ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Υπερσεξουαλικότητα: Ποια σημάδια δείχνουν εθισμό στο σεξ

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η υπερσεξουαλικότητα, που μερικές φορές αναφέρεται ως καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά ή εθισμός στο σεξ, χαρακτηρίζεται από μια συντριπτική ενασχόληση με σεξουαλικές σκέψεις, ορμές ή συμπεριφορές.

Υπερσεξουαλικότητα: Ποια σημάδια δείχνουν εθισμό στο σεξ
Bigstock

Φυσικά η υγιής σεξουαλική ορμή είναι μια φυσική πτυχή της ζωής, αλλά η υπερσεξουαλικότητα διαταράσσει την καθημερινή ρουτίνα, τις σχέσεις και τη συνολική ευημερία ενός ατόμου.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τι είναι η υπερσεξουαλικότητα, τα κύρια χαρακτηριστικά της και τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.

Τι είναι η υπερσεξουαλικότητα

Η υπερσεξουαλικότητα είναι μια κατάσταση, όπου ένα άτομο βιώνει υπερβολικές σεξουαλικές σκέψεις, ορμές ή συμπεριφορές που μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινότητά του.

Στα επίσημα διαγνωστικά εγχειρίδια, όπως το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5), δεν ταξινομείται επίσημα ως διαταραχή ψυχικής υγείας. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί το αναγνωρίζουν ως ένα θέμα συμπεριφοράς, που απαιτεί προσοχή και παρέμβαση.

Τα άτομα με υπερσεξουαλικότητα μπορεί να δυσκολεύονται να ελέγξουν τις σεξουαλικές τους συμπεριφορές, οδηγώντας σε αρνητικές συνέπειες σε διάφορες πτυχές της ζωής, όπως η εργασία, οι σχέσεις και η προσωπική υγεία. Η πάθηση μπορεί να σχετίζεται με άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας όπως διπολική διαταραχή, κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχές χρήσης ουσιών.

Sexy-Woman-Computer

Τα χαρακτηριστικά της υπερσεξουαλικότητας

Η υπερσεξουαλικότητα μπορεί να εκδηλωθεί μέσω μιας σειράς συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να ποικίλλουν σε ένταση και αντίκτυπο. Τα πιο κοινά εξ αυτών είναι:

1. Υπερβολική ενασχόληση με σεξουαλικές σκέψεις και φαντασιώσεις

Τα άτομα με υπερσεξουαλικότητα συχνά βιώνουν επίμονες και παρεμβατικές σεξουαλικές σκέψεις και φαντασιώσεις. Αυτές οι σκέψεις μπορεί να κυριαρχούν στο μυαλό τους, καθιστώντας δύσκολη την εστίαση σε άλλες δραστηριότητες ή ευθύνες.

2. Συχνή ενασχόληση με σεξουαλικές δραστηριότητες

Ένα άτομο με υπερσεξουαλικότητα μπορεί να συμμετέχει σε σεξουαλικές δραστηριότητες πιο συχνά από ό,τι θεωρείται σύνηθες ή τυπικό. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει υπερβολικό αυνανισμό, παρακολούθηση πορνογραφίας ή αναζήτηση πολλών σεξουαλικών συντρόφων.

3. Απώλεια ελέγχου στις σεξουαλικές συμπεριφορές

Οι ασθενείς δυσκολεύονται να ελέγξουν τις σεξουαλικές τους παρορμήσεις. Μπορεί να συνεχίσουν να εμπλέκονται σε σεξουαλικές συμπεριφορές παρά τις αρνητικές συνέπειες, όπως τεταμένες σχέσεις, οικονομικά προβλήματα ή νομικά ζητήματα.

4. Χρήση της σεξουαλικής δραστηριότητας ως μηχανισμό αντιμετώπισης

Τα άτομα με υπερσεξουαλικότητα μπορεί να χρησιμοποιούν το σεξ ως τρόπο για να αντιμετωπίσουν τη συναισθηματική δυσφορία, την πλήξη, την μοναξιά ή άλλα αρνητικά συναισθήματα. Αυτή η εξάρτηση από τη σεξουαλική δραστηριότητα ως διαφυγή μπορεί να διαιωνίσει τον φαύλο κύκλο αυτής της ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς.

5. Αισθήματα ενοχής ή ντροπής μετά από σεξουαλική δραστηριότητα

Παρά τη συχνή σεξουαλική δραστηριότητα, τα άτομα με υπερσεξουαλικότητα μπορεί να βιώσουν αργότερα αισθήματα ενοχής, ντροπής ή αγωνίας. Αυτά τα συναισθήματα συχνά προκύπτουν από τη συνειδητοποίηση, ότι η συμπεριφορά τους είναι προβληματική και δύσκολο να ελεγχθεί.

6. Παραμέληση ευθυνών λόγω σεξουαλικής ενασχόλησης

Η υπερσεξουαλικότητα μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές ευθύνες, όπως η εργασία, το σχολείο και η οικογενειακή ζωή. Η υπερβολική εστίαση στη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε αναβλητικότητα, χαμένες προθεσμίες ή παραμέληση σημαντικών εργασιών.

7. Αυξημένες συμπεριφορές ανάληψης κινδύνου

Η ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά μπορεί να περιλαμβάνει την ανάληψη κινδύνων, όπως το σεξ χωρίς προστασία, την απιστία ή την ενασχόληση με αγνώστους. Αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να οδηγήσουν σε κινδύνους για τη σωματική υγεία, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ).

8. Κλιμάκωση της σεξουαλικής συμπεριφοράς με την πάροδο του χρόνου

Τα άτομα με υπερσεξουαλικότητα μπορεί να παρουσιάσουν προοδευτική αύξηση στην ένταση ή τη συχνότητα των σεξουαλικών τους συμπεριφορών. Κάτι που ίσως ξεκίνησε ως περιστασιακές ή δευτερεύουσες συμπεριφορές μπορεί να κλιμακωθεί με την πάροδο του χρόνου, απαιτώντας πιο συχνές ή ακραίες δραστηριότητες, για να επιτευχθεί το ίδιο επίπεδο ικανοποίησης.

Provocative-Seducing

Θεραπείες για την υπερσεξουαλικότητα

Η αντιμετώπιση της υπερσεξουαλικότητας συνήθως περιλαμβάνει έναν συνδυασμό θεραπείας, φαρμακευτικής αγωγής και αλλαγών στον τρόπο ζωής. Μερικές επιλογές είναι:

  • Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT): Η CBT είναι μια από τις πιο κοινές θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία της υπερσεξουαλικότητας. Βοηθά τα άτομα να αναγνωρίσουν και να αλλάξουν αρνητικά πρότυπα σκέψης και συμπεριφορές, που συμβάλλουν στην κατάστασή τους.
  • Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά ή σταθεροποιητές διάθεσης, μπορεί να συνταγογραφηθούν για να βοηθήσουν στην μείωση των σεξουαλικών ορμών ή στην αντιμετώπιση υποκείμενων προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως το άγχος και η κατάθλιψη.
  • Ομάδες υποστήριξης και Συμβουλευτική: Η ενασχόληση με ομάδες υποστήριξης για άτομα με υπερσεξουαλικότητα μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση κοινότητας και κατανόησης. Η συμβουλευτική συνομηλίκων μπορεί επίσης να βοηθήσει τα άτομα να διαχειριστούν την κατάστασή τους και να αποφύγουν την απομόνωση.
  • Τεχνικές ενσυνειδητότητας και διαχείρισης άγχους: Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας, του διαλογισμού και άλλων τεχνικών διαχείρισης του στρες μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αντιμετωπίσουν τις παρορμήσεις και να μειώσουν την εξάρτηση από τη σεξουαλική δραστηριότητα ως μηχανισμό αντιμετώπισης.
Erotomania

Συχνές Ερωτήσεις

“Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπερσεξουαλικότητας;”

Ορισμένοι παράγοντες, όπως το ιστορικό τραύματος, η κατάχρηση ουσιών ή συνυπάρχουσες παθήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης υπερσεξουαλικότητας. Η κατανόηση αυτών των παραγόντων κινδύνου μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη παρέμβαση και διαχείριση.

“Πώς μπορούν οι σύντροφοι ή τα μέλη της οικογένειας να υποστηρίξουν κάποιον με υπερσεξουαλικότητα;”

Η παροχή υποστήριξης σε ένα αγαπημένο πρόσωπο, που πασχίζει με την υπερσεξουαλικότητα, περιλαμβάνει την κατανόηση της πάθησης, τον καθορισμό υγιών ορίων και την ενθάρρυνση του να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια.

Σύνοψη

Η υπερσεξουαλικότητα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τη ζωή ενός ατόμου, αλλά με τη σωστή θεραπευτική προσέγγιση είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση. Η κατανόηση των χαρακτηριστικών της υπερσεξουαλικότητας και η αναζήτηση κατάλληλων παρεμβάσεων μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να ανακτήσουν τον έλεγχο των συμπεριφορών τους και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε παλεύει με ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά, είναι σώφρον να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για καθοδήγηση και υποστήριξη.

Πηγές: mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, verywellmind.com, psychologytoday.com