ΥΓΕΙΑ

Πέντε παθήσεις που σκοτώνουν μέσα σε λίγα λεπτά

Το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελούν επείγοντα περιστατικά που χρήζουν άμεσης ιατρικής παρέμβασης ώστε να αποφευχθεί ο θάνατος.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα επεισόδια επικίνδυνα. Δείτε ποιες άλλες παθήσεις μπορούν να στερήσουν τη ζωή σε λίγα μόλις λεπτά.

- Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια

Εκτιμάται ότι 1 ανά 500 άτομα πάσχει από κάποια μορφή αυτής της καρδιακής διαταραχής, η οποία συνεπάγεται πάχυνση των τοιχωμάτων των καρδιακών μυών, με αποτέλεσμα η καρδιά να μην διοχετεύει εξίσου αποτελεσματικά το αίμα στο υπόλοιπο σώμα. Περίπου το 1% των ατόμων που πάσχουν από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια χάνουν αιφνιδίως τη ζωή τους σε ετήσια βάση, πολλοί από τους οποίους είναι νεαροί σε ηλικία και δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από τη διαταραχή. Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι συνηθέστερη αιτία αιφνίδιου καρδιαγγειακού θανάτου σε άτομα κάτω των 30 ετών. Αθλητές που χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του αγώνα συνήθως πεθαίνουν από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Η διαταραχή είναι συνήθως κληρονομική, οπότε άτομα με οικογενειακό ιστορικό υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας ή αιφνίδιου θανάτου πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε υπέρηχο καρδιάς και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Συμπτώματα όπως η αιφνίδια δύσπνοια, η λιποθυμία και οι αρρυθμίες είναι ενδεικτικά της διαταραχής.

- Προβληματική «καλωδίωση» της καρδιάς

Η μυοκαρδιοπάθεια επηρεάζει το σχήμα και τη δομή της καρδιάς. Μια άλλη κατηγορία καρδιακών παθήσεων επηρεάζουν το ηλεκτρικό σύστημα που ελέγχει και συγχρονίζει τους παλμούς της καρδιάς. Σπάνιες αλλά εξαιρετικά επικίνδυνες παθήσεις όπως το σύνδρομο Brugada, το σύνδρομο μακρού QT (LQTS) και το σύνδρομο Wolff-Parkinson-White αφορούν σε διατάραξη των σημάτων που καθοδηγούν την καρδιά να χτυπά με φυσιολογικό ρυθμό. Συχνά δεν εκδηλώνονται προειδοποιητικά συμπτώματα έως ότου οι καρδιακές κοιλίες, οι κατώτεροι θάλαμοι της καρδιάς, αρχίσουν να πάλλονται ανεξέλεγκτα αντί να διοχετεύουν φυσιολογικά το αίμα. Εξετάσεις όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα και το τεστ κοπώσεως βοηθούν να εντοπιστούν έγκαιρα τέτοιου είδους διαταραχές.

- Ανεύρυσμα εγκεφάλου

Πρόκειται για μια μη φυσιολογική διόγκωση σε τοίχωμα κάποιου αιμοφόρου αγγείου στο κεφάλι. Το ανεύρυσμα είναι ένα ύπουλος δολοφόνος, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα έως ότου επέλθει η ρήξη. Εκτιμάται ότι ένα στα τρία ανευρύσματα τελικά διαρρηγνύεται, με το επεισόδιο να οδηγεί στο θάνατο περίπου σε ποσοστό 40%. Η ρήξη ανευρύσματος εκδηλώνεται συχνά με έναν ξαφνικό έντονο πονοκέφαλο που συνοδεύεται από συμπτώματα όπως η πτώση βλεφάρου, η διπλή όραση (διπλωπία) ή η διαστολή της κόρης του ενός ματιού. Τα συμπτώματα αυτά υποδεικνύουν ότι το ανεύρυσμα πιέζει κάποιο νεύρο του εγκεφάλου. Εάν το ανεύρυσμα εντοπιστεί πριν υποστεί ρήξη, είναι δυνατό να αποκατασταθεί. Παράγοντας κινδύνου για τη ρήξη του ανευρύσματος είναι η υπέρταση.

- Διαχωρισμός αορτής

Κατά το διαχωρισμό αορτής, σχηματίζεται μια τρύπα σε τοίχωμα της βασικής αρτηρίας της καρδιάς. Η βαθύτερη αιτία της πάθησης παραμένει άγνωστη. Ο διαχωρισμός μπορεί να συνοδεύεται από ακανόνιστη ροή του αίματος προς κατευθύνσεις που δεν θα έπρεπε να ρέει ή πλήρη ρήξη της αορτής. Ο διαχωρισμός αορτής είναι σπάνιος, καθώς πλήττει περίπου 2 ανά 10.000 άτομα, κυρίως άνδρες 40 έως 70 ετών. Η κύρια ένδειξη του διαχωρισμού αορτής είναι ο αιφνίδιος και υπερβολικά έντονος πόνος στο στήθος ή τη μέση.

- Πνευμονική εμβολή

Πρόκειται για θρόμβο στον πνεύμονα. Στο 50% των περιπτώσεων, η πνευμονική εμβολή δεν συνοδεύεται από σαφή συμπτώματα. Ο θρόμβος μπλοκάρει τη ροή του αίματος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση εντός του πνεύμονα και να καταπονείται υπερβολικά η καρδιά. Η πνευμονική εμβολή είναι πιο πιθανή σε άτομα που έχουν θρόμβο σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος, όπως τα χέρια ή τα πόδια, καθώς, αν δεν αντιμετωπιστεί, ο θρόμβος μπορεί να μετατοπιστεί στον πνεύμονα.

Διαβάστε επίσης:

Τεστ κόπωσης: Πόσο αξιόπιστο είναι για τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου
Τα νύχια των ποδιών δείχνουν την πιθανότητα για καρκίνο στο μέλλον. Δείτε πώς
Οι δύο βασικές αιτίες που πυροδοτούν τα καρδιαγγειακά

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved