ΥΓΕΙΑ

Πώς εξελίσσεται ο θηλασμός τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό;

Πόσο θηλάζει το μωρό τις πρώτες ημέρες και πώς αλλάζει η σύνθεση του γάλακτός σας; Ποιες είναι οι αντικειμενικές δυσκολίες και τι πρέπει να γνωρίζετε προκειμένου όλα να εξελιχθούν ομαλά για την υγεία του βρέφους;

Πώς εξελίσσεται ο θηλασμός τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό;
Bigstock

Μόλις γεννήσατε και είστε ακόμα συγκλονισμένη από αυτή την ισχυρή εμπειρία του τοκετού. Κατακλύεστε από ορμόνες αγάπης, αισθάνεστε ήρεμες και προσκολλημένες στο νεογέννητό σας, και αυτά τα συναισθήματα θα σάς βοηθήσουν να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα που είναι το μεγάλωμα του βρέφους σας και του κτίσιμου της σχέσης μεταξύ σας.

Οι γυναίκες που θηλάζουν μειώνουν τις πιθανότητες να παρουσιάσουν προ-εμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών καθώς και να νοσήσουν από οστεοπόρωση.

Επίσης, ο θηλασμός βοηθά να χρησιμοποιήσετε το επιπλέον βάρος που μπορεί να έχετε πάρει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκειμένου ευκολότερα να ανακτήσετε τη σιλουέτα σας.

Θηλασμός στην αίθουσα τοκετού

Στην αίθουσα τοκετού, ζητήστε από τη μαία να τοποθετήσει το μωρό σας πάνω σας για να υπάρξει η πρώτη επαφή που είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τους δύο σας. Η τοποθέτηση του μωρού στο κορμί σας επιτρέπει στο ίδιο να ρυθμίσει τους καρδιακούς παλμούς, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του, το ρυθμό της αναπνοής και τη θερμοκρασία του σώματός του. Τα μωρά χρησιμοποιούν τα πρώτα τους αντανακλαστικά για να φτάσουν στο στήθος και να αρχίσουν να θηλάζουν ενστικτωδώς. Για εσάς, η αφή εκκρίνει τις ορμόνες του θηλασμού ενώ σας βοηθά να κτίσετε μια αμφίδρομη σχέση αγάπης και στοργής. Επίσης, μειώνει το αίσθημα της απώλειας από τη μήτρα και την επιλόχεια κατάθλιψη.

Ο θηλασμός την πρώτη ώρα μετά τη γέννηση βοηθά στην καθιέρωση βέλτιστης παραγωγής γάλακτος. Εάν αποχωριστείτε το μωρό τις πρώτες ώρες, εξαγάγετε από το στήθος με τη βοήθεια της μαίας γάλα προκειμένου το μωρό να μην στερηθεί το μητρικό γάλα αν δεν είστε σε θέση αμέσως να θηλάσετε. Να θυμάστε, ωστόσο, πως όσο το διάστημα αυτό μεγαλώνει είναι επιβλαβές και για εσάς και το μωρό.

thilasmos.jpg

Θηλασμός την πρώτη ημέρα

Την πρώτη ημέρα πιθανά να δυσκολευτείτε καθώς και εσείς και το βρέφος θα πρέπει να βρείτε έναν κοινό ρυθμό και έναν κώδικα επικοινωνίας. Το μωρό μπορεί να κοιμηθεί συνεχόμενα για αρκετές ώρες μετά τη γέννηση και στη συνέχεια να θηλάσει για μεγάλες χρονικές περιόδους ή εναλλακτικά να θηλάσει για σύντομα χρονικά διαστήματα ακολουθούμενα από ύπνο. Όταν το μωρό είναι κοντά σας, εν καιρώ θα μάθετε να αναγνωρίζετε το κλάμα του και τι ζητάει κάθε φορά χωρίς να αισθάνεστε άγχος και πανικό.

Το πρωτογενές γάλα ονομάζεται πρωτόγαλα το οποίο σχηματίζεται γύρω στη 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και είναι διαθέσιμο μετά τη γέννηση. Το πρωτόγαλα είναι παχύ και συμπυκνωμένο σε αντισώματα και απαραίτητα συστατικά για την πρωτογενή θρέψη για ένα νεογέννητο. Η μικρή ποσότητα πρωτογάλακτος προσαρμόζεται στο μέγεθος του στομάχου που κατά τη γέννηση είναι περίπου το μέγεθος ενός κερασιού, σε μια εβδομάδα είναι ήδη το μέγεθος ενός βερίκοκου και σε ένα μήνα θα είναι το μέγεθος μιας μπάλας πινγκ πονγκ ή αυγού. Ως εκ τούτου, η ποσότητα γάλακτος που χρειάζεται το μωρό σας θα αυξηθεί σταδιακά.

Πόσο γάλα χρειάζεται το μωρό τις πρώτες μέρες;

Οι καθημερινές ποσότητες γάλακτος καθημερινά αλλάζουν. Είναι κάτι που θα σας το εξηγήσει η μαία και εσείς θα το εισπράττετε καθημερινά καθώς ένα χορτάτο και καθαρό μωρό είναι ευτυχισμένο και ήρεμο.

Ενδεικτικά οι ποσότητες είναι οι εξής:

  • Πρώτη ημέρα: 2-10 ml ανά γεύμα ή 30-50 ml την ημέρα
  • Δεύτερη ημέρα: 5-15 ml ανά γεύμα και έως 150 ml την ημέρα
  • Τρίτη ημέρα: 15-30 ml ανά γεύμα και έως 250 ml την ημέρα
  • Τέταρτη ημέρα: 45-60 ml ανά γεύμα και μεταξύ 360-480 ml την ημέρα
  • Από την έκτη ημέρα έως την ηλικία των δύο εβδομάδων: 45-75 ml ανά γεύμα και μεταξύ 550-700 ml ημερησίως

Τι πρέπει να περιμένετε τις πρώτες ημέρες

Μεταξύ της δεύτερης και της πέμπτης ημέρας, το σώμα σας αρχίζει να βρίσκει το ρυθμό του. Τα στήθη σας θα είναι γεμάτα γάλα θα είναι λίγο πιο ζεστά και ελαφρώς πιο ευαίσθητα στην αφή. Το δε γάλα θα γίνει λιγότερο παχύ και η υφή του θα γίνει πιο υγρή. Το μωρό θα είναι πιο ενεργό και θα θηλάζετε 8-12 φορές την ημέρα, αλλά όχι απαραίτητα σε ίσα χρονικά διαστήματα. Ωστόσο και οι δυο σας θα βρείτε όπως ήδη είπαμε τον ρυθμό σας.

Ελέγξτε την παραγωγή ούρων για να βεβαιωθείτε ότι το νεογέννητό σας παίρνει αρκετό γάλα και θρεπτικά συστατικά για να αρχίσει να αναπτύσσεται. Από το τέλος της πρώτης εβδομάδας θα πρέπει να υπάρχουν 5-6 υγρές πάνες την ημέρα και 3 πάνες πρέπει να εμπεριέχουν περιττώματα. Τα πρώτα κακά του μωρού θα είναι σκούρα και παχιά καθώς το σώμα ξεφορτώνεται το μεκόνιο (σ.σ. είναι ένα υλικό με μαύρο πρασινωπό χρώμα, άοσμο και μάλλον παχύρρευστο). Στη συνέχεια, οι ακαθαρσίες θα είναι πιο μαλακές και το εύρος χρωμάτων θα ποικίλει από καφέ-πράσινο έως κίτρινο μουσταρδί.

1643647011380-20699753-thilasmos.jpg

Τα πιο κοινά προβλήματα του θηλασμού

Πόνος / Ευαισθησία στη θηλή: Οι επώδυνες θηλές προκαλούνται από μυκητίαση του μαστού. Μπορείτε να καταπραΰνετε τις πονεμένες σας θηλές σας και να τις προστατέψετε από τις ραγάδες εφαρμόζοντας λίγη λανολίνη ή ένα balm μεταξύ των θηλασμών.

Συμφορητική διόγκωση μαστού: Αυτό ονομάζεται συμφορητική διόγκωση ή όπως λέει ο λαός «πέτρωμα» του γάλακτος. Προκαλεί πόνο και ενόχληση και μπορεί να οδηγήσει σε μαστίτιδα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει ιδανικά να θηλάζετε κάθε δύο ώρες. Στην περίπτωση που το μωρό δεν καταναλώνει το γάλα θα πρέπει μόνη σας να αφαιρέσετε το περιττό γάλα για να το πιεί όταν πεινάσει μέσο του μπιμπερό που θα πρέπει να φυλάξετε στο ψυγείο.

Απόφραξη γαλακτοφόρου πόρου: Εάν έχετε φραγμένο γαλακτοφόρο πόρο, το στήθος γίνεται σκληρό και με υφή σβόλων και μερικές φορές πιο θερμό κατά την αφή. Μην σας τρομοκρατεί και μην σταματήστε να θηλάζετε. Επίσης, δοκιμάστε να κάνετε μασάζ στο στήθος όσο το μωρό θηλάζει προκειμένου να μην πάθετε μαστίτιδα.

Μαστίτιδα: Στην περίπτωση αυτή θα αισθάνεστε το στήθος σας πρησμένο, σκληρό και ζεστό ενώ θα πονάτε κατά την επαφή. Μπορεί επίσης να προκαλέσει έκκριση υγρού από τη θηλή και συχνά συνοδεύεται από πυρετό. Θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή τη μαία σας.

Μυκητίαση του μαστού: Εάν οι θηλές σας είναι εμφανώς ερεθισμένες, έχετε φαγούρα ή ξεφλουδίζουν και αισθάνεστε ένα διαπεραστικό πόνο και στα δύο στήθη όταν θηλάζετε, πιθανότατα πάσχετε από μυκητίαση του μαστού. Θα πρέπει άμεσα να ζητήσετε την αρωγή του γιατρού σας καθώς είναι μεταδοτική στο βρέφος.

Παραγωγή μεγάλης ποσότητα γάλακτος: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιβραδύνετε τη ροή του γάλακτος, όπως θηλάζοντας σε μικρότερη συχνότητα ή αφήνοντας το βρέφος να πίνει μόνο από το ένα στήθος σε κάθε θηλασμό.

Αγγειοσπασμός: Σε αυτήν την περίπτωση η ροή του αίματος περιορίζεται και μπορεί να αισθανθείτε διαπεραστικό πόνο στο στήθος ενώ η θηλή μπορεί επίσης να αλλάξει χρώμα. Τι μπορείτε να κάνετε; Βρείτε μια πιο βολική θέση και καλύψτε τις θηλές σας όταν δεν θηλάζετε και κάντε απαλό μασάζ με ελαιόλαδο ή ειδική αλοιφή που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο όταν δεν θηλάζετε προκειμένου να ανακουφιστείτε.

Να θυμάστε, ωστόσο, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες πως ο θηλασμός είναι το μεγαλύτερο δώρο αγάπης και υγείας που μπορείτε να προσφέρετε στο μωράκι σας. Του προσφέρει όλη την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ενώ συμβάλλει στην ενδυνάμωση τoυ ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους. Επίσης, μειώνει τις πιθανότητες παιδικού διαβήτη και λευχαιμίας ενώ τα μωρά που έχουν θηλάσει έχουν καλύτερη αρτηριακή πίεση κατά την παιδική ηλικία.