Καρκίνος οισοφάγου: Τι περιλαμβάνει η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο (εικόνες)
Ο καρκίνος του οισοφάγου αποτελεί μια από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου, καθώς κάνει μετάσταση στους γειτονικούς λεμφαδένες.

Αποτελεί την έκτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, ενώ το πενταετές ποσοστό επιβίωσης δεν ξεπερνά το 20%.
Έρευνα του Κολεγίου Νοσηλευτικής και Καινοτομίας της Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο, καθώς και τα διατροφικά συμπληρώματα ψευδαργύρου, μπορούν να βοηθήσουν στην αναχαίτιση του πολλαπλασιασμού των οισοφαγικών καρκινικών κυττάρων.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο ψευδάργυρος αναστέλλει επιλεκτικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων αλλά όχι των φυσιολογικών οισοφαγικών επιθηλιακών κυττάρων.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι ο ψευδάργυρος εμποδίζει τα υπερδραστήρια σήματα ασβεστίου στα καρκινικά κύτταρα, τα οποία απουσιάζουν από τα φυσιολογικά κύτταρα, και άρα ο ψευδάργυρος επιλεκτικά αναστέλλει την καρκινική κυτταρική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο έχουν σχέση μεταξύ τους, διαπίστωση που ανοίγει τον δρόμο για την καλύτερη πρόληψη και θεραπεία της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.
Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι:

Το σπανάκι
Πηγή: Bigstock
Το συκώτι
Πηγή: Bigstock
Ο λιναρόσπορος
Πηγή: Bigstock
Η μπανάνα
Πηγή: Bigstock
Τα μανιτάρια
Πηγή: Bigstock
Το βοδινό κρέας
Πηγή: Bigstock
Ο κρόκος αυγού
Πηγή: Bigstock
Τα όσπρια
Πηγή: Bigstock
Τα θαλασσινά και ειδικά οι γαρίδες και τα στρείδια