ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουρολογία: Το κλειδί για την υγεία σε κάθε ηλικία

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη ενημερωτική δράση για τις ουρολογικές παθήσεις στον Σταθμό Μετρό «Σύνταγμα».

Ουρολογία: Το κλειδί για την υγεία σε κάθε ηλικία

Στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Σταθμού Μετρό «Σύνταγμα» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024, η επίσημη παρουσίαση της τριήμερης ανοικτής ενημερωτικής δράσης της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας (Ε.Ο.Ε.) με τίτλο «Ουρολογία: Το κλειδί για την υγεία σε κάθε ηλικία».

Η εν λόγω δράση, η οποία διήρκησε από την Πέμπτη 26 έως και το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της νέας εκστρατείας ενημέρωσης κοινού για τις ουρολογικές παθήσεις, που υλοποιείται αυτήν την περίοδο από το Γραφείο Ασθενών της Ε.Ο.Ε. και περιλαμβάνει επίσης ενέργειες προβολής στο δίκτυο του Μετρό και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Το κεντρικό μήνυμα που η Ε.Ο.Ε. επιδίωξε να μεταδοθεί μέσα από την ενημερωτική πρωτοβουλία είναι ότι η καλή υγεία του ουρογεννητικού συστήματος αποτελεί βασικό πυλώνα διατήρησης της συνολικής καλής υγείας και ευεξίας σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.

Στην παρουσίαση έλαβαν τον λόγο οι κ.κ. Γεώργιος Ζουπάνος, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, Παιδοουρολόγος, Ανδρέας Σκολαρίκος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, Καθηγητής Ουρολογίας, Διευθυντής Β’ Ουρολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Σισμανόγλειο ΓΝΑ και Μάρκος Καραβιτάκης, Υπεύθυνος της Συντονιστικής Επιτροπής του Γραφείου Ασθενών της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, Χειρουργός Ουρολόγος.

Κοινό σημείο των ομιλιών ήταν ότι οι ουρολογικές παθήσεις δεν κάνουν διακρίσεις, καθώς αφορούν εξίσου άνδρες και γυναίκες, από τη βρεφική έως την τρίτη ηλικία. Οι εισηγητές στάθηκαν, επίσης, στον κεντρικό στόχο που επιτυγχάνεται με την τριήμερη ενημερωτική δράση, δηλαδή την παροχή επιστημονικά έγκυρης πληροφόρησης στο κοινό σχετικά με τις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, την πρόληψη και τις σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας τους.

Μέσα από δημιουργικές γραφικές αναπαραστάσεις, ενημερωτικά videos, σύντομες ομιλίες και διαδραστικά workshops, οι επισκέπτες της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων του σταθμού Μετρό «Σύνταγμα», έλαβαν σε απλή και κατανοητή γλώσσα, σημαντικές πληροφορίες για κάθε ουρολογικό νόσημα, όπως συμπτωματολογία, επιδημιολογικά στοιχεία, σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους, διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές και άλλα σχετικά θέματα.

Ειδικότερα, στον χώρο πραγματοποιήθηκαν σύντομες ενημερωτικές ομιλίες από Ουρολόγους – μέλη της Ε.Ο.Ε., για ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, σε μια ολιστική προσέγγιση των ζητημάτων σχετικά με τις παθήσεις του ουρογεννητικού συστήματος. Ταυτόχρονα, η δράση διανθίστηκε με 4 διαδραστικά εργαστήρια (workshops) αναφορικά με τον καρκίνο του όρχι, την ουρολιθίαση, τον καρκίνο του προστάτη και τις σύγχρονες μεθόδους επισκόπησης του ουροποιητικού συστήματος, τα οποία εστίαζαν στην αξία της κλινικής εξέτασης και της έγκαιρης διάγνωσης, ενώ ταυτόχρονα επέτρεπαν στο κοινό να γνωρίσει και να περιεργαστεί τα σύγχρονα ουρολογικά εργαλεία.

Οι επισκέπτες είχαν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν τη μακραίωνη ιστορία της ειδικότητας της Ουρολογίας, κάνοντας μια σύντομη «περιήγηση» στα σημαντικότερα ορόσημα της διαγνωστικής και θεραπευτικής προσέγγισης των ουρολογικών παθήσεων, από την Αρχαιότητα έως σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα λειτούργησε για πρώτη φορά έκθεση με τις συλλογές των ουρολογικών οργάνων και αντικειμένων που διαθέτει η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, παρέχοντας στο κοινό τη δυνατότητα να συγκρίνει τα σύγχρονα ουρολογικά εργαλεία με εκείνα μιας άλλης εποχής.

Η ενημερωτική δράση «Ουρολογία: Το κλειδί για την υγεία σε κάθε ηλικία» πραγματοποιήθηκε με την αρωγή και στήριξη του Υπουργείου Υγείας και την υποστήριξη της ΣΤΑ.ΣΥ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

Τη στήριξή τους προσέφεραν υπό μορφή χορηγίας οι εταιρείες: ΜΕΓΑ Α.Ε. (Εταιρικός Χορηγός), ASTELLAS, IPSEN, RECORDATI (Χρυσοί Χορηγοί), ARITI, BAYER, ELPEN (Χορηγοί) και JOHNSON & JOHNSON, KARL STORZ, RAFARM (Υποστηρικτές).

Χορηγοί Επικοινωνίας της δράσης ήταν: Allabouthealth.gr, Healthmag.gr, Healthng.gr, Healthpharma.gr, Healthstories.gr, Healthview.gr, Iatronet.gr, News4health.gr, Nextdeal.gr, Onmed.gr, Virus.com.gr, Zougla.gr.