ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Διαζύγιο: Οι ψυχικές επιπτώσεις και πώς να τις ξεπεράσετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το διαζύγιο είναι ένα σημαντικό γεγονός στη ζωής, που επηρεάζει βαθιά τη συναισθηματική ευημερία των δύο (πρώην) συντρόφων.

Διαζύγιο: Οι ψυχικές επιπτώσεις και πώς να τις ξεπεράσετε
Bigstock

Αντιπροσωπεύει το τέλος μιας σχέσης που ήλπιζαν ότι θα κρατούσε μια ζωή, οδηγώντας σε ένα περίπλοκο μείγμα συναισθημάτων.

Αυτό το άρθρο διερευνά πώς μας επηρεάζει συναισθηματικά το διαζύγιο και παρέχει πρακτικές συμβουλές για το πώς να επανέλθουμε ψυχικά και κοινωνικά μετά από έναν χωρισμό ή διαζύγιο.

Γιατί και πώς το διαζύγιο μας επηρεάζει συναισθηματικά

Συναισθηματική αναταραχή και στρες

Το διαζύγιο συχνά φέρνει έναν ανεμοστρόβιλο συναισθημάτων, όπως θλίψη, θυμό, άγχος και ανακούφιση. Αυτή η συναισθηματική αναταραχή πηγάζει από την απώλεια ενός συντρόφου και τη διάλυση μιας κοινής ζωής. Η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε στρες, επηρεάζοντας σημαντικά την ψυχική υγεία.

Ταυτότητα και αυτοεκτίμηση

Οι γάμοι συχνά αποτελούν ουσιαστικό μέρος της ταυτότητας κάποιου. Το τέλος ενός γάμου μπορεί να αφήσει τα άτομα να αμφισβητήσουν την αυτοεκτίμηση και την ταυτότητά τους, οδηγώντας σε συναισθήματα ανεπάρκειας και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Μοναξιά και απομόνωση

Η ξαφνική αλλαγή στην κοινωνική δυναμική μπορεί να οδηγήσει σε μοναξιά. Οι φίλοι και η οικογένεια μπορεί να “χωριστούν σε στρατόπεδα” και οι κοινωνικές δραστηριότητες που οι δύο σύντροφοι κάποτε απολάμβαναν ως ζευγάρι μπορεί να γίνουν πηγές πόνου και δυσφορίας.

Οικονομικές αλλαγές και αλλαγές στον τρόπο ζωής

Το διαζύγιο συχνά φέρνει οικονομική αστάθεια και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η κατανομή των περιουσιακών στοιχείων, η πιθανή διατροφή και η υποστήριξη των παιδιών (αν υπάρχουν μέσα στον γάμο) μπορεί να προκαλέσουν άγχος, επιδεινώνοντας τη συναισθηματική δυσφορία.

Επιπτώσεις στα παιδιά

Για τους γονείς, ο αντίκτυπος στα παιδιά προσθέτει ένα επίπεδο μεγάλης συναισθηματικής πολυπλοκότητας. Οι ανησυχίες για την ευημερία τους και οι προσαρμογές που απαιτούνται για τις ρυθμίσεις κοινής επιμέλειας μπορεί να εντείνουν τα συναισθήματα ενοχής και άγχους.

Support-Group

Πώς να αντιμετωπίσετε τη ζωή μετά από διαζύγιο ή μεγάλο χωρισμό

1. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Η θεραπεία και η συμβουλευτική από επαγγελματία της ψυχικής υγείας μπορούν να παρέχουν έναν ασφαλή χώρο για την επεξεργασία των συναισθημάτων και την ανάπτυξη στρατηγικών αντιμετώπισης. Θα σας προσφέρει πολύτιμες γνώσεις και εργαλεία για να αντιμετωπίσετε τις συναισθηματικές συνέπειες του διαζυγίου ή του χωρισμού σας.

2. Δημιουργήστε ένα δίκτυο υποστήριξης

Περιβάλλετε τον εαυτό σας με υποστηρικτικούς φίλους και οικογένεια. Εγγραφείτε σε ομάδες υποστήριξης όπου μπορείτε να μοιραστείτε εμπειρίες με άλλους, που περνούν παρόμοιες καταστάσεις. Η οικοδόμηση ενός τέτοιου δικτύου μπορεί να προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη και μειώνει τα συναισθήματα απομόνωσης.

3. Καθιερώστε μια ρουτίνα

Η δημιουργία μιας νέας ρουτίνας μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση κανονικότητας και σταθερότητας. Η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η διατήρηση ενός προγράμματος ύπνου μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική και σωματική υγεία.

4. Επικεντρωθείτε στην φροντίδα του εαυτού σας

Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας φέρνουν χαρά και χαλάρωση. Χόμπι, διάβασμα ή ακόμα και απλές απολαύσεις, όπως μια βόλτα, μπορούν να ενισχύσουν τη συναισθηματική σας ευεξία. Δώστε προτεραιότητα στην αυτο-φροντίδα, για να ανακτήσετε αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.

5. Θέστε νέους στόχους

Ο καθορισμός προσωπικών στόχων μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση κατεύθυνσης και σκοπού. Είτε πρόκειται για μια νέα καριέρα, για ένα νέο χόμπι ή για ταξίδια, οι στόχοι μπορούν να βοηθήσουν να μετατοπιστεί η εστίασή σας από το παρελθόν στο μέλλον.

6. Αφήστε χρόνο στον εαυτό σας να θρηνήσει

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε και να επιτρέψετε στον εαυτό σας να θρηνήσει την απώλεια της σχέσης. Η καταστολή/καταπίεση των συναισθημάτων μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένο στρες. Δώστε στον εαυτό σας την... άδεια να νιώσει και να εκφράσει τα συναισθήματά σας.

7. Ανακαλύψτε ξανά την ανεξαρτησία σας

Αγκαλιάστε την ευκαιρία να ανακαλύψετε ξανά την ανεξαρτησία σας. Αφιερώστε χρόνο σκεπτόμενοι τα δικά σας ενδιαφέροντα και επιθυμίες και κάντε βήματα για να γίνετε αυτοδύναμοι και αυτάρκεις.

8. Περιορίστε τις αρνητικές αλληλεπιδράσεις

Εάν οι αλληλεπιδράσεις με τον/την πρώην σύντροφο σας προκαλούν στενοχώρια, προσπαθήστε να περιορίσετε την επαφή και να θέσετε όρια. Επικοινωνήστε με γραπτό τρόπο, όπως email, εάν είναι απαραίτητο, και κρατήστε τις συνομιλίες εστιασμένες σε συγκεκριμένα και απαραίτητα θέματα, ειδικά εάν εμπλέκονται παιδιά.

Συμπερασματικά

Το διαζύγιο είναι μια συναισθηματικά προκλητική εμπειρία, αλλά η κατανόηση του αντικτύπου του και η υιοθέτηση στρατηγικών αντιμετώπισης μπορεί να διευκολύνει τη θεραπεία και την ευεξία σας. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια, δημιουργήστε ένα δίκτυο υποστήριξης και δώστε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα, για να πλοηγηθείτε με επιτυχία σε αυτό το μεταβατικό στάδιο της ζωής σας.

Θυμηθείτε: η ανοικοδόμηση της ζωής μετά το διαζύγιο είναι ένα ταξίδι και το να κάνετε ένα βήμα τη φορά είναι ζωτικής σημασίας για τη συναισθηματική σας ανάκαμψη.

Πηγές: healthline.com, mhanational.org, psychologytoday.com, everydayhealth.com