Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Ο ρόλος της μητέρας στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού
Ο σημαντικός ρόλος της μητέρας στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων του παιδιού από την προσχολική ηλικία.
Τα παιδιά ευημερούν όταν αναπτύσσουν μια σχέση ασφάλειας και θετικών συναισθημάτων με τους ανθρώπους, ειδικά με τους γονείς τους.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα πρώτα παιδικά χρόνια είναι μια περίοδος κατά την οποία το παιδί μαθαίνει πολλά από το περιβάλλον και τους ανθρώπους που το περιστοιχίζουν. Αυτό είναι το «παράθυρο μάθησης» του παιδιού που θα επηρεάσει τα χρόνια της ανάπτυξης.
Ως εκ τούτου και με δεδομένο ότι αποτελεί την κύρια παρουσία στη ζωή ενός παιδιού σε αυτή τη χρονική περίοδο, η σχέση της μητέρας με το παιδί της είναι καθοριστικής σημασίας.
Η μητέρα παίζει πολλαπλούς ρόλους στην ανάπτυξη του παιδιού, καθώς είναι η δασκάλα σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης του παιδιού - κοινωνικό, συναισθηματικό, σωματικό, γνωστικό.
Ο ρόλος της μητέρας στην προσχολική εκπαίδευση
Οι συναπτικές συνδέσεις στον εγκέφαλο ενός παιδιού σχηματίζονται κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής του. Τα παιδιά σε αυτό το στάδιο είναι ιδιαίτερα δεκτικά στην ανθρώπινη επαφή.
Το πώς οι γονείς -ειδικά οι μητέρες- αλληλεπιδρούν με τα παιδιά τους και τα εμπλέκουν σε γνωστικές, κοινωνικές, συναισθηματικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες, κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, καθορίζει την εξέλιξή τους στο μέλλον.
Η μητέρα οφείλει να έρχεται σε επικοινωνία με τους δασκάλους του παιδιού προκειμένου να ενημερώνεται για το τι μαθαίνει το παιδί στην τάξη και να βοηθά στην ενίσχυση και μεταφορά της μάθησης στο σπίτι.
Τα οφέλη από τη συμμετοχή της μητέρας στην προσχολική εκπαίδευση
Η συμμετοχή της μητέρας βοηθά στην επέκταση της διδασκαλίας πέρα από την τάξη. Αυτό κάνει πιο θετική τη μαθησιακή εμπειρία για τα παιδιά και τούς επιτρέπει να έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Παράλληλα, εδραιώνει την αυτοπεποίθηση και τις ικανότητές τους.
Η μετάβαση από την προσχολική ηλικία στο νηπιαγωγείο, είναι μια περίοδος που η μητέρα πρέπει να έχει ουσιαστική αλληλεπίδραση με το παιδί. Είναι σημαντικό να τού εξηγεί τι θα συμβεί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη μετάβαση σε ένα άλλο σχολικό περιβάλλον. Ο σωστός προγραμματισμός, η ανάπτυξη των απαιτούμενων δεξιοτήτων και ο διάλογος με τα παιδιά, τα βοηθούν να έχουν λιγότερο άγχος.
Η παρουσία της μητέρας είναι σημαντική και πρέπει να εκφράζει τη στοργή της με αγκαλιές και καθησυχαστικά λόγια. Η διαθεσιμότητά της λειτουργεί υποστηρικτικά για το παιδί και το βοηθά στην ομαλή μετάβαση από το ένα στάδιο στο επόμενο.
Ο ρόλος της μητέρας στην ανάπτυξη του παιδιού
Η μητέρα οφείλει να αποτελεί ένα θετικό πρότυπο για το παιδί. Είναι σημαντικό να τού δείχνετε την αγάπη σας μέσα από πράξεις, όπως είναι οι αγκαλιές, περνώντας χρόνο μαζί του και ακούγοντάς το.
Τα παιδιά χρειάζονται ένα ασφαλές καταφύγιο και όταν μεγαλώνουν με γονείς που ανταποκρίνονται με συνέπεια στις ανάγκες τους, έχουν καλύτερη κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη.
Μιλήστε με το παιδί σας, καθώς αυτό βοηθά τον εγκέφαλό του να αναπτυχθεί, γίνεται πιο συνεργάσιμο και αποκτά μεγαλύτερη ενσυναίσθηση.
Μην παραλείπετε να φροντίζετε τον εαυτό σας, σωματικά, συναισθηματικά και ψυχικά. Αφιερώστε χρόνο για να ενισχύσετε τη σχέση σας με τον σύντροφό σας. Όταν αποτυγχάνει η σχέση του ζευγαριού, υποφέρει και το παιδί σας.
Μια σχέση που ξεκινά από τα πρώτα στάδια της ζωής
Τα τελευταία 80 χρόνια, οι αναπτυξιολόγοι έχουν κατανοήσει καλύτερα τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα μεταξύ ενός μωρού και της μητέρας του, καθώς πρόκειται για μια σχέση φροντίδας με δια βίου επίδραση, με πολύ συγκεκριμένους τρόπους, στο άτομο που θα γίνει το μωρό.
Η «προσκόλληση» είναι μια σχέση που υπηρετεί τη ρύθμιση και την εξερεύνηση των συναισθημάτων του μωρού. Είναι η βαθιά, διαρκής εμπιστοσύνη που έχει ένα μωρό στη διαθεσιμότητα και την ανταπόκριση της μητέρας του.
Μία υγιής σχέση μητέρας-παιδιού έχει τουλάχιστον τρεις λειτουργίες:
- Παρέχει αίσθηση ασφάλειας.
- Ρυθμίζει τα συναισθήματα, καταπραΰνοντας την αγωνία, δημιουργώντας χαρά και υποστηρίζοντας την ηρεμία.
- Προσφέρει μια ασφαλή βάση από την οποία το παιδιά αρχίζει να εξερευνά τον κόσμο.