ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε ωορρηξία – Οι κρίσιμες ώρες σύλληψης

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η κατανόηση της ωορρηξίας είναι ζωτικής σημασίας για όσες γυναίκες προσπαθούν να συλλάβουν ή θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο.

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε ωορρηξία – Οι κρίσιμες ώρες σύλληψης
Bigstock

Η ωορρηξία είναι όταν ένα ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη και αυτή η περίοδος μπορεί να υποδεικνύει το πιο γόνιμο μηνιαίο παράθυρο μιας γυναίκας.

Αυτό το άρθρο παραθέτει τα σημάδια έναρξης της ωορρηξίας, πόσο διαρκεί και τον καλύτερο χρόνο, για να συλλάβετε, καθώς και τρόπους παρακολούθησης της ωορρηξίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ωορρηξίας

Κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, πολλά σημάδια μπορεί να υποδεικνύουν ότι η διαδικασία είναι εν εξελίξει, όπως:

  1. Ήπιος πυελικός πόνος ή ενόχληση: Ορισμένες γυναίκες μπορεί να αισθάνονται έναν ελαφρύ πόνο στην μία πλευρά της κάτω κοιλίας.
  2. Αλλαγές στην βλέννα του τραχήλου της μήτρας: Λίγο πριν και μετά την ωορρηξία, η τραχηλική βλέννα γίνεται πιο διαυγής, πιο ελαστική και πιο ολισθηρή, παρόμοια με τη συνοχή των ασπραδιών αυγών.
  3. Αυξημένη λίμπιντο: Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη σεξουαλική ορμή κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας.
  4. Ευαισθησία στο στήθος: Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν ευαισθησία ή πόνο στο στήθος λόγω ορμονικών διακυμάνσεων.
  5. Ελαφρά αύξηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος: Μετά την ωορρηξία, η βασική θερμοκρασία του σώματος μπορεί να αυξηθεί ελαφρώς.

Πόσες ώρες μετά την ωορρηξία είναι πιο πιθανή η σύλληψη

Η ωορρηξία συνήθως διαρκεί περίπου 24 ώρες. Μόλις απελευθερωθεί το ωάριο, είναι βιώσιμο για γονιμοποίηση για περίπου 12 έως 24 ώρες. Εάν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί μέσα σε αυτό το διάστημα, αποσυντίθεται και ο εμμηνορροϊκός κύκλος συνεχίζεται.

Επομένως, η σύλληψη είναι πιο πιθανή μέσα στις πρώτες 12 έως 24 ώρες μετά την ωορρηξία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το ωάριο είναι στο μέγιστο της βιωσιμότητάς του, καθιστώντας το τον βέλτιστο χρόνο για να το γονιμοποιήσει το σπέρμα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει στην αναπαραγωγική οδό της γυναίκας για έως και 5 ημέρες, πράγμα που σημαίνει ότι η σεξουαλική επαφή πριν από την ωορρηξία μπορεί ακόμα να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη. Η καλύτερη πιθανότητα σύλληψης εμφανίζεται όταν το σπέρμα είναι ήδη παρόν στην αναπαραγωγική οδό μέχρι την απελευθέρωση του ωαρίου.

Fertile-Days-Ovulation

Τι είναι το γόνιμο παράθυρο μόλις ξεκινήσει η ωορρηξία;

  • Το γόνιμο παράθυρο τυπικά εκτείνεται περίπου 6 ημέρες: τις 5 ημέρες πριν από την ωορρηξία και την ανήμερα αυτής. Αυτό το παράθυρο καθορίζεται από τη διάρκεια ζωής τόσο του σπέρματος, όσο και του ωαρίου:
  • Διάρκεια ζωής σπέρματος: Έως 5 ημέρες στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα.
  • Διάρκεια ζωής ωαρίου: Περίπου 12 έως 24 ώρες μετά την απελευθέρωση από την ωοθήκη.

Για να υπολογίσετε το γόνιμο παράθυρο, παρακολουθήστε τον εμμηνορροϊκό κύκλο επί σειρά μηνών. Η ωορρηξία συνήθως συμβαίνει περίπου 14 ημέρες πριν από την έναρξη της επόμενης εμμήνου ρύσεως, αλλά αυτό μπορεί να ποικίλλει. Αφαιρέστε 14 ημέρες από την αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης της επόμενης περιόδου, για να υπολογίσετε την ημέρα της ωορρηξίας και -στη συνέχεια- συμπεριλάβετε τις ημέρες που προηγούνται αυτής της ημερομηνίας ως μέρος του γόνιμου παραθύρου.

Πιθανότητα σύλληψης κάθε μέρα πριν και μετά την ωορρηξία

Η πιθανότητα σύλληψης ποικίλλει καθ' όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, με κορύφωση γύρω από την ωορρηξία:

  1. 5 ημέρες πριν την ωορρηξία: Περίπου 10% πιθανότητα σύλληψης.
  2. 2-3 ημέρες πριν την ωορρηξία: Αυξάνεται στο 20-30% καθώς το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει και να είναι έτοιμο να γονιμοποιηθεί μόλις απελευθερωθεί το ωάριο.
  3. Παραμονή ωορρηξίας: Περίπου 33% πιθανότητες, καθιστώντας την μια από τις πιο γόνιμες ημέρες.
  4. Ανήμερα ωορρηξίας: Μέγιστη γονιμότητα με 20-33% πιθανότητα σύλληψης.
  5. 1 ημέρα μετά την ωορρηξία: Πέφτει σημαντικά σε περίπου 10%, καθώς το ωάριο αρχίζει να αποσυντίθεται.
  6. 2 ημέρες μετά την ωορρηξία: Πολύ μικρή πιθανότητα αφού το ωάριο δεν είναι πλέον βιώσιμο.
Thermometer-Fertility-Chart

Πώς να παρακολουθείτε ή να προβλέψετε την ωορρηξία

Διάφορες μέθοδοι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη της ωορρηξίας και να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες σύλληψης:

  • Διάγραμμα βασικής θερμοκρασίας σώματος: Η καθημερινή μέτρηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό της ελαφριάς αύξησης, που εμφανίζεται μετά την ωορρηξία.
  • Σετ πρόβλεψης ωορρηξίας (OPKs): Είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία και ανιχνεύουν αύξηση των επιπέδων της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), η οποία συνήθως συμβαίνει 24-36 ώρες πριν από την ωορρηξία.
  • Παρακολούθηση της τραχηλικής βλέννας: Η παρακολούθηση των αλλαγών στη συνοχή της βλέννας του τραχήλου της μήτρας μπορεί να δώσει ενδείξεις για την προσέγγιση της ωορρηξίας.
  • Ψηφιακές εφαρμογές παρακολούθησης γονιμότητας: Εφαρμογές σε smartphone μπορούν να βοηθήσουν στην καταγραφή και ανάλυση των δεδομένων του εμμηνορροϊκού κύκλου, προβλέποντας το γόνιμο παράθυρο με βάση τα μοτίβα.

Συχνές Ερωτήσεις

“Πώς μπορώ να αυξήσω τις πιθανότητες σύλληψης κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας;”

Για να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης, συνιστάται η τακτική ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια του γόνιμου παραθύρου, ειδικά τις 2-3 ημέρες πριν και συμπεριλαμβανομένης της ημέρας της ωορρηξίας. Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, η αποφυγή του καπνίσματος και η διαχείριση του στρες μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη γονιμότητα.

“Μπορεί η ωορρηξία να είναι ακανόνιστη και πώς επηρεάζει τη σύλληψη;”

Ναι, η ωορρηξία μπορεί να είναι ακανόνιστη, ειδικά για άτομα με παθήσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή ορμονικές ανισορροπίες. Η ακανόνιστη ωορρηξία μπορεί να δυσκολέψει την πρόβλεψη του παραθύρου της γονιμότητας, αλλά με τις μεθόδους παρακολούθησης γονιμότητας και τη συμβουλή γυναικολόγου μπορείτε να εντοπίσετε τις πιο γόνιμες ημέρες.

“Είναι φυσιολογικό να μην αισθάνομαι κανένα σύμπτωμα ωορρηξίας;”

Ναι, ορισμένες γυναίκες δεν παρουσιάζουν εμφανή συμπτώματα ωορρηξίας. Αυτό δεν υποδηλώνει απαραίτητα πρόβλημα γονιμότητας. Η παρακολούθηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος μπορεί να βοηθήσει όσες δεν παρατηρούν φυσικά σημάδια ωορρηξίας.

“Μπορεί το άγχος να καθυστερήσει την ωορρηξία;”

Ναι, το στρες μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών, καθυστερώντας πιθανώς την ωορρηξία. Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να διαταράξουν τη φυσιολογική ορμονική ισορροπία, οδηγώντας σε αλλαγές στον χρόνο του εμμηνορροϊκού κύκλου. Η διαχείριση του στρες μέσω τεχνικών χαλάρωσης, άσκησης ή συμβουλευτικής μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση τακτικών προτύπων ωορρηξίας.

Σύνοψη

Η κατανόηση της ωορρηξίας και η αναγνώριση των συμπτωμάτων της είναι το κλειδί για όσες προσπαθούν να συλλάβουν. Το γόνιμο παράθυρο έχει τις βέλτιστες πιθανότητες σύλληψης και διάφορες μέθοδοι είναι διαθέσιμες, για να βοηθήσουν στην πρόβλεψη της ωορρηξίας.

Πηγές: webmd.com, clevelandclinic.org, mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, medicalnewstoday.com