Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Το φάρμακο που τη φρενάρει στο αρχικό στάδιο
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις.
Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ο οργανισμός επιτίθεται στις αρθρώσεις, ειδικά των χεριών, των ποδιών και των καρπών, και σταδιακά τις καταστρέφει.
Ένας στους 5 ασθενείς παρουσιάζει ταχεία εξέλιξη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο και για άλλα όργανα και συστήματα.
Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο ετήσιο συνέδριο του EULAR (European Alliance of Associations for Rheumatology), έδειξε ότι η αμπατασέπτη μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε ασθενείς που βρίσκονται σε προκλινικά στάδια της νόσου.
Στην τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή φάσης ΙΙb με ασθενείς που είχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, τα ποσοστά των ασθενών που διαγνώστηκαν τελικά με τη νόσο ήταν πολύ χαμηλότερα στην ομάδα που έλαβε αμπατασέπτη, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες της μελέτης.
Συγκεκριμένα, μόλις 7 από τα 110 άτομα που συμμετείχαν στην ομάδα του φαρμάκου διαγνώστηκαν τελικά με τη νόσο, ενώ στην ομάδα ελέγχου καταγράφηκαν 30 διαγνώσεις από ένα σύνολο 103 ασθενών.
Ένα σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι ότι όταν διακόπηκε η χορήγηση του φαρμάκου ένα χρόνο αργότερα, αρκετοί ασθενείς από την ομάδα παρέμβασης διαγνώστηκαν με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Αναφορικά με την ασφάλεια του φαρμάκου, οι επιστήμονες δεν παρατήρησαν κάποιον ιδιαίτερο κίνδυνο.
Η αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στα πρώιμα στάδια αποτελεί εδώ και χρόνια έναν από τους σημαντικότερους στόχους της ρευματολογίας.
Στις προσεγγίσεις που έχουν προταθεί, περιλαμβάνεται η έναρξη επιθετικής αγωγής αμέσως μετά τη διάγνωση της νόσου, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οδηγία για χορήγηση βιολογικού παράγοντα σε ασθενείς που βρίσκονται ακόμα σε προκλινικά στάδια.
Οι ερευνητές που υπογράφουν τη νέα μελέτη σκέφτηκαν ότι οι ασθενείς που αναφέρουν πόνο στις αρθρώσεις και έχουν βιοδείκτες που συνδέονται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, πιθανώς θα ωφελούνταν από τη χορήγηση κάποιου βιολογικού παράγοντα, ακόμα και αν δεν έχουν διαγνωστεί με τη νόσο.
Προκειμένου να εξετάσουν αυτή τη θεωρία, οι συγγραφείς ξεκίνησαν τη μελέτη APIPPRA (Arthritis Prevention in the Pre-clinical Phase of RA with Abatacept) to 2014. Επέλεξαν το συγκεκριμένο φάρμακο καθώς, όπως ανέφεραν, στοχεύει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος που οδηγούν στην εμφάνιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας και τις αναστέλλει στα πρώιμα στάδια της νόσου.
Συγκεκριμένα η αμπατασέπτη παρεμβαίνει στην επικοινωνία ανάμεσα στα Τ λεμφοκύτταρα και τα αντιγονοπαρουσιαστικά κύτταρα, αποτρέποντας την ενεργοποίηση και διαφοροποίηση των πρώτων.
Στην έρευνα συμμετείχαν ασθενείς από 31 διαφορετικά νοσοκομεία στη Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 48 χρόνια και τα 3/4 ήταν γυναίκες. Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν ιστορικό καπνίσματος και λιγότερο από το 1/3 κατανάλωνε περισσότερα από 5 ποτήρια αλκοόλ την εβδομάδα.
Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι οι ασθενείς με τον υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα ήταν αυτοί που είχαν τα περισσότερα οφέλη από τη λήψη του φαρμάκου.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of the Rheumatic Diseases.