Τα μυστικά για περισσότερη ενέργεια και διάθεση καθώς μεγαλώνετε
Με τα χρόνια γινόμαστε σοφότεροι, αλλά μαζί με τη γνώση έρχονται και βιολογικές αλλαγές που μπορεί να μειώσουν την ενέργειά σας.
Εντούτοις, υπάρχουν τρόποι για να διατηρήσετε υψηλά τα επίπεδα ενέργειας και ψυχικής διάθεσης όσο μεγαλώνετε.
Επικεντρωθείτε στα εξής:
- Διατροφή
- Άσκηση
- Ύπνος
Δώστε προσοχή στο καθημερινό σας μενού
Τα σωστά είδη φαγητού μπορούν να αυξήσουν την ενέργειά σας και να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα.
Καθώς μεγαλώνετε, η ικανότητα του σώματός σας να μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια επιβραδύνεται. Ως εκ τούτου, πολλοί παίρνουν βάρος. Ωστόσο, μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να παραμείνει σε φόρμα και ενέργεια.
Τα επίπεδα σακχάρου παίζουν μεγάλο ρόλο. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα φασόλια, τα μη αμυλούχα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα προϊόντα ολικής αλέσεως, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ισορροπίας του σακχάρου στο αίμα σας.
Αντιθέτως, τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως το λευκό ρύζι, το άσπρο ψωμί και τα ζαχαρούχα ποτά, μπορούν να προκαλέσουν απότομες αυξήσεις στο σάκχαρό σας. Μπορεί να νιώσετε μία σύντομη ώθηση ενέργειας, αλλά όταν στη συνέχεια φυσιολογικά το σάκχαρο κατακρημνιστεί εξίσου απότομα, θα αισθάνεστε πιο αποκαμωμένοι από πριν.
Η ποσότητα μετράει εξίσου με την ποιότητα
Οι πολύ λίγες θερμίδες μπορούν να αφήσουν το σώμα σας να πεινάει για ενέργεια. Πάρα πολλά μπορούν να σας κάνουν να πάρετε κιλά, κάτι που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε νωθρότητα.
Το πόσο πρέπει να τρώτε κάθε μέρα εξαρτάται από πολλά πράγματα, ειδικά από το πόσο δραστήριοι είστε. Μιλήστε με τον γιατρό σας ή έναν διαιτολόγο για το πόσες θερμίδες χρειάζεστε.
Κινηθείτε!
Μπορεί να παρατηρήσετε ότι γυμνάζεστε λιγότερο από ό,τι όταν ήσασταν νεότεροι. Ίσως το τρέξιμο για μερικά χιλιόμετρα να έχει δώσει τη θέση του πλέον σε μια βόλτα μετά το γεύμα.
Όσο πιο δραστήριοι είστε, τόσο πιο ενεργητικοί θα νιώθετε. Η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα είναι επίσης εξαιρετικοί τρόποι για να βοηθήσετε τη διάθεσή σας. Εάν έχετε προβλήματα που σας εμποδίζουν να κάνετε τα πράγματα που κάποτε απολαμβάνατε, μη διστάσετε να γίνετε δημιουργικοί. Εάν η αρθρίτιδα στα γόνατα σας εμποδίζει να τρέξετε ή να παίξετε κάποιο σπορ, τότε το κολύμπι μπορεί να λειτουργήσει για εσάς.
Δεν πρέπει να σταματήσετε να κινείστε καθώς μεγαλώνετε. Απλώς κινηθείτε με διαφορετικό τρόπο. Αναζητήστε προγράμματα γυμναστικής σε τοπικά κέντρα ηλικιωμένων ή βρείτε ένα άτομο για παρέα ώστε να μπορείτε να παρακινείτε ο ένας τον άλλον. Αν δυσκολεύεστε να βρείτε χρόνο για να είστε δραστήριοι, ίσως λίγη άσκηση μόλις ξυπνάτε το πρωί είναι το καλύτερο. Φροντίστε απλά πρώτα να φάτε λίγο πρωινό.
Σε κάθε περίπτωση μιλήστε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια νέα ρουτίνα.
Ξεκουραστείτε
Είναι ένα από τα μικρά ειρωνικά αστεία της ζωής: Όταν συνταξιοδοτείτε και δεν χρειάζεται να σηκώνεστε για δουλειά, φαίνεται ότι δεν μπορείτε να κοιμηθείτε πια.
Αλλά το να κοιμάστε καλά είναι σημαντικό. Οι περισσότεροι χρειάζονται περίπου 7 ώρες βραδινού ύπνου. Εάν δεν κοιμάστε τόσο, για οποιονδήποτε λόγο, αναζητήστε τρόπους να προσαρμόσετε τη νυχτερινή σας ρουτίνα.
Προσπαθήστε να μην πίνετε αλκοόλ αμέσως πριν τον ύπνο. Αν και μπορεί να σας κάνει να νυστάζετε για λίγο, στην πραγματικότητα καθιστά πιο δύσκολο να κοιμηθείτε ολόκληρο το βράδυ.
Θα πρέπει επίσης να έχετε στον νου σας τα εξής:
- Μην καταναλώνετε καφεΐνη μετά το μεσημέρι
- Κλείστε τον υπολογιστή, το smartphone και την τηλεόραση πολύ πριν πάτε για ύπνο
- Διατηρήστε την κρεβατοκάμαρά σας όσο το δυνατόν πιο δροσερή, σκοτεινή και ήσυχη
- Να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνήστε την ίδια ώρα όσο πιο συχνά μπορείτε
Εάν εξακολουθείτε να μην μπορείτε να κοιμηθείτε αρκετά, μιλήστε με τον γιατρό σας.
Δοκιμάστε και αυτές τις συμβουλές
Για μερικούς ακόμη τρόπους βελτίωσης της ενέργειας και της διάθεσης καθώς μεγαλώνετε, μπορείτε:
- Να μειώσετε το αλκοόλ γενικά: Καθώς μεγαλώνετε, η επίδρασή του στον οργανισμό σας διαρκεί περισσότερο
- Να πίνετε περισσότερο νερό: Το να είστε έστω και λίγο αφυδατωμένοι, μπορεί να μειώσει την ενέργειά σας και να επηρεάσει τη διάθεσή σας
- Να μειώσετε το άγχος όσο μπορείτε: Για παράδειγμα, προσπαθήστε να μειώσετε την λίστα με τις υποχρεώσεις σας εάν αισθάνεστε αδυναμία. Κλείστε την τηλεόραση και κάντε μια βόλτα αν οι ειδήσεις και τα όσα συμβαίνουν γύρω μας σας προκαλούν άγχος
- Εάν είστε κουρασμένοι ή νιώθετε συμπτώματα κατάθλιψης, να μιλήστε με τον γιατρό σας: Αυτά τα πράγματα δεν είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης, αλλά δεν αποτελούν και ταμπού. Μιλήστε ανοιχτά και χωρίς δισταγμό.
Πηγή: webmd.com