COVID-19: Τα φυλλώδη λαχανικά που μπορούν να σταματήσουν τον κορονοϊό με το που θα εντοπιστεί
Ανανεώθηκε:
Το μπρόκολο και το λάχανο είναι γνωστά ως αντικαρκινικά τρόφιμα, αλλά νέες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούν επίσης να εμποδίσουν την εξάπλωση του κορονoϊού.
Τα φυλλώδη λαχανικά είναι καλά για εμάς διατροφικά και μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στον τερματισμό της πανδημίας. Ερευνητές από το Παιδικό Κέντρο Johns Hopkins έχουν συγκεντρώσει αδιάσειστα στοιχεία για μια χημική ουσία που βρίσκεται στο μπρόκολο και σε άλλα σταυροειδή λαχανικά (μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι, ραπανάκι, γογγύλι και ρόκα) η οποία μπορεί να προσφέρει έναν νέο και αποτελεσματικό τρόπο καταπολέμησης τόσο της COVID-19 όσο και του κοινού κρυολογήματος.
Τα οφέλη της σουλφοραφάνης
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη χημική ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη. Να σημειωθεί πως προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει τη συγκεκριμένη ουσία με την πρόληψη του καρκίνου. Τώρα, πρόσφατες ερευνητικές μελέτες ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη ένωση μπορεί επίσης να αναστέλλει την αναπαραγωγή του SARS-CoV-2 (ο ιός που είναι υπεύθυνος για τη COVID-19).
Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Communications Biology είναι πολύ ελπιδοφόρα, οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες που επικεντρώνονται ειδικά στην επίδραση της ένωσης στον άνθρωπο και όχι στα ποντίκια, όπως έγινε στο τρέχον πείραμα.
Η εν λόγω φυσική ένωση ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά και τα οφέλη της εντοπίστηκαν από τους επιστήμονες στο Johns Hopkins πριν από δεκαετίες.
«Όταν ξεκίνησε η πανδημία, οι διεπιστημονικές ερευνητικές ομάδες μας σταμάτησαν την έρευνά σχετικά με συγκεκριμένους ιούς και άλλα βακτήρια για να επικεντρωθούν στην πιθανή θεραπεία αυτού που ήταν τότε ένας νέος και προκλητικός ιός για εμάς», δήλωσε η ανώτερη ερευνήτρια και μικροβιολόγος Δρ. Λόρι Τζόουνς-Μπράντο στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Στη συνέχεια συμπλήρωσε τα λεγόμενά της αναφέροντας: «Δοκίμασα μια σειρά από ενώσεις για τη δραστηριότητα κατά του κορονοϊού και αποφάσισα να δοκιμάσω τη σουλφοραφάνη επειδή έδειξε μέτρια δραστηριότητα ενάντια σε άλλους μικροβιικούς παράγοντες που ερευνούμε».
Φυλλώδη λαχανικά και COVID-19
Τα φυλλώδη λαχανικά λειτουργούν ακόμη και κατά των νέων μεταλλάξεων της COVID-19.
Η ομάδα σημειώνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να λαμβάνουν με απόλυτα φυσικό τρόπο σουλφοραφάνη από πολλές κοινές πηγές τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων του μπρόκολου και των βλαστών διαφόρων φυτών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Johns Hopkins η σουλφοραφάνη μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου και των λοιμώξεων παρεμβαίνοντας σε ορισμένες εξωκυττάριες διαδικασίες. Στη νέα μελέτη, κάθε πείραμα χρησιμοποίησε φυσική αλλά και συνθετική σουλφοραφάνη.
Συγκεκριμένα, μια δοκιμή περιελάμβανε την έκθεση των κυττάρων σε σουλφοραφάνη για λίγες ώρες πριν μολύνει τα κύτταρα με SARS-CoV-2 και Corona HCoV-OC43, έναν ιό που προκαλεί κρυολογήματα και σπάνια μπορεί να προκαλέσει πνευμονία ή βρογχιολίτιδα. Αυτή η διαδικασία μείωσε την αναπαραγωγή του ιού κατά 50% μεταξύ έξι διαφορετικών στελεχών του SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον. Οι ερευνητές ανακάλυψαν, επίσης, παρόμοια αποτελέσματα μεταξύ των κυττάρων που είχαν προηγουμένως μολυνθεί από ιούς.
Τρόφιμα σε συνδυασμό με φάρμακα
Οι συγγραφείς της μελέτης διερεύνησαν επίσης την επίδραση της ανάμειξης σουλφοραφάνης με Remdesivir, ένα αντιιικό φάρμακο εγκεκριμένο για χρήση κατά της COVID-19. Αυτό το πείραμα είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή κατά 50% της αναπαραγωγής του ιού. Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι η σουλφοραφάνη και η ρεμδεσιβίρη αλληλεπιδρούν συνεργατικά για να μειώσουν το ιικό φορτίο κατά 50% μεταξύ των κυττάρων που μολύνθηκαν από τους δοκιμασμένους ιούς.
Ο συνδυασμός πολλαπλών ενώσεων είναι μια ιδανική στρατηγική για τη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων. Το γεγονός ότι η σουλφοραφάνη και η ρεμδεσιβίρη λειτουργούν καλύτερα σε συνδυασμό από ό,τι μεμονομένα, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, είναι πολύ ενθαρρυντικό.
Αντιιικό συστατικό
Επιπλέον δοκιμές έγιναν σε ποντίκια που μολύνθηκαν από τον νέο κορονοϊό. Αυτή η πειραματική διαδικασία οδήγησε στην ανακάλυψη ότι η χορήγηση 30 mg σουλφοραφάνης ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους πριν από τη μόλυνση με SARS-CoV-2 μείωσε σημαντικά τη χαρακτηριστική μείωση του σωματικού βάρους που παρατηρήθηκε μεταξύ των τρωκτικών που έχουν προσβληθεί από τον ιό (7,5%).
Αυτή η προ επεξεργασία με σουλφοραφάνη είχε επίσης ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του ιικού φορτίου υγιών τρωκτικών κατά 17% και μείωση της ανώτερης αναπνευστικής οδού κατά 9%.
«Αυτό που έχουμε διαπιστώσει είναι ότι η σουλφοραφάνη στοχεύει τους ιούς HCoV-OC43 και SARS-CoV-2, βοηθώντας παράλληλα στον έλεγχο της ανοσολογικής απόκρισης», ανέφεραν οι ερευνητές. «Αυτή η ευέλικτη δραστηριότητα το καθιστά μια ενδιαφέρουσα ένωση για χρήση ενάντια σε αυτές τις ιογενείς λοιμώξεις καθώς και εκείνες που προκαλούνται από άλλους ανθρώπινους ιούς».
Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να διεξαγάγει περαιτέρω μελέτες σχετικά με τη σουλφοραφάνη σε ανθρώπους. Η χημική ουσία μπορεί σύντομα να γίνει μια επιλογή για την πρόληψη ή τη θεραπεία της COVID-19 και άλλων ιογενών λοιμώξεων.