ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πανελλήνιες: Πώς να πετύχετε ψυχραιμία, προσοχή και αισιοδοξία την ώρα του γραπτού

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις των αποφοίτων λυκείου είναι πάντα μια δοκιμασία για τα παιδιά.

Πανελλήνιες: Πώς να πετύχετε ψυχραιμία, προσοχή και αισιοδοξία την ώρα του γραπτού
Bigstock

Αν και δεν θα έπρεπε, οι Πανελλήνιες εξετάσεις γίνονται αιτία μεγάλου άγχους για τους διαγωνιζόμενους και τις οικογένειές τους.

Αυτό το άγχος μπορεί να αποδειχτεί (αυτο)καταστροφικό την ώρα της γραπτής εξέτασης. Ανεξάρτητα από το τι προηγήθηκε στην προετοιμασία για τις εξετάσεις, η καθαυτή στιγμή του γραπτού μπορεί να διορθώσει πολλούς άλλους αρνητικούς παράγοντες μέσα από την ψυχραιμία, την σωστή εστίαση και την απόδοση του διαγωνιζόμενου.

Εάν αισθάνεστε νευρικότητα, σημαίνει ότι έχετε μεγάλη επιθυμία να τα πάτε καλά. Και αν θέλετε να τα πάτε καλά, αυτή η νευρικότητα γίνεται εμπόδιο. Φαύλος κύκλος. Γι' αυτό είναι σημαντικό να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι την ημέρα της κάθε γραπτής εξέτασης.

Ακολουθούν 7 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε και να αποδώσετε όσο το δυνατόν καλύτερα:

1. Μείνετε ήρεμοι

Όταν είστε στην αίθουσα της εξέτασης, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να παραμείνετε ήρεμοι.

Πριν από την εξέταση, δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης όπως βαθιές αναπνοές, προοδευτική μυϊκή χαλάρωση ή καθοδηγούμενες εικόνες για να ελέγξετε τα νεύρα σας και να μειώσετε τα επίπεδα άγχους σας.

Αυτό θα σας ηρεμήσει πνευματικά και σωματικά. Θυμηθείτε τη δύναμη της θετικής σκέψης: πείτε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να τα καταφέρετε. Ακούγεται φτηνό, αλλά έχει αποδειχτεί να βελτιώνει την τελική απόδοση.

2. Να είστε στρατηγικοί

Παρακολουθείτε την ώρα και βάλτε προτεραιότητες στην προσέγγισή σας. Ίσως ξεκινήσετε με μερικές εύκολες ερωτήσεις για να “ζεσταθείτε”. Ή ίσως θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με τις πιο δύσκολες ή ερωτήσεις που αξίζουν τους περισσότερους βαθμούς. Αυτό εξαρτάται από εσάς.

Καθώς ο χρόνος περνάει, ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τις προτεραιότητές σας. Εάν δεν έχετε χρόνο, επιμείνετε στις ερωτήσεις με τις οποίες είστε σίγουροι για να μπορέσετε να συγκεντρώσετε τους περισσότερους βαθμούς.

3. Μείνετε θετικοί και αισιόδοξοι

Αντί να πανικοβάλλεστε, επειδή δεν μπορείτε να απαντήσετε πλήρως σε κάθε ερώτηση, εστιάστε στη χρήση των γνώσεων που έχετε. Θυμηθείτε: Δεν υπάρχει μόνο άσπρο (απόλυτη επιτυχία) και μαύρο (απόλυτη αποτυχία).

Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι απλά ένα βήμα. Κάντε το όσο καλύτερα μπορείτε και δεν θα έχετε τίποτα να μετανιώσετε. Μπορείτε μόνο να κάνετε το καλύτερο δυνατό. Μην πιέζετε τον εαυτό σας να κάνετε περισσότερα από αυτό.

4. Κάντε ερωτήσεις

Εάν δείτε κάτι στις οδηγίες ή/και σε μια συγκεκριμένη ερώτηση που σας κάνει να μην είστε σίγουροι για το τι να κάνετε ή πώς να απαντήσετε, ζητήστε διευκρινίσεις από τους επιτηρητές. Η αβεβαιότητα οδηγεί σε αυξημένο άγχος. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι σας ζητείται να απαντήσετε.

5. Κάντε σημειώσεις επί των ερωτήσεων/θεμάτων

Υπογραμμίστε τις λέξεις-κλειδιά, γράψτε ιδέες σε ένα πρόχειρο φύλο κ.λπ. Αυτό θα κάνει τις σκέψεις σας να μπουν σε μια ροή και σε μια δομή προτού ξεκινήσετε να γράφετε την απάντηση.

6. Μείνετε συγκεντρωμένοι

Μην ανησυχείτε για το τι συμβαίνει γύρω σας, για το τι μπορεί να κάνουν οι άλλοι ή για οποιεσδήποτε άλλες σκέψεις μπορεί να τρυπώσουν στο μυαλό σας. Μείνετε συγκεντρωμένοι στον εαυτό σας και στο γραπτό σας. Για εκείνες τις λίγες ώρες, υπάρχετε μόνο εσείς και το γραπτό μπροστά σας. Μην ανησυχείτε για κανέναν.

7. Μακριά από αμφιβολίες και δεύτερες σκέψεις

Μην επιστρέψετε σε ερωτήσεις που έχετε ήδη απαντήσει και αλλάξτε τις απαντήσεις σας, εκτός εάν θυμηθήκατε ξαφνικά μια απάντηση ή αν η σωστή απάντηση “σας ήρθε” από κάτι άλλο στο τεστ.

Πηγές: ool.co.uk, student.com, asc.tamu.edu