Η ψωρίαση είναι ένα κομμάτι της ζωής, όχι όλη η ζωή - Ενημέρωση στο 401 ΓΣΝ για το αυτοάνοσο νόσημα
Η ψωρίαση δεν μεταδίδεται, το χαμόγελο ναι! Η φράση αυτή από το φετινό Ημερολόγιο του Συλλόγου ατόμων με ψωρίαση «Καλυψώ», αποτυπώνει μια πραγματικότητα και στέλνει παράλληλα μια φωτεινή ελπίδα σε όλους τους ασθενείς που πάσχουν από το αυτοάνοσο αυτό νόσημα.
Ότι η ψωρίαση είναι ένα κομμάτι της ζωής και όχι όλη η ζωή και ότι σίγουρα όλοι μαζί, με ενδιαφέρον, μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα!
Τα παραπάνω τόνισε με πολύ γλαφυρό τρόπο πριν μερικές ημέρες η στρατιωτική δερματολόγος Θεοδώρα Ζώτου κατά την διάρκεια μιας ενδιαφέρουσας ημερίδας για την ψωρίαση, στο 401 Γενικό Στρατιωτικό νοσοκομείο Αθηνών.
Η κυρία Ζώτου αναφέρθηκε ενδελεχώς στο θέμα της ψωρίασης, στις συννοσηρότητες αυτής, στην καθημερινότητα των ασθενών και δη των στρατιωτικών και στρατιωτών αλλά και στις θεραπευτικές επιλογές που έχει ένας ασθενής στην διάθεσή του.
Η ψωρίαση, όπως επεσήμανε, προσβάλλει περίπου το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 200.000 περίπου Έλληνες, ενώ η Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση αγγίζει έως και το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, επηρεάζοντας τη ζωή περίπου 100.000 ασθενών στην Ελλάδα. Τα σοβαρά δερματικά νοσήματα έχουν μεγάλη επίπτωση στην υγεία και ποιότητα ζωής των ασθενών. Η ψωρίαση είναι μια συχνή χρόνια δερματική πάθηση που μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία και σε καμιά περίπτωση δεν είναι μεταδοτική. Πρόκειται για μια χρόνια αυτοάνοση νόσο που χαρακτηρίζεται από παχιές και εκτεταμένες δερματικές βλάβες, οι οποίες ονομάζονται πλάκες και συνήθως προκαλούν κνησμό, αποφολίδωση και πόνο. Η ψωρίαση συσχετίζεται με σημαντική επιβάρυνση της ποιότητας ζωής από σωματική και ψυχολογική άποψη.
Οι συννοσηρότητες αποτελούν ένα κομβικό σημείο στην πορεία των ασθενών, το οποίο δυστυχώς προκύπτει σχεδόν νομοτελειακά λίγο μετά την ασθένεια, τόνισε η ομιλήτρια και συνέχισε: έως 30% των ασθενών εμφανίζουν ψωριασική αρθρίτιδα, έως 40% εμφανίζουν μεταβολικό σύνδρομο, έως 70% εμφανίζονται καρδιαγγειακά, έως 50% εγκεφαλικά και έως 10% οφθαλμική φλεγμονή. Φυσικά η νόσος είναι άμεσα συνυφασμένη και με ψυχολογική επίπτωση, ενώ οι περισσότεροι από τους ασθενείς αντιμετωπίζουν πράγματι ψυχοκοινωνική επιβάρυνση.
Στο ψυχοκοινωνικό κομμάτι, συχνά οι ασθενείς υποφέρουν από την καχύποπτη αντιμετώπιση πολλών συμπολιτών τους, ειδικά όταν οι πρώτοι βρίσκονται σε δημόσια μέρη, όπως εστιατόρια, καφέ, μαγαζιά ή στη θάλασσα.
Η κυρία Ζώτου αναφέρθηκε και στους Δείκτες αξιολόγησης βαρύτητας της νόσου (τους οποίους πλέον πραγματοποιούν οι επιστήμονες), ενώ, αναφορικά με τις θεραπευτικές επιλογές, όπως τόνισε, αυτές είναι πλέον πολλές και αποτελεσματικές.
Η φωτοθεραπεία (η οποία πραγματοποιείται με λυχνίες και απαιτείται ειδικός εξοπλισμός), τα τοπικά σκευάσματα, οι κλασσικές συστηματικές θεραπείες αλλά και οι βιολογικοί παράγοντες αποτελούν σημαντικές λύσεις για έναν ασθενή. Οι βιολογικές θεραπείες έχουν λιγότερες παρενέργειες από άλλες θεραπείες, τόνισε η ομιλήτρια, ωστόσο οι ασθενείς είναι πιο ευάλωτοι στις λοιμώξεις.
Η κυρία Θεοδώρα Ζώτου αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι οι στρατιώτες αλλά και οι στρατιωτικοί με ψωρίαση να μην νιώθουν απομονωμένοι, ενώ αναφέρθηκε και στο εξαιρετικό νέο του νοσοκομείου, της δημιουργίας δηλαδή μετά από χρόνια, δερματολογικού τμήματος στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο. Το τμήμα λειτουργεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο και Διευθυντής του τμήματος είναι ο κ. Μάρκος Παπακωνσταντής, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος.
Στο 401 η έκθεση φωτογραφίας «Αποκαλύψτε το Δέρμα σας»
Εξάλλου, μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου στο 401 φιλοξενείται η πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας «Αποκαλύψτε το Δέρμα σας» με γνωστές προσωπικότητες, καθώς και ασθενείς με Ψωρίαση και Κνίδωση. Η έκθεση ξεκίνησε στις 21 Ιανουαρίου και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Novartis Hellas, ενώ είναι ανοιχτή για το κοινό.
Η εκστρατεία «Αποκαλύψτε το Δέρμα σας - Skin to live in» αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία της Novartis Hellas, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, και φέρει την υποστήριξη του Σωματείου Ασθενών με Ψωρίαση «Καλυψώ».
Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στα χρόνια δερματικά νοσήματα όπως η Ψωρίαση και η Κνίδωση. Κύριο μήνυμα της έκθεσης φωτογραφίας είναι η ανάγκη απομυθοποίησης των χρόνιων παθήσεων του δέρματος, καθώς πρόκειται για συστηματικά νοσήματα μη μεταδοτικά, τα οποία όμως λόγω της λανθασμένης ή ελλιπούς ενημέρωσης μπορεί να οδηγήσουν στην απομόνωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό.
Διαβάστε ακόμη:
Παρατεταμένα και γρήγορα οφέλη για σοβαρές αρθρίτιδες, από σκεύασμα της Novartis
«Αποκαλύψτε το Δέρμα σας»: Μία πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας για την ψωρίαση & κνίδωση
Ποια διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα στις γυναίκες
«Αποκαλύψτε το δέρμα σας»: Μια διαφορετική έκθεση φωτογραφίας για την ψωρίαση
Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: Καθαρό δέρμα για το σώμα και την ψυχή...