ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Αποχή από το σεξ: Οι επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου και της σχέσης

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η σεξουαλική δραστηριότητα συνδέεται συχνά με διάφορα οφέλη για την υγεία και συναισθηματικές συνδέσεις μέσα στις σχέσεις.

Αποχή από το σεξ: Οι επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου και της σχέσης
Bigstock

Ωστόσο, οι περίοδοι σεξουαλικής αδράνειας μπορούν να επηρεάσουν τόσο τη σωματική υγεία, όσο και τη δυναμική των προσωπικών σχέσεων.

Η κατανόηση αυτών των επιπτώσεων μπορεί να βοηθήσει τους συντρόφους να πλοηγηθούν καλύτερα στη σχέση τους και να αντιμετωπίσουν πιθανές προκλήσεις σε τέτοιες περιόδους.

Τι θα συμβεί στην υγεία σας εάν σταματήσετε να κάνετε σεξ

Η διακοπή της σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσει σε πολλές αλλαγές στην υγεία, τόσο σωματικές, όσο και πνευματικές:

  • Μειωμένη ανοσοποιητική λειτουργία: Το τακτικό σεξ έχει συνδεθεί με βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η έλλειψη σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ικανότητα καταπολέμησης κοινών ασθενειών, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη.
  • Αυξημένο στρες και άγχος: Η σεξουαλική δραστηριότητα πυροδοτεί την απελευθέρωση ενδορφινών και ωκυτοκίνης, ορμόνες που βοηθούν στην μείωση του στρες και του άγχους. Χωρίς αυτήν τη φυσική ανακούφιση από το στρες, το άτομο μπορεί να βιώσει αυξημένα επίπεδα στρες και άγχους.
  • Προβλήματα ύπνου: Το σεξ συχνά προάγει τον καλύτερο ύπνο λόγω της απελευθέρωσης προλακτίνης, μιας ορμόνης που προκαλεί χαλάρωση και υπνηλία. Χωρίς τακτική σεξουαλική δραστηριότητα, ορισμένα άτομα μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να αποκοιμηθούν ή μπορεί να εμφανίσουν διαταραγμένα πρότυπα ύπνου.
  • Μειωμένη λίμπιντο: Παραδόξως, η αποχή από την σεξουαλική επαφή μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη λίμπιντο. Η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς επιπέδου σεξουαλικής επιθυμίας και η αποχή μπορεί να προκαλέσει μείωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος.
  • Καρδιαγγειακή υγεία: Η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα έχει συσχετιστεί με βελτιωμένη υγεία της καρδιάς λόγω της μέτριας φυσικής δραστηριότητας και των σχδετικών της επιδράσεων, που μειώνουν το στρες. Οι παρατεταμένες περίοδοι χωρίς σεξ μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια αυτών των καρδιαγγειακών οφελών.
  • Υγεία πυελικού εδάφους: Για τις γυναίκες, η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα βοηθά στη διατήρηση του μυϊκού τόνου του πυελικού εδάφους. Η έλλειψη σεξ μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση των πυελικών μυών, προκαλώντας πιθανώς προβλήματα -όπως ακράτεια- με την πάροδο του χρόνου.
Sad-Depressed-Couple-Fight-Angry

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της μη σεξουαλικής επαφής στις σχέσεις

Η σεξουαλική αδράνεια μπορεί επίσης να επηρεάσει τις συναισθηματικές και σχεσιακές πτυχές ενός ζευγαριού:

  • Μειωμένη οικειότητα: Η σωματική εγγύτητα και η σεξουαλική οικειότητα συχνά ενισχύουν τους συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ των συντρόφων. Η έλλειψη σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα αποσύνδεσης ή συναισθηματικής απόστασης.
  • Θέματα επικοινωνίας: Το σεξ μπορεί να είναι μια μορφή μη λεκτικής επικοινωνίας που εκφράζει αγάπη, επιθυμία και δέσμευση. Χωρίς αυτήν την μορφή έκφρασης, τα ζευγάρια μπορεί να βιώσουν παρεξηγήσεις ή να αισθάνονται λιγότερη αξία από τους συντρόφους τους.
  • Αυξημένη ένταση και απογοήτευση: Η σεξουαλική απογοήτευση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ένταση και ευερεθιστότητα μέσα σε μια σχέση. Αυτή η απογοήτευση μπορεί να εκδηλωθεί ως συχνότερες διαφωνίες ή δυσαρέσκεια με την κατάσταση της σχέσης.
  • Αυτοεκτίμηση και εικόνα σώματος: Για ορισμένα άτομα, η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα είναι στενά συνδεδεμένη με την αυτοεκτίμηση και την εικόνα του σώματός τους. Η έλλειψη σεξ μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ανεπάρκειας ή ανησυχίες για την ελκυστικότητα προς τον/την σύντροφο ή και προς οποιονδήποτε, επηρεάζοντας την αυτοπεποίθηση του ατόμου.
  • Άλλες μορφές οικειότητας: Από τη θετική πλευρά, οι περίοδοι χωρίς σεξ μπορεί να ενθαρρύνουν τα ζευγάρια να εξερευνήσουν άλλες μορφές οικειότητας και σύνδεσης, όπως βαθιές συζητήσεις, κοινά χόμπι ή σωματική στοργή, που δεν περιλαμβάνει σεξ.

Πηγές:webmd.com, wellandgood.com, medicalnewstoday.com