ΟΜΟΡΦΙΑ

Ποιες ελλείψεις οδηγούν σε πρόωρο γκριζάρισμα στα μαλλιά

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα γκρίζα μαλλιά είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης, αλλά για κάποιους, μπορεί να εμφανιστούν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ποιες ελλείψεις οδηγούν σε πρόωρο γκριζάρισμα στα μαλλιά
Bigstock

Αυτό το άρθρο διερευνά τη βιολογική διαδικασία πίσω από το γκριζάρισμα των μαλλιών, τις αιτίες του πρόωρου γκριζαρίσματος, τις πιθανές ελλείψεις και ορμονικές επιρροές πίσω από αυτό και το κατά πόσον μπορούν να αντιστραφεί.

Τι συμβαίνει στα μαλλιά όταν γκριζάρουν

Τα γκρίζα μαλλιά εμφανίζονται λόγω της σταδιακής μείωσης της μελανίνης, της χρωστικής ουσίας που είναι υπεύθυνη για τον χρωματισμό των τριχών.

Τα τριχοθυλάκια περιέχουν μελανοκύτταρα, τα οποία παράγουν μελανίνη και την αποθέτουν στις τρίχες. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα μελανοκύτταρα μειώνουν τη δραστηριότητά τους, οδηγώντας σε απώλεια χρωστικής ουσίας, με αποτέλεσμα γκρίζα, ασημί ή λευκά μαλλιά. Μόλις σταματήσει εντελώς η παραγωγή μελανίνης, τα μαλλιά γίνονται εντελώς λευκά.

Ποιες είναι οι αιτίες του πρόωρου γκριζαρίσματος των μαλλιών

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στο πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών, όπως:

  • Γενετική: Το οικογενειακό ιστορικό παίζει σημαντικό ρόλο στο πρόωρο γκριζάρισμα. Αν οι γονείς ή οι παππούδες σου είχαν γκρίζα μαλλιά σε νεαρή ηλικία, είναι πιο πιθανό να βιώσεις το ίδιο.
  • Στρες: Έρευνες έχουν δείξει ότι το στρες μπορεί να επιταχύνει την εξάντληση των μελανοκυττάρων, συμβάλλοντας στο πρόωρο γκριζάρισμα. Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια μαλλιών.
  • Κάπνισμα: Μελέτες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν γκρίζα μαλλιά νωρίτερα από τους μη καπνιστές.
  • Αυτοάνοσες διαταραχές: Καταστάσεις όπως η λεύκη μπορεί να επηρεάσουν τα μελανοκύτταρα, οδηγώντας σε πρόωρο γκριζάρισμα.
Grey-Hair

Ποιες ελλείψεις μπορεί να προκαλέσουν πρόωρο γκριζάρισμα στα μαλλιά

Οι ελλείψεις σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο γκριζάρισμα. Οι πιο κοινές ελλείψεις είναι:

  • Βιταμίνη Β12: Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 μπορούν να συμβάλουν στο πρόωρα γκρίζο τρίχωμα. Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση υγιών νευρικών κυττάρων και τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.
  • Χαλκός: Ο χαλκός είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή μελανίνης και μια ανεπάρκεια μπορεί να εμποδίσει τη σύνθεση μελανίνης, προκαλώντας πρόωρο γκριζάρισμα.
  • Σίδηρος: Η έλλειψη σιδήρου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, έχει επίσης συσχετιστεί με πρόωρο γκριζάρισμα.

Ποια ορμόνη προκαλεί γκριζάρισμα στα μαλλιά

Η κορτιζόλη, η ορμόνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του στρες, παίζει βασικό ρόλο στο πρόωρο γκριζάρισμα.

Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης έχουν συνδεθεί με την εξάντληση των βλαστοκυττάρων μελανοκυττάρων, τα οποία παράγουν μελανίνη για τον χρωματισμό των τριχών. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, συχνά λόγω του χρόνιου στρες, μπορεί να επιταχύνουν τη διαδικασία γκριζαρίσματος, εξαντλώντας τα μελανοκύτταρα πιο γρήγορα.

Μπορούν να αντιστραφούν τα πρόωρα γκρίζα μαλλιά;

Δυστυχώς, από τη στιγμή που τα μαλλιά γκριζάρουν, δεν υπάρχει αποδεδειγμένος φυσικός τρόπος για να επαναφέρετε το φυσικό τους χρώμα.

Ωστόσο, η διαχείριση υποκείμενων καταστάσεων που συμβάλλουν στο γκριζάρισμα, όπως διατροφικές ελλείψεις ή άγχος, μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία. Σχετικές μελέτες είναι σε εξέλιξη σχετικά με τη δυνατότητα αναστροφής των γκρίζων μαλλιών με θεραπείες που στοχεύουν στην αναγέννηση των μελανοκυττάρων, αλλά δεν υπάρχουν οριστικές λύσεις προς το παρόν.

Σύνοψη

Τα γκρίζα μαλλιά είναι μια φυσική συνέπεια της γήρανσης, αλλά γενετικοί παράγοντες, ο τρόπος ζωής και ορμονικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν πρόωρο γκριζάρισμα. Οι διατροφικές ελλείψεις και το άγχος διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Αν και δεν υπάρχει οριστικός τρόπος για να αντιστρέψετε τα γκρίζα μαλλιά, η τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής και η διαχείριση του στρες μπορεί να βοηθήσουν στην καθυστέρηση της εμφάνισής τους.

Πηγές: health.com, dove-india.com, webmd.com, nih.gov, medicalnewstoday.com