ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σάλος στην Ελβετία με την “σαρκοφάγο ευθανασίας”: Πώς λειτουργεί

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η ευθανασία παραμένει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα παγκοσμίως, με νέες εξελίξεις να διαμορφώνουν συνεχώς τη συζήτηση.

Σάλος στην Ελβετία με την “σαρκοφάγο ευθανασίας”: Πώς λειτουργεί

Μια τέτοια εξέλιξη είναι το Sarco Pod, μια αμφιλεγόμενη συσκευή ευθανασίας που δημιουργήθηκε από τον δρ. Philip Nitschke. Πρόσφατα, το Sarco Pod έχει συγκεντρώσει ιδιαίτερη προσοχή, ιδιαίτερα στην Ελβετία, όπου ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία.

Το 1996, ο δρ. Nitschke έγινε ο πρώτος γιατρός στον κόσμο που χορήγησε μια νόμιμη, θανατηφόρα εθελοντική ένεση, εκμεταλλευόμενος μια βραχύβια νομική διάταξη στην Αυστραλία που επέτρεπε κάτι τέτοιο (Rights of the Terminally Ill Act 1995) και η οποία καταργήθηκε το 1997 με την θέσπιση του νόμου Euthanasia Laws Act 1997.

Σε αυτό το άρθρο περιγράφουμε συνοπτικά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Sarco Pod, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου λειτουργίας του, των πρόσφατων δηλώσεων του δρ. Nitschke στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου και των επιπτώσεων των ελβετικών νόμων για την ευθανασία στη χρήση της συσκευής.

Πώς λειτουργεί το Sarco Pod

Το Sarco Pod, συντομογραφία της λέξης σαρκοφάγος (sarcophagus), είναι μια τρισδιάστατα εκτυπωμένη συσκευή ευθανασίας, που έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει μια “ανώδυνη και αξιοπρεπή” επιλογή αυτοκτονίας στον χρήστη. Πώς λειτουργεί:

  1. Ενεργοποίηση: Το άτομο μπαίνει στην κάψουλα και κλείνει το καπάκι. Η διαδικασία ξεκινά μόνο όταν ο ίδιος ο χρήστης το επιλέξει, εξασφαλίζοντας πλήρη αυτονομία.
  2. Μείωση οξυγόνου: Μόλις ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, μέσα στην κάψουλα μειώνεται σταδιακά το επίπεδο οξυγόνου, ενώ αυξάνεται το επίπεδο αζώτου. Αυτό οδηγεί σε κατάσταση υποξίας με ανώδυνη στέρηση οξυγόνου.
  3. Απώλεια συνείδησης: Ο χρήστης χάνει τις αισθήσεις του μέσα σε ένα λεπτό, λόγω του περιβάλλοντος χαμηλού οξυγόνου. Η διαδικασία καταλήγει σε θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά.
  4. Ακύρωση και έξοδος: Υπάρχει ένα κουμπί έκτακτης ανάγκης μέσα στην κάψουλα για όσους ενδέχεται να αλλάξουν γνώμη, εξασφαλίζοντας μια επιλογή σωτηρίας της τελευταίας στιγμής.

Τι είπε ο δρ. Philip Nitschke στη συνέντευξη Τύπου

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξης Τύπου, ο δρ. Philip Nitschke τόνισε πολλά βασικά σημεία σχετικά με το Sarco Pod και την προβλεπόμενη χρήση του:

  • Ηθικά ζητήματα: Ο δρ. Nitschke τόνισε ότι το Sarco Pod έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μια “αξιοπρεπή και αυτόνομη επιλογή” για άτομα, που αναζητούν την ευθανασία. Τόνισε τη σημασία του σεβασμού της προσωπικής επιλογής ενός ατόμου στην απόφαση τερματισμού της ζωής του.
  • Σχεδιασμός και λειτουργικότητα: Επέβλεψε προσωπικά τον σχεδιασμό της συσκευής, επισημαίνοντας την απλότητα και τη φιλική προς τον χρήστη διεπαφή. Η φορητότητα και η ευκολία χρήσης του Sarco Pod καθιστούν την συσκευή προσβάσιμη για όσους επιθυμούν να την χρησιμοποιήσουν.
  • Μελλοντικά σχέδια: Ο δρ. Nitschke αποκάλυψε σχέδια για την παραγωγή περισσότερων μονάδων Sarco Pod και τη διάθεση τους σε χώρες όπου η ευθανασία είναι νόμιμη. Ανέφερε επίσης τις συνεχιζόμενες συζητήσεις σε διάφορα φόρα ηθικής και ιατρικής δεοντολογίας για την αντιμετώπιση ανησυχιών και κανονιστικών απαιτήσεων.

Τι προβλέπει ο ελβετικός νόμος για την ευθανασία

Η Ελβετία έχει μερικούς από τους πιο προοδευτικούς νόμους περί ευθανασίας στον κόσμο, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά την πιθανή χρήση του Sarco Pod:

  • Νομικό πλαίσιο: Η ελβετική νομοθεσία επιτρέπει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, εφόσον το άτομο εκτελεί την τελική πράξη μόνο του και η βοήθεια που του παρέχεται δεν υποκινείται από εγωιστικούς λόγους. Οργανισμοί όπως οι Dignitas και Exit παρέχουν υποστήριξη σε άτομα που αναζητούν ευθανασία, εντός πλαισίου αυτών των κανονισμών.
  • Κανονιστικές απαιτήσεις: Το Sarco Pod ευθυγραμμίζεται με την ελβετική νομοθεσία, επειδή απαιτεί από τον χρήστη να ενεργοποιήσει μόνος του τη διαδικασία. Αυτή η αυτόνομη λειτουργία διασφαλίζει τη συμμόρφωση με την νομική απαίτηση ότι η τελική πράξη πρέπει να εκτελείται από το άτομο που ζητά ευθανασία.
  • Ηθικές προεκτάσεις: Η πιθανή λειτουργία του Sarco Pod έχει πυροδοτήσει μεγάλες συζητήσεις επί ζητημάτων ηθικής στην Ελβετία. Οι υποστηρικτές λένε ότι προσφέρει μια αξιοπρεπή και ανθρώπινη επιλογή, ενώ όσοι αντιτίθενται εκφράζουν ανησυχίες για την πιθανότητα κακόβουλης χρήσης της συσκευής και τις συνέπειες μιας πιθανής “ομαλοποίησης” της ευθανασίας μέσω τέτοιων συσκευών.

Δείτε ΕΔΩ τι ισχύει για την ευθανασία σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμπερασματικά

Το Sarco Pod του δρ. Philip Nitschke αντιπροσωπεύει μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της ευθανασίας, προσφέροντας μια νέα μέθοδο για άτομα που αναζητούν μια ανώδυνη επιλογή για να δώσουν τέλος στη ζωή τους. Η επερχόμενη χρήση του στην Ελβετία, που διευκολύνεται από τους νόμους της χώρας περί ευθανασίας, σηματοδοτεί ορόσημο στη συνεχιζόμενη συζήτηση γύρω από την υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Καθώς οι συζητήσεις συνεχίζονται, οι ηθικές, νομικές και πρακτικές επιπτώσεις του Sarco Pod θα διαμορφώσουν αναμφίβολα το μέλλον των πρακτικών ευθανασίας παγκοσμίως.

Πηγές: dailymail.co.uk, blick.ch, wikipedia.org, nypost.com, ladbible.com