COVID-19: Μελέτη «βάζει στο κάδρο» τις ομάδες σοβαρού κινδύνου
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ομάδες με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από COVID-19 ήταν οι ηλικιωμένοι, οι άνδρες, οι Ασιάτες, οι έγχρωμοι και οι άνθρωποι που ζουν σε φτωχές περιοχές.
Μια νέα μελέτη του Imperial College έχει εντοπίσει διάφορους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από COVID-19.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications την Παρασκευή 29/4 ανέλυσε δεδομένα από 2,3 εκατομμύρια ενήλικες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ομάδες με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από COVID-19 ήταν οι ηλικιωμένοι, οι Ασιάτες, οι έγχρωμοι και οι φτωχοί άνθρωποι. Το Imperial College σημείωσε ότι αυτά τα πορίσματα ήταν σύμφωνα με τα αποτελέσματα προγενέστερων μελετών.
Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από COVID-19 ήταν άτομα με μακροχρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μαθησιακών δυσκολιών και των ψυχικών ασθενειών.
Η σημαντικότητα της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Thomas Beaney, GP και κλινικός ερευνητής από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Καινοτομίας υγείας στο Imperial College london, τόνισε τη σημασία της παροχής αυξημένης φροντίδας σε άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Όπως ειπώθηκε «Τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες ή σοβαρές ψυχικές ασθένειες διέτρεχαν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο. Είναι ζωτικής σημασίας αυτές οι πληροφορίες να χρησιμοποιηθούν για να διασφαλιστεί ότι παρέχεται καλής ποιότητας φροντίδα για τη μείωση του κινδύνου βαριάς νόσησης ή και θνησιμότητας για τις πιο ευάλωτες ομάδες ανθρώπων».
Πώς έγινε η μελέτη
Η μελέτη εξέτασε τα ποσοστά εισαγωγής στο νοσοκομείο και θανάτου ασθενών με COVID-19 στην Αγγλία, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στην παραλλαγή SARS-CoV-2 Άλφα μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Απριλίου 2021, τα δεδομένα των οποίων θα μπορούσαν να συνδεθούν με το ιατρικό τους ιστορικό, σύμφωνα με το κολέγιο.
Χρησιμοποιώντας πληροφορίες από τη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας, το NHS Digital, το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών και ανώνυμα αρχεία υγείας, η μελέτη έλαβε υπόψη παράγοντες όπως το ιατρικό ιστορικό, η ηλικία και η εθνικότητα, δήλωσε το Imperial College.