ΟΜΟΡΦΙΑ

Πώς να μειώσετε το προγούλι ή διπλοσάγονο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το διπλοσάγονο ή προγούλι, είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες.

Πώς να μειώσετε το προγούλι ή διπλοσάγονο
Bigstock

Αυτό το άρθρο περιγράφει τις αιτίες του διπλοσάγονου, το γιατί μπορεί να εμφανίζεται ακόμα κι αν είστε αδύνατοι, τι σπιτικές θεραπείες και ασκήσεις το μειώνουν, καθώς και ποιες ιατρικές θεραπείες υπάρχουν για την εξάλειψή του.

Από τι προκαλείται το διπλοσάγονο

Ένα διπλοσάγονο σχηματίζεται όταν ένα στρώμα λίπους συσσωρεύεται κάτω από το πηγούνι. Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξή του:

  • Γενετική: Εάν τα μέλη της οικογένειας έχουν την τάση να αποθηκεύουν λίπος γύρω από το πηγούνι, μπορεί να κληρονομήσετε αυτό το χαρακτηριστικό.
  • Γήρανση: Καθώς μεγαλώνετε, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και ο μυϊκός τόνος μειώνεται, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση του δέρματος κάτω από το πηγούνι, δημιουργώντας ένα διπλοσάγονο.
  • Αύξηση βάρους: Αν και δεν είναι η μοναδική αιτία, η αύξηση βάρους μπορεί να οδηγήσει σε εναπόθεση λίπους σε διάφορες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του πηγουνιού.
  • Κακή στάση σώματος: Η συχνή προς τα εμπρός κλίση του κεφαλιού μπορεί να αποδυναμώσει τους μύες του λαιμού και του πηγουνιού, οδηγώντας στην εμφάνιση διπλού πηγουνιού.

Σπιτικές θεραπείες και ασκήσεις για την μείωση του διπλοσάγονου

Για όσους θέλουν να μειώσουν το διπλοσάγονο στο σπίτι, μπορούν να δοκιμάσουν τα παρακάτω:

  • Ασκήσεις για το πηγούνι: Οι ασκήσεις που στοχεύουν τους μύες του πηγουνιού και του λαιμού μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της περιοχής. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ανυψώσεις πηγουνιού, διατάσεις αυχένα και πιέσεις γλώσσας.
  • Διατροφικές αλλαγές: Η μείωση της πρόσληψης θερμίδων και η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του συνολικού σωματικού λίπους, συμπεριλαμβανομένου του λίπους στο προγούλι.
  • Ενυδάτωση: Η καλή και διαρκής ενυδάτωση μπορεί να βελτιώσει την ελαστικότητα του δέρματος, κάνοντας την περιοχή του πηγουνιού να φαίνεται πιο σφριγηλή.
  • Τσίχλα: Το τακτικό μάσημα τσίχλας μπορεί να ενισχύσει τους μύες στη γραμμή της γνάθου και του λαιμού, μειώνοντας ενδεχομένως το διπλοσάγονο.
diplosagono

Ιατρικές θεραπείες για να απαλλαγείτε από το διπλοσάγονο

Εάν οι θεραπείες και οι ασκήσεις στο σπίτι δεν είναι αρκετές, κάποιες ιατρικές θεραπείες μπορούν να μειώσουν ή να εξαλείψουν αποτελεσματικά το διπλοσάγονο:

  • Ενέσεις: Υπάρχει μια ενέσιμη θεραπεία που χρησιμοποιεί δεοξυχολικό οξύ για τη διάσπαση και την απορρόφηση των λιποκυττάρων κάτω από το πηγούνι.
  • Λιποαναρρόφηση: Μια χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί το λίπος από την περιοχή μέσω αναρρόφησης. Αυτή η επιλογή παρέχει άμεσα και αισθητά αποτελέσματα.
  • CoolSculpting: Μια μη επεμβατική διαδικασία που παγώνει και καταστρέφει τα λιπώδη κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια αποβάλλονται φυσικά από το σώμα με την πάροδο του χρόνου.
  • Λέιζερ: Τα λέιζερ μπορούν να συσφίξουν το δέρμα και να μειώσουν το λίπος, κάνοντας την περιοχή του πηγουνιού να φαίνεται πιο σφριγηλή και πιο καθορισμένη.

Σύνοψη

Το διπλοσάγονο μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της γενετικής, της γήρανσης και της στάσης του σώματος, ενώ μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε άτομα που δεν είναι υπέρβαρα.

Τόσο μη χειρουργικές όσο και οι χειρουργικές επιλογές είναι διαθέσιμες για την μείωση του διπλοσάγονου, από ασκήσεις και διατροφικές αλλαγές έως ιατρικές θεραπείες, όπως λέιζερ και λιποαναρρόφηση.

Πηγές: webmd.com, clevelandclinic.org, healthline.com, socoplasticsurgery.com