ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τα πιο κατάλληλα επαγγέλματα για άτομα με ΔΕΠΥ

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μια νευροαναπτυξιακή κατάσταση, που επηρεάζει τόσο τα παιδιά, όσο και τους ενήλικες.

Τα πιο κατάλληλα επαγγέλματα για άτομα με ΔΕΠΥ
Bigstock

Πολλοί ενήλικες με ΔΕΠΥ αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον χώρο εργασίας, ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα που απαιτούν συνεπή προσοχή και οργάνωση. Ωστόσο, ορισμένες θέσεις εργασίας είναι πιο κατάλληλες για άτομα με ΔΕΠΥ, δίνοντάς τους την ευκαιρία να διαπρέψουν, χωρίς να τους καθυστερούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Αυτό το άρθρο παραθέτει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ σε ενήλικες και παρέχει συμβουλές και πληροφορίες για τα καλύτερα επαγγέλματα για άτομα με ΔΕΠΥ.

Συμπτώματα ΔΕΠΥ σε ενήλικες

Η ΔΕΠΥ εμφανίζεται διαφορετικά στους ενήλικες σε σύγκριση με τα παιδιά και τα συνήθη συμπτώματα είναι:

  1. Δυσκολία εστίασης: Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ μπορεί να δυσκολεύονται να δώσουν προσοχή στις λεπτομέρειες και να διατηρήσουν τη συγκέντρωση σε εργασίες, ιδιαίτερα σε εκείνες που είναι επαναλαμβανόμενες ή χωρίς να τους προκαλούν ενδιαφέρον.
  2. Παρορμητικότητα: Το να ενεργείς χωρίς σκέψη είναι μια συχνή δυσκολία, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με το να διακόπτετε διαρκώς τους άλλους, να παίρνετε περιττά ρίσκα ή να έχετε δυσκολία στην αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου.
  3. Ανησυχία και ταραχή: Πολλοί ενήλικες με ΔΕΠΥ νιώθουν μια συνεχή ανάγκη να κινηθούν, κάτι που μπορεί να δυσκολέψει το να κάθονται ακίνητοι κατά τη διάρκεια μεγάλων συναντήσεων ή εργασιακών υποχρεώσεων.
  4. Λήθη: Η ΔΕΠΥ μπορεί να οδηγήσει στο να ξεχάσουμε σημαντικές εργασίες, ραντεβού ή προθεσμίες, καθιστώντας την καλή οργάνωση δύσκολο να επιτευχθεί.
  5. Αναβλητικότητα: Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ συχνά χρονοτριβούν και μετά βιάζονται να τηρήσουν τις προθεσμίες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και ανεπαρκή αποτελέσματα.

Πώς να επιλέξετε ένα επάγγελμα εάν έχετε ΔΕΠΥ

Η επιλογή του σωστού επαγγέλματος για ενήλικες με ΔΕΠΥ απαιτεί την κατανόηση των δυνατών σημείων και των αδυναμιών κάποιου. Ορισμένες στρατηγικές περιλαμβάνουν:

  • Αναζητήστε θέσεις εργασίας με ποικιλία: Δεδομένου ότι η πλήξη και η μονοτονία μπορεί να είναι σημαντικές προκλήσεις, τα άτομα με ΔΕΠΥ μπορεί να ευδοκιμήσουν σε θέσεις εργασίας, που παρέχουν ποικιλία και συνεχή κίνηση.
  • Βρείτε ρόλους με ευελιξία: Οι ευέλικτες ώρες εργασίας ή τα περιβάλλοντα που επιτρέπουν την κίνηση, αντί να είστε καθηλωμένοι σε ένα γραφείο, μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με ΔΕΠΥ να διαχειριστούν την ενεργητικότητά τους.
  • Επιλέξτε δημιουργικά πεδία: Η δημιουργικότητα είναι συχνά μια δύναμη για ενήλικες με ΔΕΠΥ, επομένως οι σταδιοδρομίες που επιτρέπουν την ελευθερία στη σκέψη, όπως το γράψιμο, το γραφικό σχέδιο ή η επιχειρηματικότητα, μπορεί να είναι ιδανικές.
  • Εστίαση στα δυνατά σημεία: Πολλά άτομα με ΔΕΠΥ διαπρέπουν στην επίλυση προβλημάτων, την εκτέλεση πολλαπλών εργασιών και τη πρωτότυπη σκέψη, επομένως οι δουλειές που εκτιμούν αυτά τα χαρακτηριστικά συχνά τους ταιριάζουν.
  • Υποστηρικτικά εργασιακά περιβάλλοντα: Ένα υποστηρικτικό και με κατανόηση περιβάλλον εργασίας, όπου οι εργοδότες αναγνωρίζουν τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ, μπορεί να κάνει τη διαφορά στην επαγγελματική επιτυχία (και ευτυχία) ενός ατόμου.
Photography-sunset

Τα καλύτερα επαγγέλματα για άτομα με ΔΕΠΥ

Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ μπορούν να ευδοκιμήσουν σε διάφορους τομείς. Εδώ είναι μερικές από τις πιο ταιριαστές δουλειές για ενήλικες με ΔΕΠΥ:

  • Επιχειρηματικότητα: Το να είσαι το αφεντικό του εαυτού σου, σάς επιτρέπει να ορίζετε το πρόγραμμά σας, να εστιάσετε σε τομείς όπου είστε δυνατοί και να αποφύγετε την μονοτονία των δομημένων εργασιών γραφείου.
  • Δημιουργικά πεδία: Δουλειές όπως η γραφιστική, η φωτογραφία και η διαφήμιση επιτρέπουν τη δημιουργικότητα και την μη γραμμική σκέψη, ιδιότητες που απαντώνται συχνά σε άτομα με ΔΕΠΥ.
  • Πωλήσεις: Οι ρόλοι πωλήσεων συχνά απαιτούν ενέργεια, ενθουσιασμό και καλές δεξιότητες επικοινωνίας. Πολλά άτομα με ΔΕΠΥ διαπρέπουν σε περιβάλλοντα με γρήγορο ρυθμό, όπου μπορούν να αλληλεπιδρούν με άλλους και να κλείσουν συμφωνίες.
  • Ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης (Πρώτες Βοήθειες, Πυροσβέστες, Αστυνομικοί): Αυτοί οι ρόλοι είναι προσανατολισμένοι στη δράση και απαιτούν αποφάσεις στιγμής στο πεδίο της δουλειάς. Πολλοί άνθρωποι με ΔΕΠΥ βρίσκουν ότι οι καταστάσεις αυξημένου ρίσκου τους βοηθούν να εστιάσουν.
  • Ελεύθερος επαγγελματίας: Επιτρέπει ευέλικτα ωράρια και ποικιλία εργασιών, μειώνοντας την πλήξη και αφήνοντας τα άτομα με ΔΕΠΥ να εργάζονται με τον τρόπο που τους ταιριάζει καλύτερα.
  • Κατασκευές ή εξειδικευμένα επαγγέλματα: Η σωματική εργασία που απαιτεί επίλυση προβλημάτων, όπως η ξυλουργική ή η μηχανική, επιτρέπει στα άτομα με ΔΕΠΥ να παραμείνουν ενεργά και αφοσιωμένα.

Συχνές Ερωτήσεις

“Τι μπορεί να προσφέρει ένας χώρος εργασίας για να νιώθει καλύτερα ένα άτομο με ΔΕΠΥ;”

Είναι καλό να υπάρχουν στον χώρο εργασίας κάποιες ειδικές παροχές, όπως ακουστικά ακύρωσης θορύβου, τακτικά διαλείμματα, λίστες υποχρεώσεων και εφαρμογές διαχείρισης εργασιών, που θα βοηθήσουν τους ενήλικες με ΔΕΠΥ να παραμείνουν συγκεντρωμένοι και οργανωμένοι.

“Μπορεί η ΔΕΠΥ να επηρεάσει την εργασιακή απόδοση;”

Ναι, η ΔΕΠΥ μπορεί να επηρεάσει την απόδοση στην εργασία, ειδικά σε ρόλους που απαιτούν συνεχή προσοχή και αυστηρές οργανωτικές δεξιότητες. Ωστόσο, με τη σωστή υποστήριξη και την κατάλληλη θέση εργασίας, τα άτομα με ΔΕΠΥ μπορούν να διαπρέψουν στην επιλεγμένη τους επαγγελματική σταδιοδρομία.

Σύνοψη

Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν σε διάφορα επαγγέλματα. Κατανοώντας τα μοναδικά τους πλεονεκτήματα και αναζητώντας θέσεις εργασίας, που ταιριάζουν με τις δεξιότητες και τις προτιμήσεις τους, μπορούν να διαπρέψουν σε ρόλους που παρέχουν ποικιλία, δημιουργικότητα και ευελιξία.

Πηγές: healthline.com, webmd.com, verywellmind.com, nhs.uk