ΟΜΟΡΦΙΑ

Πλαστική μύτης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Γράφει ο Μιχάλης Τσούνης MD, PhD Χειρουργός ΩΡΛ, Στρατιωτικός Ιατρός, Διευθυντής του τμήματος Λειτουργικής και Επανορθωτικής Ρινοπλαστικής του Νοσοκομείου «Λητώ»

Πλαστική μύτης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η πλαστική μύτης είναι μια από τις δημοφιλέστερες επεμβάσεις παγκοσμίως, αφού πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπων υποβάλλεται σε αυτήν κάθε χρόνο. Πρόκειται για μια επέμβαση που επιλέγεται από άτομα διαφόρων ηλικιακών ομάδων που επιθυμούν να αλλάξουν την εικόνα της μύτης τους και να βελτιώσουν την αναπνοή τους.

Είναι γεγονός ότι μία επιτυχημένη ρινοπλαστική μπορεί πραγματικά να αλλάξει τη ζωή των ασθενών. Όσοι επιθυμούν να υποβληθούν στην επέμβαση για αισθητικούς λόγους, αποκτούν αυτοπεποίθηση και βελτιώνεται η ψυχολογία τους. Η θέση της μύτης στο πρόσωπο είναι βαρύνουσας σημασίας, αφού το σχήμα της καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη συνολική εμφάνιση.

Από την άλλη, η αντιμετώπιση λειτουργικών προβλημάτων μέσω της πλαστικής μύτης χαρίζει στους ασθενείς μια φυσιολογική αναπνοή. Η ελεύθερη ρινική αναπνοή είναι ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό και οποιαδήποτε δυσλειτουργία υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Ποια αισθητικά προβλήματα αντιμετωπίζονται με την πλαστική μύτης;

Τα κυριότερα αισθητικά προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της πλαστικής μύτης είναι τα παρακάτω:

  • Στραβή μύτη
  • Πτωτική κορυφή ή φαρδιά κορυφή
  • Καμπούρα στη μύτη(ύβος)
  • Μακριά μύτη
  • Φαρδιά μύτη
  • Φαρδιά ρουθούνια
  • Ασυμμετρίες που προέκυψαν από κάποια προηγούμενη αποτυχημένη ρινοπλαστική ή από τραυματισμό

Αντιμετωπίζονται μόνο αισθητικά προβλήματα μέσω της ρινοπλαστικής;

Όπως προαναφέρθηκε, η πλαστική μύτης δεν απευθύνεται μόνο σε ασθενείς που επιθυμούν να αλλάξουν την εικόνα της μύτης τους. Λειτουργικά και ανατομικά προβλήματα της ρινός προκαλούν από ήπια έως και σοβαρά προβλήματα αναπνοής, τα οποία με τη σειρά τους ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα υγείας.

Η πιο συχνή αιτία ρινικής απόφραξης είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος ή απλούστερα το στραβό διάφραγμα. Κατά τη διάρκεια της πλαστικής στη μύτη μπορεί να πραγματοποιηθεί ο χειρουργικός ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος. Επίσης, κατά την επέμβαση είναι εφικτό να αντιμετωπιστούν και άλλα προβλήματα της μύτης όπως οι υπερτροφικές ρινικές κόγχες, οι ρινικοί πολύποδες και οι υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) που ενδέχεται να παρεμποδίζουν τη ρινική αναπνοή.

Ποιοι είναι οι κατάλληλοι υποψήφιοι για την πλαστική μύτης;

Σε πλαστική μύτης μπορούν να υποβληθούν όσοι ασθενείς δεν είναι ευχαριστημένοι με την εικόνα της μύτης τους και ενδεχομένως αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την αναπνοή τους. Ως προς την ηλικία υπάρχει ένας περιορισμός, αφού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της μύτης. Στα κορίτσια η ανάπτυξή της ολοκληρώνεται στα 16 έτη, ενώ στα αγόρια στα 17-18 έτη. Επίσης, πολύ σημαντικό για τη διενέργεια της επέμβασης είναι να το επιτρέπει, εκτός από την ηλικία και η συνολική κατάσταση της υγείας του ασθενούς.

Χρήσιμες πληροφορίες για την επέμβαση

Η πλαστική μύτης είναι απόλυτα ασφαλής και είναι εντελώς ανώδυνη, καθώς πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Η διάρκεια της επέμβασης δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια, αφού εξαρτάται από τα προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης. Σε γενικές γραμμές η πλαστική μύτης διαρκεί από 2,5 έως 3 ώρες.

Η επιστροφή του ασθενούς στο σπίτι μπορεί να γίνει λίγες ώρες μετά την επέμβαση ή την επόμενη ημέρα. Μετεγχειρητικός πόνος συνήθως δεν υπάρχει, ενώ αν εμφανιστεί είναι ελάχιστος και αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα. Ο ασθενής για επτά ημέρες μετά την επέμβαση φοράει έναν εξωτερικό νάρθηκα, ο οποίος αφαιρείται από τον χειρουργό του. Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης θα πρέπει να πραγματοποιεί ρινικές πλύσεις με ειδικό διάλυμα και να τοποθετεί στη μύτη του ειδικές επουλωτικές σταγόνες και αλοιφές.

Επίσης θα πρέπει να αποφεύγει την έντονη αθλητική δραστηριότητα για περίπου έναν μήνα και το φύσημα της μύτης για 2-3 εβδομάδες. Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται περίπου ένα χρόνο μετά την επέμβαση, όταν υποχωρήσει πλήρως το οίδημα. ‘Ήδη όμως, από τη 2η μετεγχειρητική εβδομάδα οι εκχυμώσεις έχουν υποχωρήσει πλήρως και κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι ο ασθενής μας έχει χειρουργηθεί.

Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η επιτυχία της επέμβασης;

Η επιτυχία της επέμβασης εξαρτάται κυρίως από τρεις παράγοντες:

  • Την εξειδίκευση και την εμπειρία του χειρουργού
  • Την οικοδόμηση μίας ειλικρινούς σχέσης μεταξύ γιατρού και ασθενή
  • Τη συμμόρφωση του ασθενή στις μετεγχειρητικές οδηγίες

Ο συνδυασμός των παραπάνω παραμέτρων θα σας εξασφαλίζει μία άριστη αισθητικά και λειτουργικά ρινοπλαστική στην Αθήνα. Σε κάθε περίπτωση, η προσεκτική έρευνα από την πλευρά του ασθενή και η δια ζώσης συνάντηση με τον υποψήφιο χειρουργό σας είναι αναγκαία για μία επιτυχημένη επέμβαση.