Πίνετε αλκοόλ το βράδυ; Δείτε πώς επηρεάζει τον ύπνο σας
Αν συνηθίζετε να πίνετε λίγο αλκοόλ το βράδυ για να χαλαρώσετε, μάλλον είναι καιρός να κόψετε αυτή σας τη συνήθεια…
Σύμφωνα με μια νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα, το αλκοόλ τις βραδινές ώρες αποτελεί εμπόδιο σε έναν ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο. Μάλιστα, η αρνητική επίδραση του αλκοόλ στον ύπνο είναι εντονότερη στους νέους παρά στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση JMIR Mental Health, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 4.098 ανθρώπους ηλικίας 18-65 ετών.
Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να φορέσουν για δύο νύχτες μια ειδική συσκευή μέτρησης της μεταβλητότητας της καρδιακής τους συχνότητας (HRV), δείκτης που αντιπροσωπεύει τις διακυμάνσεις στον καρδιακό παλμό και μπορεί να αξιολογήσει –μεταξύ άλλων– την ποιότητα του ύπνου. Τη μία νύχτα τους ζητήθηκε να πιούν αλκοόλ πριν κοιμηθούν, ενώ την άλλη έπρεπε να απέχουν εντελώς από την κατανάλωση αλκοόλ.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων ανάλογα με το αν είχαν πιει αλκοόλ ή όχι και ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ που είχαν καταναλώσει.
Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ –πάνω από δύο ποτά για τις γυναίκες και τρία για τους άντρες– φάνηκε να οδηγεί σε μείωση της ποιότητας του ύπνου κατά 40%, ενώ ακόμη και η κατανάλωση αλκοόλ εντός των συνιστώμενων ορίων –ένα ποτό για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες– συσχετίστηκε με μείωση της ποιότητας του ύπνου κατά 24%.
Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν περαιτέρω τα ευρήματά τους ανά ηλικιακή ομάδα, διαπίστωσαν ότι η αρνητική επίδραση του αλκοόλ ήταν εντονότερη στους νεότερους συμμετέχοντες.
«Όταν είσαι σωματικά δραστήριος ή πιο νέος είναι εύκολο –ή ακόμη και φυσικό– να πιστέψεις ότι είσαι ανίκητος» σχολιάζει ο Tero Myllymäki, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γυβάσκυλα και ένας εκ των συντακτών της μελέτης. «Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη κι αν κάποιος είναι νέος και έχει καλή φυσική κατάσταση και πάλι είναι ευάλωτος στις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ ενώ κοιμάται».
Ο Myllymäki τονίζει πως «είναι αδύνατο να μεγαλοποιήσουμε τη σημασία του ύπνου, τόσο σε επίπεδο ποιότητας όσο και σε επίπεδο ποσότητας». Σύμφωνα με τον καθηγητή, «αν και δεν είναι πάντα εφικτό να προσθέσουμε μερικές ώρες ύπνου στο πρόγραμμά μας, γνωρίζοντας πώς οι συνήθειές μας επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου είναι δυνατό να κοιμόμαστε καλύτερα». Μια μικρή αλλαγή, όπως για παράδειγμα η διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ πριν τον ύπνο, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά, αναφέρει.
Δείτε κι αυτό:
Αλκοόλ: Σε ποια ποσότητα αυξάνει τον κίνδυνο περιοδοντίτιδας, καρκίνου, καρδιοπάθειας