Οι γιατροί έχουν λιγότερη ενσυναίσθηση για τη διαχείριση του πόνου στις νυχτερινές βάρδιες - μελέτη
Μια νέα μελέτη έδειξε ότι οι γιατροί που ήταν κουρασμένοι μετά από νυχτερινές βάρδιες συνταγογράφησαν λιγότερα παυσίπονα επειδή είχαν λιγότερη ενσυναίσθηση για τον πόνο του ασθενούς.
Οι γιατροί έχουν λιγότερη ενσυναίσθηση για τον πόνο κατά τη διάρκεια των νυχτερινών τους βαρδιών από ό, τι κατά τη διάρκεια των ημερήσιων και ως εκ τούτου συνταγογραφούν λιγότερα παυσίπονα κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 27/6.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στα αξιολογημένα από ομοτίμους πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS), διεξήχθη από τους καθηγητές Shoham Choshen-Hillel, τον Δρ. Anat Perry και τον Δρ. Alex Gileles-Hillel από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.
Στο πλαίσιο της μελέτης, 67 γιατροί έλαβαν μια σειρά από εργασίες αξιολόγησης της ενσυναίσθησης το πρωί. Μερικοί από αυτούς ξεκινούσαν τη μέρα τους και μερικοί είχαν μόλις τελειώσει μια νυχτερινή βάρδια. Οι γιατροί που έβγαιναν από μια νυχτερινή βάρδια έδειχναν λιγότερη ενσυναίσθηση για τον πόνο.
Επιπλέον, οι ερευνητές ανέλυσαν 13.482 εξιτήρια από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες στις οποίες οι ασθενείς είχαν φτάσει στην αίθουσα εκτάκτων περιστατικών με παράπονα για πόνο. Τα δεδομένα επιβεβαίωσαν ότι οι γιατροί σε νυχτερινές βάρδιες ήταν λιγότερο πιθανό να συνταγογραφήσουν παυσίπονα στους ασθενείς.
«Είναι κουρασμένοι και ως εκ τούτου είχαν λιγότερη ενσυναίσθηση αναφορικά με τον πόνο των ασθενών», δήλωσαν οι προαναφερόμενοι καθηγητές.
Πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση
Η μελέτη αποφάνθηκε ότι δύο τρόποι για τη βελτίωση του ζητήματος ήταν η βελτίωση των προγραμμάτων εργασίας των γιατρών και η παροχή αυστηρότερων κατευθυντήριων γραμμών για τον τρόπο διαχείρισης του πόνου στα νοσοκομεία.
«Τα ευρήματά μας μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε άλλους χώρους εργασίας που περιλαμβάνουν εργασία σε βάρδιες και ενσυναισθητική λήψη αποφάσεων», δήλωσε ο Gileles-Hillel.