Εγκεφαλικό: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος ενός επεισοδίου για όσους χρησιμοποιούν αντιεμετικά φάρμακα
Ανανεώθηκε:
Το εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται όταν διακόπτεται αιφνίδια η κυκλοφορία του αίματος προς ένα τμήμα του εγκεφάλου. Χωρίς την παροχή αίματος τα εγκεφαλικά κύτταρα σταδιακά νεκρώνονται με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται αναπηρία ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου που προσβάλλεται. Πρόσφατες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ορισμένα φάρμακα κατά της ναυτίας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο της πάθησης.
Ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ο πιο κοινός τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου. Προκαλείται όταν ένας θρόμβος αίματος εμποδίζει τη ροή αίματος και οξυγόνου στον εγκέφαλο. Αυτοί οι θρόμβοι αίματος σχηματίζονται συνήθως σε περιοχές όπου οι αρτηρίες έχουν περιοριστεί ή μπλοκαριστεί με την πάροδο του χρόνου από λιπαρές εναποθέσεις γνωστές ως πλάκες. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αθηροσκλήρωση. Η μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου είναι σημαντική δεδομένων των δυνητικά σοβαρών συνεπειών που προκύπτουν.
Ένοχα τα φάρμακα της ναυτίας και του εμετού
Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal (BMJ) διαπιστώθηκε ότι κάποια φάρμακα κατά της ναυτίας και του εμέτου μπορεί να τριπλασιάσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων.
Σύμφωνα με την εν λόγω γαλλική επιστημονική έρευνα μια κατηγορία ευρέως χρησιμοποιούμενων φαρμάκων κατά της ναυτίας και του εμετού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού.
Η μελέτη ανέφερε αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου με πρόσφατη χρήση ADA (αντιντοπαμινεργικά φάρμακα) ενώ αυτός ο κίνδυνος φάνηκε να είναι υψηλότερος τις πρώτες ημέρες χρήσης της ADA (σ.σ. συντομογραφία του antidopaminergic antiemetics).
Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι και τα τρία φάρμακα που μελετήθηκαν (δομπεριδόνη, μετοπιμαζίνη και μετοκλοπραμίδη) συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, ειδικά τις πρώτες ημέρες χρήσης
Ο κίνδυνος φάνηκε να αυξάνεται για όλα τα ADA φάρμακα, με την υψηλότερη αύξηση να παρατηρείται για την μετοπιμαζίνη (αύξηση κατά 3,62 φορές) και τη μετοκλοπραμίδη (αύξηση κατά 3,53 φορές).
Μιλώντας για τα αποτελέσματα, η Δρ. Anne Benard-Laribere δήλωσε: «Η δημοσίευση εγείρει ένα ισχυρό μήνυμα που συσχετίζει τη χρήση αντιεμετικών με τον αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.
«Αυτήν τη στιγμή, καθώς είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τέτοιους κινδύνους, θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν και να ενισχυθούν τα ήδη ισχυρά ευρήματα προκειμένου να παρασχεθούν συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με τους μηχανισμούς και τους παράγοντες κινδύνου».
Οι τύποι του εγκεφαλικού
Οι δύο βασικοί τύποι εγκεφαλικού είναι το ισχαιμικό επεισόδιο και το αιμορραγικό επεισόδιο.
Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο: Ο νευρικός ιστός που αιματώνεται από αυτήν την αρτηρία χάνει απότομα την ικανότητά του να λειτουργεί ενώ μπορεί, στη συνέχεια, να νεκρωθεί. Αυτός δε ο τύπος του εγκεφαλικού συμβαίνει κυρίως σε άτομα 65 ετών και άνω.
Αθηροσκλήρυνση και εγκεφαλική θρόμβωση: Συχνά αυτή η κατάσταση οδηγεί σε ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό συμβαίνει καθώς οι λιπώδεις εναποθέσεις (πλάκες) που εμπεριέχουν χοληστερίνη σε βάθος χρόνου συσσωρεύονται στο έσω μέρος του τοιχώματος της αρτηρίας. Στη συνέχεια η συσσώρευση στενεύει, σκληραίνει και καθιστά ανώμαλη την έσω επιφάνεια των αρτηριών. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ένας θρόμβος αίματος να παρεμποδίσει την ομαλή ροή του αίματος.
Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο: Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται, όταν μία αρτηρία στον εγκέφαλο αιμορραγήσει ή σπάσει.
Υπαραχνοειδής αιμορραγία: Ένας άλλος τύπος αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου που ευθύνεται μόλις για το 5-10% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι η υπαραχνοειδής αιμορραγία η οποία είναι ιδιαίτερα απειλητική για τη ζωή του ασθενούς.
Οι παράγοντες του κινδύνου για αγγειακό εγκεφαλικό
- Παχυσαρκία
- Κακή φυσική κατάσταση
- Κάπνισμα
- Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ
- Κολπική μαρμαρυγή
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Υψηλή χοληστερόλη
- Αρτηριακή πίεση
- Προγενέστερο εγκεφαλικό επεισόδιο
Τα συμπτώματα εντός εγκεφαλικού επεισοδίου
- Αίσθηση μουδιάσματος σε συγκεκριμένη περιοχή προσώπου ή σώματος
- Δυσκολία στην ομιλία και σύγχυση του ασθενούς
- Στιγμιαία απώλεια όρασης
- Ζάλη
- Αδυναμία συντονισμού κινήσεων
- Οξύς πονοκέφαλος
- Όσφρηση καμένου
Η θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου
Στην πλειονότητά τους τα εγκεφαλικά θεραπεύονται. Καθοριστικός παράγοντας, ωστόσο, αποτελεί ο χρόνος της θεραπευτικής παρέμβασης και της μεταφοράς του ασθενούς στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Οι γιατροί θα χορηγήσουν θρομβολυτικά φάρμακα εντός το πολύ 4,5 ωρών από την παρουσία των συμπτωμάτων προκειμένου να αποκατασταθεί η αιμάτωση του εγκεφάλου προκειμένου ο ίδιος ο οργανισμός να αναστρέψει τα συμπτώματα. Επίσης, μηχανική θρομβεκτομή με την παρέμβαση επεμβατικού νευροακτινολόγου μπορεί να να συμβάλει σημαντικά.
Τέλος, ανάλογα με την ηλικία και την βαρύτητα του εγκεφαλικού μπορεί να χρειαστεί λογοθεραπεία και κινησιοθεραπεία.