ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Στοχεύοντας τις ανισότητες για την προώθηση της «Υγείας για Όλους»

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία συμπίπτει με την ημερομηνία σύστασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος συμπληρώνει φέτος 75 χρόνια ζωής (ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου 1948).

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Στοχεύοντας τις ανισότητες για την προώθηση της «Υγείας για Όλους»

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας έχει κεντρικό σύνθημα #HealthForAll (Υγεία για Όλους) και είναι αφιερωμένη στις παρατηρούμενες σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης ανισότητες, οι οποίες είναι τεράστιες και αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη και την ευημερία των εθνών. Αφορούν δε όλο το φάσμα του όρου «υγεία», από την πρόληψη και τη διάγνωση μέχρι τις θεραπευτικές επιλογές.

Σκοπός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας είναι να κατευθύνει την παγκόσμια προσοχή προς την ευημερία του πλανήτη και των ανθρώπων που ζουν σε αυτόν.

«Εν μέσω της COVID-19 αυξάνονται οι ασθένειες όπως ο καρκίνος, το άσθμα και οι καρδιακές παθήσεις» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ εστιάζει το παγκόσμιο ενδιαφέρον σε επείγουσες δράσεις που απαιτούνται για τη διατήρηση της υγείας των ανθρώπων και του πλανήτη και στην προώθηση ενός κινήματος για τη δημιουργία κοινωνιών που επικεντρώνονται στην ευημερία.

13 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο οφείλονται σε περιβαλλοντικά αίτια

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι περισσότεροι από 13 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο σε ετήσια βάση οφείλονται σε περιβαλλοντικά αίτια που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Στα περιβαλλοντικά αίτια περιλαμβάνεται η κλιματική κρίση, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η κλιματική κρίση αποτελεί, επίσης, μια υγειονομική κρίση.

Παρουσιάζοντας την ιστορία του και γεγονότα - σταθμούς, επαναπροσδιορίζει τους στόχους που δεν έχουν επιτευχθεί ακόμα και θέτει νέους για το μέλλον.

Στους επτά διαχρονικούς σκοπούς του ΠΟΥ, προστίθενται ακόμη πέντε, οι οποίοι αποτελούν κρίσιμους δείκτες για την ευζωία των ανθρώπων τις επόμενες δεκαετίες.


Οι διαχρονικοί στόχοι

1. Υγεία για όλους

2. Καταπολέμηση θανατηφόρων ασθενειών

3. Προστασία από τις πανδημίες

4. Ειρήνη για την υγεία, υγεία για την ειρήνη

5. Κατευθυντήριες πολιτικές και πρότυπα για την υγεία

6. Πρόληψη νόσων μέσω των εμβολιασμών

7. Αντιμετώπιση των υγειονομικών προκλήσεων που σχετίζονται με το κλίμα

Οι νέες προκλήσεις

1. Σώζοντας τις ζωές μητέρων και παιδιών

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στη δημόσια υγεία των τελευταίων δεκαετιών σχετίζεται με την υγεία των γυναικών και των παιδιών.

Από το 2000 έως σήμερα, η θνησιμότητα παιδιών κάτω των 5 ετών και των εγκύων έχει μειωθεί στο μισό, ως αποτέλεσμα της αύξησης των τοκετών από επαγγελματίες Υγείας, των παιδικών εμβολιασμών και της εισαγωγής μεθόδων όπως η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παιδικών Ασθενειών του ΠΟΥ (IMCI).

Προκλήσεις με αυξανόμενη ένταση που απαιτούν νέες λύσεις, αποτελούν η ψυχική υγεία, η παχυσαρκία και ο αντίκτυπος του COVID-19.

2. Φροντίδα για τους υγειονομικούς

Τα επιτεύγματα της δημόσιας υγείας κατέστησαν δυνατά χάρη στις άοκνες προσπάθειες γενεών εργαζομένων στον τομέα της υγείας, σε όλο τον κόσμο.

Προωθώντας περαιτέρω τον ρόλο των εργαζομένων, ιδιαίτερα των νοσηλευτών, στην επίτευξη της «Υγείας για Όλους», ο ΠΟΥ συμπεριέλαβε από το 2017, στην ηγετική του ομάδα, έναν επικεφαλής Νοσηλευτικής.

Κρίσιμη πρόκληση αποτελεί η έλλειψη υγειονομικών στα συστήματα υγείας, η οποία εκτιμάται σε 10 εκατομμυρίων εργαζομένων μέχρι το 2030. Η παγκόσμια στρατηγική του ΠΟΥ για το ανθρώπινο δυναμικό στην υγεία έχει συνεισφέρει στην αύξηση κατά σχεδόν 30% του παγκόσμιου υγειονομικού προσωπικού, μεταξύ 2016 και 2020.

3. Αντιμετώπιση μη μεταδοτικών ασθενειών και ψυχική υγεία

Καλή υγεία δεν σημαίνει απλώς να ζούμε χωρίς ασθένειες, αλλά και να βιώνουμε μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας. Ο ΠΟΥ εργάζεται για την προστασία των ανθρώπων από βασικούς κινδύνους που οδηγούν σε χρόνιες ασθένειες, όπως η χρήση καπνού, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η επιβλαβής χρήση αλκοόλ και η ανθυγιεινή διατροφή. Αυτοί οι κίνδυνοι οδηγούν σε ασθένειες και καταστάσεις όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και τα συνοδά νοσήματα, που ευθύνονται για το 74% όλων των θανάτων παγκοσμίως.

4. Αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής

Η εμφάνιση νέων μικροβίων, ανθεκτικών στα γνωστά φάρμακα απειλούν την πρόοδο για καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Η μικροβιακή αντοχή είναι μια παγκόσμια απειλή για την υγεία.

Ο ΠΟΥ ανέπτυξε ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης το 2015, προειδοποιώντας τον κόσμο για τη μικροβιακή αντοχή και κινητοποιώντας τις χώρες για τον εντοπισμό, την πρόληψη και τη διαχείριση αυτής της κρίσης. Μαζί με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών και τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων, ο ΠΟΥ δημιούργησε τη συμμαχία «One Health» που δεσμεύτηκε για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής παγκοσμίως. Οι οργανισμοί υπέγραψαν μια πρωτοποριακή συμφωνία το 2022 για την ενίσχυση της συνεργασίας για τη βιώσιμη ισορροπία και τη βελτιστοποίηση της υγείας των ανθρώπων, των ζώων, των φυτών και του περιβάλλοντος. Η συμφωνία παρέχει ένα νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του ανθρώπου, των ζώων, των φυτών και του οικοσυστήματος στις χώρες και διεθνώς, συμβάλλοντας στην παγκόσμια ασφάλεια της υγείας.

5. Με οδηγό την επιστήμη και την καινοτομία

Οι επιτυχίες στον τομέα της υγείας τις τελευταίες δεκαετίες, δεν θα ήταν δυνατές χωρίς τη δέσμευση του ΠΟΥ στην επιστήμη και την καινοτομία. Στον 21ο αιώνα που καθοδηγείται από την τεχνολογία, ο ΠΟΥ διασφαλίζει ότι η επιστήμη παραμένει ο απόλυτος οδηγός στο έργο του. Ως μέρος της ατζέντας μετασχηματισμού του το 2019, ο ΠΟΥ ίδρυσε ένα νέο Τμήμα Επιστημών που εργάζεται σε τομείς δημόσιας υγείας.

Η ίδρυση του Τμήματος Επιστήμης αποδείχθηκε επίκαιρη για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, ιδιαίτερα στην ταχεία ανταπόκριση με αυστηρά επιστημονικά δεδομένα και στη βοήθεια στον συντονισμό της ανάπτυξης και διανομής εμβολίων κατά της νόσου, με έμφαση στην ισότητα. Επιπλέον, το 2021, ο ΠΟΥ ίδρυσε ένα Επιστημονικό Συμβούλιο, ένα συμβουλευτικό όργανο στο οποίο συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες στον κόσμο, για να παρέχει συμβουλές σχετικά με αναδυόμενα επιστημονικά ζητήματα και τεχνολογίες υψηλής προτεραιότητας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν άμεσα ή να προωθήσουν την παγκόσμια υγεία.