ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ζωή αρχίζει μετά την... εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι μία φυσιολογική, αν και όχι ευχάριστη διαδικασία- ένα αναγκαίο κακό θα λέγαμε- την οποία καλούνται να περάσουν όλες οι γυναίκες περίπου στην ηλικία των 48 – 52 ετών.

Εκτός του ότι σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου, γεγονός δύσκολα διαχειρίσιμο ίσως από πολλές γυναίκες σε ψυχολογικό επίπεδο, μπορεί να προκαλέσει και συμπτώματα όπως εξάψεις, αϋπνίες, εφιδρώσεις, κυκλοθυμία κ.λπ. αφού οι ορμονικές μεταβολές (πτώση των οιστρογόνων) αναλαμβάνουν δράση. Επειδή όμως αυτά τα συμπτώματα μπορούν να κρατήσουν ακόμα και 2-3 χρόνια (σε κάποιες γυναίκες ωστόσο μπορεί και λιγότερο ή και καθόλου) καλό είναι να ξέρουμε πώς μπορούμε να τα ελέγξουμε.

Μέσω της διατροφής

Τα όσπρια (τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα) μπορούν να βοηθήσουν καθώς είναι πλούσια σε φυτοοιστρογόνα που σύμφωνα με μελέτες μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων ανακουφίζοντας από εξάψεις κ.λπ. Το ίδιο φαίνεται να κάνει και η σόγια, η οποία είναι πλούσια σε φυσικές φυτοορμόνες που επίσης βοηθάνε στη μείωση των συμπτωμάτων.

Αποφύγετε τα ζωικά λιπαρά και αυξήστε τα πολυακόρεστα ( ταχίνι, λιπαρά ψάρια, σησαμέλαιο)

Μειώστε την καφεΐνη (καφέ, τσάι, αναψυκτικά), ειδικά το βράδυ.

Τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο για οστεοπόρωση, που αυξάνεται σε αυτή τη φάση αλλά και το βάρος σας, το οποίο μπορεί επίσης να βγει εκτός ελέγχου.

Χρησιμοποιήστε τα ειδικά φυσικά συμπληρώματα διατροφής που θα βρείτε στην αγορά και συμβάλλουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Και η άσκηση βοηθάει

Παρότι δε συμβάλλει ιδιαίτερα στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση των εξάψεων και των άλλων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης μπορεί όμως να προλάβει ή να ελέγξει την οστεοπόρωση και την κατάθλιψη που είναι πιθανό να τη συνοδεύουν. Γυμναστείτε λοιπόν με μέτρια ένταση καθημερινά 20'-30' με αερόβια προπόνηση και 2-3 φορές την εβδομάδα με αντιστάσεις ή πιλάτες και χορό.

Τονώστε την ψυχολογία σας

Επειδή κατά την εμμηνόπαυση δεν πλήττεται μόνο το σώμα αλλά και η διάθεσή μας είναι απαραίτητο να μην εγκαταλείψουμε τον εαυτό μας αλλά αντίθετα να τον φροντίζουμε καλύτερα από ποτέ.

Γι' αυτό περιποιηθείτε το πρόσωπο και το σώμα σας, βρείτε νέα ενδιαφέροντα ή συνεχίστε με τον ίδιο ζήλο τα παλιά, δοκιμάστε αρωματοθεραπεία ή άλλες εναλλακτικές θεραπείες χαλάρωσης, μάθετε καινούργια πράγματα, ταξιδέψτε και γενικά κάντε ό,τι περνά απ' το χέρι σας για να μη μένετε αδρανείς. Αν η κακή διάθεση επιμένει μη διστάσετε να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Πηγή: Λόγω Διατροφής

Διαβάστε ακόμη:

Πρόωρη εμμηνόπαυση: 7 ένοχοι παράγοντες

Τέσσερις απλοί τρόποι να καθυστερήσετε την εμμηνόπαυση

Πώς θα καταλάβετε ότι μπαίνετε στην κλιμακτήριο

Είστε στην εμμηνόπαυση; Αυτή είναι η διατροφή σας

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved