ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βουλή: Ξεκίνησε η επεξεργασία του ν/σ για τις παρατάσεις μέτρων για την αντιμετώπιση της COVID-19

Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων ξεκίνησε η συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας» στην Ολομέλεια.

Βουλή: Ξεκίνησε η επεξεργασία του ν/σ για τις παρατάσεις μέτρων για την αντιμετώπιση της COVID-19

Υπέρ του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων τάχθηκε η ΝΔ. Το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ενώ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 επιφυλάχθηκαν για την τελική τοποθέτησή τους στην σημερινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια.

Στο νομοσχέδιο έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα τρεις υπουργικές τροπολογίες και δύο βουλευτικές.

Ειδικότερα:

Η πρώτη υπουργική τροπολογία αφορά τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης λόγω αύξησης ενεργειακού κόστους, το γνωστό ως «Fuel Pass 2», και με το οποίο παρέχεται νέα ενίσχυση του κράτους προς τους πολίτες, που έχει ως σκοπό την κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2022.

Η δεύτερη υπουργική τροπολογία αφορά ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας και Τουρισμού για την τρίμηνη παράταση συμβάσεων εργασίας ΚΕΘΕΑ που υπηρετούν στην Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης και Τηλεσυμβουλευτικής, την παράταση ισχύος συμβάσεων πρόσθετων μέσων με παρόχους του ΕΟΠΥΥ, την παράταση του άρθρου 11 του ν. 4764/20 για τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, του διοικητικού προσωπικού των εκπαιδευτικών μονάδων του Υπουργείου Τουρισμού και την παράταση της διάταξης για το μεικτό κέρδος και ρύθμιση σχετικά με την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών

Η τρίτη, υπουργική τροπολογία ρυθμίζει επίσης θέματα του Υπουργείου Υγείας όπως: εγγραφή των πολιτών στον προσωπικό ιατρό, μέσω των φαρμακείων, θεσμοθέτηση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος έσοδα νοσοκομείων από τη διεξαγωγή βιοϊατρικής έρευνας, στελέχωση των Κινητών Ομάδων Υγείας, ηλεκτρονική εγγραφή υποψηφίων για πρόσληψη ως επικουρικού προσωπικού, πλήρωση θέσης προϊσταμένου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, υπολογισμός των καταβολών των αμοιβών του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία καθώς και ρυθμίσεις για την προστασία πασχόντων από ψυχικές παθήσεις.

Παράλληλα, έχουν κατατεθεί μία τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την μισθολογική αποκατάσταση των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Philos II» και μία τροπολογία από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ σχετικά με τον «Χαρακτηρισμό της Κέρκυρας ως άγονη και προβληματική περιοχή Α΄ Κατηγορίας, λόγω κοινωνικών, γεωγραφικών και συγκοινωνιακών συνθηκών».

Τι θα περιλαμβάνει το νέο ν/σ για τις αναδυόμενες τεχνολογίες

Εντός Ιουλίου πρόκειται να παρουσιαστεί στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο ρυθμίζει αναδυόμενες τεχνολογίες, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στο πλαίσιο του συνεδρίου «Technology Summit: Shaping the digital transition», το οποίο διοργανώνει το Money Review.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «προσπαθούμε μέσα από αυτό το σχέδιο νόμου -πέρα από αυτά που συμπεριλαμβάνει ως πιο κλασικά και προφανή έργα, όπως για παράδειγμα το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών του Ελληνικού Δημοσίου, το MITOS- να περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες του ελληνικού κράτους». Όπως τόνισε ο υπουργός «μέσα σε αυτόν τον νόμο περιλαμβάνονται και ορισμοί, για παράδειγμα τι είναι το 3d printing, πώς ρυθμίζεται, ποιος αναλαμβάνει στο ελληνικό κράτος την ευθύνη ασφαλείας των σχετικών πρωτοκόλλων, σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη».

Με βάση το νέο σχέδιο νόμου υπάρχει και πρόβλεψη «να επιτραπεί για αρχή στα Ελληνικά Ταχυδρομεία να χρησιμοποιήσουν ενδεχομένως στα νησιά drones. Όπως επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης στα σχέδια του υπουργείου είναι από την μια πλευρά να δίνονται λύσεις στις προκλήσεις και από την άλλη «να μην έχουμε μια διαρκή καθυστέρηση σε διάφορα ζητήματα η οποία μετεξελίσσεται σε διαρκή υστέρηση. Άρα πολύ σύντομα θα ορίζονται και τα «έξυπνα» συμβόλαια, το blockchain, μια σειρά από πράγματα τα οποία καλό είναι να μην περιμένουν διαρκώς αλλά να πειραματιστούμε».

Ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για δυο βασικές κατακτήσεις της συγκεκριμένης στρατηγικής «η πρώτη είναι η απόδειξη ότι το κράτος αλλάζει και η δεύτερη ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν τις μεταμοσχεύσεις, πρέπει να μπορείς να έχεις συμβατότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ