ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Πότε ο πόνος κατά την σεξουαλική επαφή είναι κολπισμός

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η επώδυνη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία) είναι μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σωματική όσο και τη συναισθηματική ευεξία.

Πότε ο πόνος κατά την σεξουαλική επαφή είναι κολπισμός
Bigstock

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ κάποια στιγμή, αλλά η κατανόηση του πότε αυτός ο πόνος είναι αιτία ανησυχίας, είναι ζωτικής σημασίας.

Αυτό το άρθρο διερευνά εάν ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ είναι φυσιολογικός, γιατί μπορεί να πονάτε μετά από μια περίοδο σεξουαλικής αδράνειας, πώς να αναγνωρίσετε τον κολπισμό και πώς να διαχειριστείτε και να ξεπεράσετε τον πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ.

Είναι φυσιολογικός ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ;

Αν και η ήπια ενόχληση κατά τη διάρκεια του σεξ είναι συχνή, ειδικά κατά την πρώιμη περίοδο σεξουαλικής εμπειρίας, ο επίμονος πόνος δεν είναι φυσιολογικός και μπορεί να υποδηλώνει μια υποκείμενη πάθηση.

Ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

couple-bed-zeugari-krevati

Είναι φυσιολογικός ο πόνος μετά από κάποια περίοδο σεξουαλικής αδράνειας;

Δεν είναι ασυνήθιστο να νιώθετε κάποια ενόχληση κατά τη διάρκεια του σεξ μετά από μια παρατεταμένη περίοδο σεξουαλικής αδράνειας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε:

  • Σύσφιξη των κολπικών μυών: Όταν η σεξουαλική δραστηριότητα είναι σπάνια, οι μύες του πυελικού εδάφους μπορεί να τεντωθούν, οδηγώντας σε πόνο κατά τη διείσδυση.
  • Μειωμένη λίπανση: Η έλλειψη τακτικής σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της φυσικής λίπανσης, προκαλώντας αυξημένη τριβή και ενόχληση.

Η χρήση λιπαντικών ουσιών, η εκτεταμένη περίοδος προκαταρκτικών “παιχνιδιών” και η πρακτική ασκήσεων πυελικού εδάφους μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση αυτής της ενόχλησης.

Πώς θα καταλάβετε αν ο πόνος οφείλεται σε κολπισμό

Ο κολπισμός (vaginismus) είναι η αυτόματη αντίδραση του οργανισμού στον φόβο ορισμένων ή όλων των τύπων κολπικής διείσδυσης.

Συμπτώματα:

  • Ακούσιες μυϊκές συσπάσεις: Ο κολπισμός χαρακτηρίζεται από ακούσιες συσπάσεις των μυών του πυελικού εδάφους, οι οποίες μπορεί να κάνουν τη διείσδυση επώδυνη ή αδύνατη.
  • Φόβος διείσδυσης: Πολλά άτομα με κολπισμό βιώνουν άγχος ή φόβο, που σχετίζεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα και μπορεί να επιδεινώσει τις μυϊκές συσπάσεις.
  • Πόνος ή αίσθημα καύσου: Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί κατά την απόπειρα διείσδυσης, κατά τη διάρκεια κοινών γυναικολογικών εξετάσεων ή ακόμα και με τη χρήση ταμπόν.

Διάγνωση:

Ένας γυναικολόγος μπορεί να διαγνώσει τον κολπισμό μέσω μιας φυσικής εξέτασης και συζητώντας τα συμπτώματα. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν συχνά φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους, τεχνικές χαλάρωσης και μερικές φορές συμβουλευτική θεραπεία.

Lubricant-Gel

Πώς να αντιμετωπίσετε τον πόνο στο σεξ

  • Συμβουλευτείτε γιατρό: Εάν αντιμετωπίζετε επίμονο πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να αποκλείσετε υποκείμενες καταστάσεις όπως λοιμώξεις, ορμονικές ανισορροπίες ή άλλα ιατρικά ζητήματα.
  • Χρησιμοποιήστε λιπαντικά προϊόντα: Τα λιπαντικά μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της τριβής και στην ανακούφιση της ενόχλησης κατά τη διάρκεια του σεξ, ειδικά εάν η φυσική λίπανση είναι ανεπαρκής.
  • Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία: Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση οποιωνδήποτε ψυχολογικών παραγόντων, που συμβάλλουν στη δυσπαρευνία, όπως το άγχος ή τυχόν προηγούμενο ψυχικό τραύμα.
  • Φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους: Ένας εξειδικευμένος θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει με ασκήσεις και τεχνικές χαλάρωσης και ενίσχυσης των μυών του πυελικού εδάφους, κάτι που μπορεί να μειώσει τον πόνο.
  • Ανοιχτή επικοινωνία: Το να μιλήσετε ανοιχτά με τον/την σύντροφό σας για την ενόχλησή σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους να κάνετε το σεξ πιο άνετο και ευχάριστο.

Συνοπτικά

Η δυσπαρευνία είναι μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Αν και η περιστασιακή ενόχληση κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να είναι φυσιολογική, ο επίμονος πόνος δεν πρέπει να αγνοηθεί. Η κατανόηση των πιθανών αιτιών και των διαθέσιμων επιλογών θεραπείας είναι το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και διαχείριση αυτής της κατάστασης.

Εάν αντιμετωπίζετε συνεχή πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή, για να εντοπίσετε την υποκείμενη αιτία και να διερευνήσετε τις κατάλληλες θεραπείες.

Πηγές: clevelandclinic.org, webmd.com (1), nhs.uk, mayoclinic.org, webmd.com (2)