ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε ποιες χώρες υπάρχουν κρούσματα mpox

Η επανεμφάνιση της mpox στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔ Κονγκό), αλλά και στο Μπουρούντι, στην Κένυα, την Ρουάντα και την Ουγκάντα, ώθησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύξει επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας με διεθνές ενδιαφέρον, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού.

Σε ποιες χώρες υπάρχουν κρούσματα mpox
Bigstock

Αν υπολογιστούν οι μολύνσεις από όλα τα στελέχη του ιού, η ΛΔ Κονγκό είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο, μακράν όλων των άλλων: μετράει κάπου 16.000 κρούσματα, ανάμεσά τους 548 θανατηφόρα.

Κρούσματα της clade 1b εντοπίστηκαν επίσης σε άλλα κράτη της ανατολικής Αφρικής, ενώ ένα επαληθεύτηκε στην Ευρώπη: στη Σουηδία.

Η mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων) καταγράφεται με διάσπαρτα κρούσματα σε ολοένα και περισσότερες χώρες. Μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο, αλλά και μέσω στενής σωματικής επαφής. Η ασθένεια προκαλεί πυρετό, μυϊκούς πόνους και δερματικές βλάβες (δείτε κεντρική φωτό).

Δείτε τι έχει δημοσιεύσει το ΑΠΕ τις τελευταίες ώρες:

Ακτή Ελεφαντοστού: 28 κρούσματα της mpox, ένα θανατηφόρο

Οι αρχές στην Ακτή Ελεφαντοστού έχουν καταγράψει είκοσι οκτώ κρούσματα της mpox, το ένα από τα οποία ήταν θανατηφόρο, ενημερώθηκε χθες Τρίτη το Γαλλικό Πρακτορείο από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγιεινής (Institut national de l'hygiène publique, INHP) της χώρας.

Το INHP κατέγραψε ως χθες Τρίτη 20ή Αυγούστου «28 (εργαστηριακά) επιβεβαιωμένα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένου ενός θανατηφόρου» στην Αμπιτζάν, εξήγησε ο Δρ. Νταουντά Κουλιμπαλί.

Προηγούμενος επίσημος απολογισμός, που είχε δημοσιοποιηθεί την 1η Αυγούστου, έκανε λόγο για 6 κρούσματα, «μη θανατηφόρα».

«Η κατάσταση δεν είναι αιτία για να κηρύξουμε συναγερμό», έκρινε ο Δρ. Κουλιμπαλί, «είμαστε στο αρχικό στάδιο επιδημίας, δεν βλέπουμε κάποια μεγάλη έξαρση».

Σε κάθε περίπτωση, «η επιτήρηση ενισχύθηκε», συνέχισε: «πρέπει να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης — να εντοπίζουμε τις επαφές των κρουσμάτων, να τις απομονώνουμε και να τις παρακολουθούμε».

Φιλιππίνες: Το πρόσφατο κρούσμα της mpox ταυτοποιήθηκε, πρόκειται για την ήπια παραλλαγή clade 2

Το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόσφατο κρούσμα της mpox που εντοπίστηκε στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας οφείλεται στην μαλλον ήπια παραλλαγή clade 2, όχι στην δυνητικά πιο θανατηφόρα clade 1b που εξαπλώνεται στην Αφρική με ταχύτητα.

Το κρούσμα που εντοπίστηκε «οφειλόταν στο αρχικό στέλεχος» του ιού, που «πιθανόν κυκλοφορούσε στην κοινότητα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Τεοντόρο Ερμπόσα στο τηλεοπτικό δίκτυο ANC.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι το στέλεχος του ιού της mpox που εντοπίστηκε στον εν λόγω ασθενή δεν συνδέεται με εκείνο που έχει ενσκήψει την τρέχουσα περίοδο στην Αφρική.

Η Μανίλα ανακοίνωσε προχθές Δευτέρα τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της mpox φέτος στην επικράτεια των Φιλιππίνων. Από τον Ιούλιο του 2022, οι αρχές της χώρας έχουν καταγράψει συνολικά δέκα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας που αποκαλείτο μέχρι πρότινος ευλογιά των πιθήκων.

Στην Αργεντινή, πλοίο σε καραντίνα εξαιτίας ύποπτου κρούσματος της mpox

Οι αρχές της Αργεντινής έθεσαν σε καραντίνα φορτηγό πλοίο στον ποταμό Παρανά, κοντά στο λιμάνι-κόμβο του εμπορίου σιτηρών Ροσάριο, εξαιτίας ύποπτου κρούσματος της mpox, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, καθώς οι αρχές σε διεθνές επίπεδο παραμένουν σε επαγρύπνηση, εξαιτίας της εμφάνισης νέας παραλλαγής του ιού, που εξαπλώνεται ταχύτερα.

Το πλοίο που τέθηκε σε καραντίνα, υπό σημαία Λιβερίας, εκτελούσε δρομολόγιο από την πόλη Σάντους της Βραζιλίας, επίσης μείζονα εμπορικό κόμβο, για να φορτώσει σόγια, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και ναυτιλιακό οργανισμό της Αργεντινής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής, ενεργοποιήθηκε πρωτόκολλο έκτακτης υγειονομικής ανάγκης και το πλοίο, που κατευθυνόταν στο λιμάνι Σαν Λορένσο, στην επαρχία Σάντα Φε, αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στη μέση του ποταμού.

Μόνο ιατρικό προσωπικό θα επιτρέπεται για όσο παραμένει σε ισχύ το πρωτόκολλο να επιβιβάζεται στο σκάφος. Όλο το πλήρωμα θα τεθεί σε απομόνωση ωσότου γίνουν εξετάσεις και βγουν τα αποτελέσματα, πρόσθεσε το υπουργείο.

Ταϊλάνδη: Εντοπίστηκε κρούσμα της mpox στη χώρα, δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη το στέλεχος του ιού

Η Ταϊλάνδη γνωστοποίησε σήμερα τον εντοπισμό κρούσματος της mpox στο έδαφός της, σημειώνοντας ότι οι αρχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει αν πρόκειται για το στέλεχος clade 1b, για το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας με διεθνές ενδιαφέρον.

Ο ασθενής είναι Ευρωπαίος που έφτασε χθες, Τρίτη, στην Ταϊλάνδη προερχόμενος από αφρικανική χώρα, δήλωσε στο AFP ο Θονγκτσάι Κιρατιχατάιακορ, ο διευθυντής της υπηρεσίας του βασιλείου για τον έλεγχο των ασθενειών.

Εργαστηριακές αναλύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για να επιβεβαιωθεί το στέλεχος, αλλά οι αρχές πιστεύουν ότι πρόκειται για το clade 1b.

Ο ασθενής, ο οποίος τέθηκε σε καραντίνα σε νοσοκομείο, «υπεβλήθη σε εξετάσεις και δεν πρόκειται για το στέλεχος clade 2», που είναι παλαιότερο, διευκρίνισε ο αξιωματούχος στο AFP.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρόκειται για την παραλλαγή clade 1, αλλά οφείλουμε να περιμένουμε το οριστικό αποτέλεσμα των εργαστηρίων σε δύο ημέρες», πρόσθεσε.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ