Σπυράκια ακμής στο στήθος: Αίτια και αντιμετώπιση
Η ακμή είναι μια δερματική πάθηση που σχεδόν όλοι αντιμετωπίζουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας.
Η ακμή μπορεί να εκδηλωθεί ως μικρά λευκά σπυράκια, μαύρα στίγματα ή βαθύτερα σπυράκια που προκαλούνται από πολλούς παράγοντες, όπως:
- Βακτήρια
- Φραγμένοι πόροι ή τριχοθυλάκια
- Αυξημένη παραγωγή σμήγματος (φυσικά έλαια του δέρματος)
- Φλεγμονή του δέρματος
- Υπερανάπτυξη του βακτηρίου cutibacterium acnes
Η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι η ακμή δεν έχει όρια. Είναι πιο συνήθης στα άτομα εφηβικής ηλικίας, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί σε άτομα όλων των ηλικιών και επηρεάζει εξίσου και τα δύο φύλα. Η ακμή μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε έχετε αδένες λιπαρότητας στο δέρμα σας, επομένως μπορεί να είναι στην πλάτη, στο πρόσωπο, στο στομάχι, στους ώμους ή και στο στήθος.
Ακμή στο στήθος: Αίτια
Η ακμή στο στήθος αναπτύσσεται με τον ίδιο τρόπο όπως η ακμή σε άλλα μέρη του σώματος, αλλά ορισμένοι συγκεκριμένοι παράγοντες οδηγούν στην ανάπτυξη ακμής στο στήθος, όπως:
- Υπερβολική εφίδρωση ακολουθούμενη από μη έγκαιρο καθαρισμό
- Τριβή στο δέρμα από ρούχα και σακίδια
- Χρήση προϊόντων περιποίησης δέρματος που φράζουν τους πόρους, όπως λοσιόν και κρέμες που περιέχουν λάδι
Άλλοι παράγοντες μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή, όπως:
- Ορισμένα φάρμακα: Παραδείγματα περιλαμβάνουν κορτικοστεροειδή, τεστοστερόνη, λίθιο και ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας.
- Ορμόνες: Οι ορμονικές αλλαγές κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη και την μέση ηλικία μπορεί να αναγκάσουν τους αδένες να παράγουν περισσότερο σμήγμα (έλαια) και να οδηγήσουν σε αυξημένη ακμή.
- Στρες: Δεν προκαλεί την ακμή, αλλά μπορεί να την επιδεινώσει. Όταν το σώμα είναι υπό στρες, παράγει ορμόνες που ονομάζονται ανδρογόνα. Στο δέρμα, τα ανδρογόνα διεγείρουν τους θύλακες των τριχών και τους αδένες λίπους, οδηγώντας σε περισσότερη φλεγμονή και ανάπτυξη ακμής.
Μύθος ότι η σοκολάτα προκαλεί ακμή
Ίσως έχετε ακούσει τον μύθο ότι η κατανάλωση σοκολάτας ή λιπαρών τροφών προκαλεί ακμή. Η κατανάλωση αυτών των τροφών έχει ελάχιστη έως καθόλου επίδραση στην ακμή. Εάν υποψιάζεστε ότι ένα συγκεκριμένο φαγητό προκαλεί την ακμή σας, σταματήστε να τρώτε αυτό το φαγητό για κάποιο χρονικό διάστημα για να δείτε εάν η ακμή σας βελτιώνεται.
Είναι επίσης μύθος ότι η ακμή στο στήθος είναι αποτέλεσμα κακής υγιεινής. Το βρώμικο δέρμα δεν προκαλεί ακμή. Αντιθέτως, η χρήση σκληρού σαπουνιού ή χημικών ουσιών και το τραχύ τρίψιμο μπορεί να επιδεινώσει την ακμή.
Ακμή στο στήθος: Αντιμετώπιση
Η συνεπής φροντίδα του δέρματος είναι απαραίτητη για τη θεραπεία της ακμής. Πολλές θεραπείες είναι διαθέσιμες για την ακμή στο στήθος για να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα σημάδια του δέρματος, να κάνετε την ακμή λιγότερο αισθητή και να μειώσετε το συναισθηματικό στρες που προκαλεί.
Χρησιμοποιήστε απαλά καθαριστικά και μη κρέμες που δεν φράζουν τους πόρους του δέρματος (αναζητήστε την ένδειξη non-comedogenic στην ετικέτα). Επίσης, αποφύγετε την σκληρή ή τραχιά απολέπιση σώματος, που είναι τραυματική για το δέρμα και μπορεί να επιδεινώσει την ακμή.
Κάποιες μη συνταγογραφούμενες κρέμες, τζελ, λοσιόν και πλύσεις σώματος μπορούν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση από την ήπια φλεγμονώδη ακμή, όπως:
- Τζελ με αδαπαλίνη (adapalene) 0,1%: Ένα ρετινοειδές προϊόν που δρα για να σταματήσει το σχηματισμό σπυριών κάτω από την επιφάνεια του δέρματος
- Υπεροξείδιο του βενζολίου: Σκοτώνει τα βακτήρια και διατίθεται σε διαφορετικά επίπεδα ισχύος
- Σαλικυλικό οξύ: Ένα κοινό συστατικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ακμής στην επιδερμίδα
Όταν χρησιμοποιείτε ένα νέο προϊόν, ξεκινήστε με μια μικρή ποσότητα και αυξήστε σταδιακά τη συχνότητα χρήσης με την πάροδο του χρόνου. Να είστε υπομονετικοί με τα αποτελέσματα, καθώς μπορεί να χρειαστούν δύο μήνες ή και περισσότερο για να δείτε αλλαγές στο δέρμα σας.
Η δοκιμή πολλαπλών επιλογών θεραπείας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τη σωστή λύση, αλλά η ακμή μπορεί να είναι επίμονη. Τα σπυράκια και τα εξογκώματα ακμής στο στήθος μπορεί να επουλωθούν αργά. Εάν τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα δεν λειτουργούν, μιλήστε με έναν δερματολόγο σχετικά με τοπικά και από του στόματος φάρμακα που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την ακμή σας.
Εάν τα παιδιά σας κάτω των 12 ετών έχουν ακμή, μιλήστε με δερματολόγο και τον παιδίατρό τους σχετικά με προϊόντα και συστατικά για τη θεραπεία της ακμής που είναι ασφαλή για παιδιά προεφηβικής ηλικίας.