κάτω άκρο, αλλά και πάλι, αντί να βρει την έξοδο προς τον κορμό παγιδεύεται στην παρακαμπτήρια διαδρομή, σε ένα συνεχή φαύλο κύκλο, με προοδευτική επιδείνωση.

Γενικά, τα χαρακτηριστικά της ροής του αίματος είναι γνωστά με τον όρο «αιμοδυναμικά χαρακτηριστικά». Στους ασθενείς με κιρσούς υπάρχουν φλεβικά τμήματα με παθολογικά αιμοδυναμικά χαρακτηριστικά, με απλά λόγια, με παθολογική ροή. Η παθολογική αυτή φλεβική ροή είναι που καταστρέφει σταδιακά κάποιες άλλες φλέβες, δημιουργώντας τους κιρσούς.

Πώς λειτουργεί η αιμοδυναμική θεραπεία για την αντιμετώπιση των κιρσών

Aιμοδυναμική θεραπεία ασθενών με κιρσούς ονομάζουμε την επέμβασή μας σε συγκεκριμένα και περιορισμένα φλεβικά τμήματα με άμεσο αποτέλεσμα την αλλαγή των ροών μέσα στο φλεβικό δίκτυο με τέτοιο τρόπο, ώστε να καταργείται το παθολογικό βραχυκύκλωμα που δημιουργεί, συντηρεί και μεγεθύνει την φλεβική ανεπάρκεια.

Πρόκειται, δηλαδή, για εξαιρετικά στοχευμένα τμήματα του φλεβικού δικτύου (κάτι σαν κεντρικοί διακόπτες) που όταν καταργηθούν υποχωρούν οι κιρσοί, χωρίς να χρειαστεί επέμβαση σε πολύ εκτεταμένες περιοχές, και, επιπλέον, με πολύ λιγότερες μικροφλεβεκτομές στο δέρμα, ακόμα και αν οι κιρσοί είναι πολυάριθμοι. Η στρατηγική αυτή επιτρέπει ακόμα πιο άνετη και γρήγορη θεραπεία με πολύ λιγότερη ταλαιπωρία του δέρματος, άρα και ένα εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα.

Για να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι κιρσοί, πραγματοποιείται επέμβαση με το ενδοαυλικό λέιζερ στα κατάλληλα σημεία και έτσι, σε συνδυασμό με ελάχιστες φλεβεκτομές, μπορούν τελικώς να απομακρυνθούν.

Πώς εξασφαλίζεται η επιτυχία της αιμοδυναμικής θεραπείας

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της μεθόδου είναι η ανακάλυψη του σωστού σημείου του φλεβικού δικτύου, το οποίο, αν αντιμετωπιστεί, θα υποχωρήσουν οι κιρσοί σε μεγάλη έκταση. Αυτό απαιτεί σημαντική εμπειρία από τον αγγειοχειρουργό, κατά την φάση του σχεδιασμού της επέμβασης, με την βοήθεια των υπερήχων και ειδικών κλινικών δοκιμασιών που θα αποκαλύψουν με λεπτομέρεια την πορεία, αλλά κυρίως την λειτουργία κάθε τμήματος του δικτύου. Ο συνδυασμός υπερηχογραφικής χαρτογράφησης και κατάλληλων κλινικών δοκιμασιών, που μας αποκαλύπτουν τον τρόπο που λειτουργεί το παθολογικό φλεβικό δίκτυο των κιρσών, ονομάζεται αιμοδυναμική μελέτη. Η σωστή και λεπτομερής αιμοδυναμική μελέτη θα μας εξασφαλίσει ότι η χρήση του ενδοαυλικού λέιζερ θα γίνει στα σωστά σημεία επιτυγχάνοντας, έτσι, σωστή αιμοδυναμική θεραπεία.

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός.

Διευθυντής Γ' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General.