Αμφοτερόπλευρος καρκίνος μαστού: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο
Ορισμένες γυναίκες με καρκίνο στον έναν μαστό, μπορεί να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και στον άλλο μαστό, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Οι γυναίκες που φέρουν τη γονιδιακή μετάλλαξη BRCA1, BRCA2 ή Chek2, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου και στους δύο μαστούς, τον γνωστό και ως αμφοτερόπλευρο καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με ερευνητές στο Κέντρο Μαστού της Κλινικής Mayo.
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 15.000 γυναίκες, διαπίστωσε επίσης ότι όσες έφεραν την παθογόνο παραλλαγή στο γονίδιο ΑΤΜ, δεν αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και στους δύο μαστούς.
Για κάποιες από τις γυναίκες που φέρουν το γονίδιο PALB2, ο κίνδυνος εξαρτάται και από άλλους παράγοντες. Αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και στους δύο μαστούς εάν έχουν αρνητικά επίπεδα υποδοχέα οιστρογόνων, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Είναι η πρώτη πληθυσμιακή μελέτη για αυτά τα τρία γονίδια πέρα από το BRCA1/2», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Fergus Couch, ερευνητής καρκίνου του μαστού στην κλινική Mayo. «Είναι επίσης μια από τις μεγαλύτερες μελέτες για την εκτίμηση του κινδύνου αμφοτερόπλευρου καρκίνου του μαστού σε σχέση με την ηλικία διάγνωσης, την εμμηνόπαυση και τη φυλή/εθνικότητα σε φορείς γονιδιακών μεταλλάξεων».
Ο ογκολόγος και συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Siddhartha Yadav, δήλωσε ότι οι περισσότερες ασθενείς που έχουν καρκίνο του μαστού και φέρουν γονιδιακές μεταλλάξεις, υποθέτουν ότι αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και στον άλλο μαστό.
Ο Yadav διευκρίνισε ότι δεν είχε γίνει ολοκληρωμένη αξιολόγηση του κινδύνου με βάση την ηλικία, τους υποδοχείς οιστρογόνων, την κατάσταση της εμμηνόπαυσης και την επίδραση της θεραπείας για τον αρχικό καρκίνο του μαστού στις φορείς της μετάλλαξης BRCA1/2.
«Τα ευρήματα αποκαλύπτουν σημαντικές πληροφορίες που θα βοηθήσουν σε μια εξατομικευμένη αξιολόγηση του κινδύνου αμφοτερόπλευρου καρκίνου του μαστού στις ασθενείς που φέρουν μεταλλάξεις της βλαστικής σειράς».
Οι γυναίκες στην προεμμηνόπαυση αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου και στους δύο μαστούς από εκείνες που βρίσκονταν στη μετεμμηνόπαυση όταν διαγνώστηκαν, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.
«Πολλές γυναίκες υποβάλλονται σε διπλή μαστεκτομή για να μειώσουν τις πιθανότητες δεύτερου καρκίνου του μαστού. Τώρα έχουμε δεδομένα που μας βοηθούν να αποφασίσουμε αν πρέπει να αφαιρέσουμε και το δεύτερο στήθος, να προχωρήσουμε σε επιθετική αντιμετώπιση ή να χορηγήσουμε προληπτική φαρμακευτική αγωγή» δήλωσαν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology.