ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Κλειστοφοβία: Τι τεχνικές αυτοβοήθειας υπάρχουν

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η κλειστοφοβία, ο φόβος του να βρίσκεται κανείς σε περιορισμένο χώρο, ταλαιπωρεί χιλιάδες συνανθρώπους μας σε μεγάλο βαθμό.

Κλειστοφοβία: Τι τεχνικές αυτοβοήθειας υπάρχουν
Bigstock

Η επαγγελματική βοήθεια είναι απαραίτητη για σοβαρές περιπτώσεις, αλλά κάποιες τεχνικές αυτοβοήθειας και φυσικές θεραπείες μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Αυτό το άρθρο περιγράφει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κλειστοφοβία, συμπεριλαμβανομένων κάποιων τεχνικών αυτοβοήθειας, φυσικών προσεγγίσεων και άλλων διαθέσιμων επιλογών θεραπείας.

Τι είναι η κλειστοφοβία

Η κλειστοφοβία είναι μια αγχώδης διαταραχή που προκαλεί έντονο φόβο για κλειστούς χώρους. Μπορεί να προκληθεί από καταστάσεις όπως:

  • Το να βρίσκεστε μέσα σε κλωβό ανελκυστήρα ή μέσα μικρό δωμάτιο.
  • Το να ταξιδεύετε σε ασφυκτικά γεμάτα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ).
  • Το να χρειάζεται να μείνετε ακίνητοι μέσα σε κλωβό μαγνητικού τομογράφου.

Συμπτώματα

  • Δύσπνοια, γρήγορος καρδιακός παλμός ή σφίξιμο στο στήθος.
  • Εφίδρωση, ζάλη ή τρέμουλο.
  • Αίσθημα πανικού ή έντονη ανάγκη απόδρασης.

Τεχνικές αυτοβοήθειας για τη διαχείριση της κλειστοφοβίας

  1. Ελεγχόμενη αναπνοή: Εισπνεύστε για 4 δευτερόλεπτα, κρατήστε την αναπνοή σας για άλλα 4 δευτερόλεπτα και εκπνεύστε για 6 δευτερόλεπτα.
  2. Οπτικοποίηση: Φανταστείτε μια ήρεμη σκηνή, όπως ένα ανοιχτό γήπεδο ή παραλία, για να αποσπάσετε την προσοχή σας από τον περιορισμένο χώρο.
  3. Θεραπεία σταδιακής έκθεσης: Εκτεθείτε γνωστούς ερεθισμούς με ελεγχόμενο τρόπο, ξεκινώντας με ελαφρώς άβολες καταστάσεις, όπως το να μείνετε σε ένα μικρό δωμάτιο για μερικά λεπτά, αυξάνοντας σταδιακά τον χρόνο παραμονής.
  4. Τεχνική γείωσης 5-4-3-2-1: Τη στιγμή που θα νιώσετε να σας κατακλύζουν τα συναισθήματα της κλειστοφοβίας, προσδιορίστε 5 πράγματα που βλέπετε γύρω σας, 4 πράγματα που μπορείτε να αγγίξετε, 3 πράγματα που ακούτε, 2 πράγματα που μυρίζετε και 1 πράγμα που μπορείτε να γευτείτε.
  5. Ηρεμιστικό αντικείμενο: Κρατήστε ένα μικρό αντικείμενο όπως μια μπάλα άγχους ή αιθέριο έλαιο, για να σας βοηθήσει να γειωθείτε σε στιγμές πανικού.

Φυσικές θεραπείες για την κλειστοφοβία

  • Αρωματοθεραπεία: Τα αιθέρια έλαια, όπως η λεβάντα ή το χαμομήλι μπορούν να έχουν ηρεμιστική δράση.
  • Τσάγια από βότανα: Τα τσάγια χαμομηλιού ή ρίζας βαλεριάνας είναι γνωστά για τις χαλαρωτικές τους ιδιότητες.
  • Γιόγκα και διαλογισμός: Αυτές οι πρακτικές συμβάλλουν στην μείωση του γενικού άγχους και βελτιώνουν την εστίαση.
  • Διατροφικές αλλαγές: Αποφύγετε την καφεΐνη και τη ζάχαρη, που μπορούν να επιδεινώσουν το άγχος και εστιάστε σε ολόκληρα, θρεπτικά τρόφιμα.
Mri

Επιλογές επαγγελματικής θεραπείας

  • Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT): Αποσκοπεί στην αναπλαισίωση των αρνητικών προτύπων σκέψης και στην ανάπτυξη στρατηγικών αντιμετώπισης.
  • Θεραπεία σταδιακής έκθεσης: Βοηθά στην απευαισθητοποίηση των ατόμων στα ερεθίσματα, αντιμετωπίζοντάς τα σταδιακά σε ένα ασφαλές, ελεγχόμενο περιβάλλον.
  • Φάρμακα: Για σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να συνταγογραφηθούν φάρμακα κατά του άγχους ή β-αναστολείς.
  • Θεραπεία εικονικής πραγματικότητας: Χρησιμοποιεί προσομοιωμένα περιβάλλοντα, για να εξασκηθεί ο ασθενής στην αντιμετώπιση κλειστοφοβικών καταστάσεων.

Πότε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια

Εάν η κλειστοφοβία αρχίσει να παρεμβαίνει στην καθημερινότητά σας, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Τα βασικά σημάδια είναι:

  • Αποφυγή βασικών δραστηριοτήτων, όπως η χρήση ανελκυστήρων ή ΜΜΜ.
  • Συχνές κρίσεις πανικού.
  • Επίμονος φόβος, που δεν βελτιώνεται με τεχνικές αυτοβοήθειας.

Συχνές Ερωτήσεις

“Η κλειστοφοβία χειροτερεύει με την ηλικία;”

Ναι, η κλειστοφοβία μπορεί να ενταθεί με την πάροδο του χρόνου εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, καθώς οι συμπεριφορές αποφυγής και το άγχος που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να ενισχύσουν τον φόβο.

“Μπορεί η κλειστοφοβία να θεραπευτεί δια παντός;”

Αν και δεν υπάρχει οριστική ίαση, η κλειστοφοβία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ή να μειωθεί σημαντικά με θεραπείες όπως η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT), η θεραπεία έκθεσης και οι τεχνικές αυτοβοήθειας.

Σύνοψη

Η κλειστοφοβία μπορεί να δυσκολέψει πολύ την ζωή σας, αλλά είναι διαχειρίσιμη με τον σωστό συνδυασμό τεχνικών αυτοβοήθειας, φυσικών θεραπειών και επαγγελματικών θεραπειών.

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινωθούν, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για εξατομικευμένη υποστήριξη.

Πηγές: healthline.com, mindvoyage.in, clevelandclinic.org, anxietyuk.org.uk