ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πότε ο διαλογισμός πλήττει την πνευματική υγεία – Σημεία προσοχής

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο διαλογισμός είναι ευρέως αναγνωρισμένος για τα οφέλη του στην ψυχική και σωματική υγεία, αλλά ενέχει και ορισμένους κινδύνους.

Πότε ο διαλογισμός πλήττει την πνευματική υγεία – Σημεία προσοχής
Bigstock

Αυτό το άρθρο διερευνά την πρακτική του διαλογισμού, συμπεριλαμβανομένου του πότε μπορεί να είναι επιβλαβής, ποιος πρέπει να τον αποφεύγει και τις καλύτερες και τις χειρότερες στιγμές για διαλογισμό.

Τι είναι ο διαλογισμός

Ο διαλογισμός είναι μια νοητική άσκηση που περιλαμβάνει την εστίαση του νου σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, σκέψη ή δραστηριότητα, για την επίτευξη πνευματικής διαύγειας και συναισθηματικής ηρεμίας. Με ρίζες σε αρχαίες παραδόσεις, ο διαλογισμός ασκείται παγκοσμίως για την μείωση του στρες, τη βελτίωση της συγκέντρωσης και την ενίσχυση της αίσθησης εσωτερικής ειρήνης. Συχνά συνιστάται για την ικανότητά του να μειώνει την αρτηριακή πίεση και το άγχος και να βελτιώνει τη συνολική ευεξία. Ο τακτικός διαλογισμός μπορεί επίσης να βελτιώσει τη συναισθηματική ρύθμιση και την ανθεκτικότητα.

Πότε και πώς ο διαλογισμός μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής

Αν και ο διαλογισμός είναι γενικά ασφαλής, μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις για μερικούς ανθρώπους, ιδιαίτερα εκείνους με προϋπάρχουσες παθήσεις ψυχικής υγείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο διαλογισμός μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα:

  • Συναισθήματα γενικευμένης ανησυχίας: Μερικά άτομα μπορεί να βιώσουν αύξηση του άγχους, κρίσεις πανικού ή ακόμα και επανεμφανίσουν τραυματικές αναμνήσεις κατά τη διάρκεια του διαλογισμού.
  • Αποσύνδεση: Για εκείνους που είναι επιρρεπείς σε διασχιστικές καταστάσεις, ο διαλογισμός μπορεί να ενισχύσει τα συναισθήματα της απόσπασης σε μια κατάστασης μακριά από την πραγματικότητα, κάνοντάς τους να αισθάνονται αποκομμένοι από το περιβάλλον τους.
  • Σωματική δυσφορία: Οι παρατεταμένες περίοδοι διαλογισμού μπορεί να οδηγήσουν σε σωματική δυσφορία, όπως πονοκεφάλους, ζάλη ή μυϊκή ένταση, ειδικά εάν εξασκούνται χωρίς την κατάλληλη καθοδήγηση.
yoga-meditation-giogka-dialogismos

Ποιοι πρέπει να μην κάνουν διαλογισμό

Τα άτομα που πρέπει να προσεγγίσουν τον διαλογισμό με προσοχή ή να αναζητήσουν εναλλακτικές είναι:

  • Όσοι έχουν σοβαρές παθήσεις ψυχικής υγείας: Άτομα με σοβαρό άγχος, κατάθλιψη, PTSD ή άλλες ψυχιατρικές διαταραχές θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν ειδικό ψυχικής υγείας πριν ξεκινήσουν μια πρακτική διαλογισμού.
  • Άτομα επιρρεπή σε κρίσεις πανικού: Ο διαλογισμός μπορεί να εντείνει τα συναισθήματα πανικού ή άγχους σε άτομα που είναι ευαίσθητα.
  • Άτομα επιρρεπή στην απόσπαση: Ο διαλογισμός μπορεί μερικές φορές να επιδεινώσει τα συμπτώματα της απόσπασης από το περιβάλλον και τους γύρω, κάνοντας τα άτομα να αισθάνονται πιο αποσυνδεδεμένα ή μουδιασμένα.

Ποια ώρα δεν είναι καλή για διαλογισμό

Ο χρόνος του διαλογισμού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αποτελεσματικότητά του.

  • Αργά το βράδυ: Ο διαλογισμός λίγο πριν τον ύπνο μπορεί μερικές φορές να επηρεάσει τον ύπνο, ειδικά εάν η πρακτική είναι διεγερτική και όχι χαλαρωτική. Αυτό μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό για όσους παλεύουν με αϋπνίες ή γενικευμένη ανησυχία.
  • Σε περιόδους ακραίας κόπωσης: Η προσπάθεια διαλογισμού όταν είστε υπερβολικά κουρασμένοι μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να αποκοιμηθείτε ή να μην επιτύχετε το επιθυμητό επίπεδο εστίασης και ηρεμίας.

Συμπερασματικά

Ο διαλογισμός είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας, αλλά ενέχει κάποιους πιθανούς κινδύνους.

Η κατανόηση του πότε και του πώς ο διαλογισμός μπορεί να είναι επιβλαβής, και η αναγνώριση του ποιος πρέπει να τον αποφεύγει, μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση μιας ασφαλούς και ωφέλιμης πρακτικής. Επιπλέον, η επιλογή της κατάλληλης ώρας για διαλογισμό μπορεί να βελτιστοποιήσει τα θετικά του αποτελέσματα, βοηθώντας σας να τον εντάξετε με επιτυχία στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Πηγές: mayoclinic.org, theguardian.com, psychologytoday.com, theconversation.com, vogue.in