Καταγγελία σε βάρος του ΕΟΠΥΥ ότι μπλοκάρει τη θεραπεία ασθενών με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση
Για αυθαιρεσία σε βάρος ασθενών με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση κατηγορούν οι γιατροί της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας τον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικού γραμματέα της ΕΠΕ κ. Θοδωρή Βασιλακόπουλου στον «Ελεύθερο Τύπο», ο ΕΟΠΥΥ βάζει αυθαίρετα περιορισμούς και κριτήρια που δεν τεκμηριώνονται από καμία επιστημονική εισήγηση, προκειμένου να αφήσει εκτός θεραπείας τουλάχιστον το 15% των ατόμων που πάσχουν από ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση στην Ελλάδα και ειδικότερα όσους νοσούν από την ήπια και τη βαριά μορφή της ασθένειας.
«Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση, που ανήκει στις σπάνιες ασθένειες και είναι θανατηφόρος, αφορά περί τους 500 ασθενείς εντός των συνόρων. Τα τελευταία χρόνια εγκρίθηκαν δύο νέες θεραπείες που παρατείνουν σημαντικά την επιβίωση των ασθενών, οι οποίοι δίχως αυτές είναι καταδικασμένοι. Οι θεραπείες έχουν εγκριθεί στην Ελλάδα και η μηνιαία αγωγή κοστίζει 1.200 ευρώ ενώ είναι απολύτως απαραίτητη για τους ασθενείς. Επειδή η ασθένεια (ως σπάνια) παραμένει υπο-διαγνωσμένη, μόλις 250 ασθενείς στην Ελλάδα γνωρίζουν ότι νοσούν και συνεπώς πρέπει να λάβουν τις θεραπείες αυτές. Ωστόσο ο ΕΟΠΥΥ για να περιορίσει τις δαπάνες Υγείας βάζει αυθαίρετους περιορισμούς, σταματώντας να αποζημιώνει τη θεραπεία από τους ασθενείς με την ήπια και τη βαριά μορφή της ασθένειας. Παράλληλα, δημιουργεί πρόσθετα προσκόμματα ζητώντας από τους ασθενείς “άσχετες” με την πάθησή τους εξετάσεις, όπως είναι η εξέταση για τα αέρια αίματος, που σε κανένα άλλο κράτος δεν απαιτούνται για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, και τις οποίες οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν», τονίζει ο κ. Βασιλακόπουλος.
Αναφέρει επίσης ότι στο νόσημα ο πνεύμονας «σκληραίνει» και καταστρέφεται η αναπνευστική ικανότητα και πως με τα λογιστικά «τερτίπια» του ΕΟΠΥΥ ένας σημαντικός αριθμός ασθενών (μέχρι και 50 νοσούντες) μένει ξεκρέμαστος, αφού για να πάρουν τη σωτήρια θεραπεία πρέπει να την πληρώνουν κάθε μήνα από την τσέπη τους, καταβάλλοντας τα 1.200 ευρώ στο φαρμακείο της γειτονιάς τους! Επίσης, η ένταξη των νέων φαρμάκων στην Ελλάδα καθυστερεί κατά 1,5 χρόνο από την κυκλοφορία τους στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που καθιστά τους Έλληνες πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην Ευρώπη.
Διαβάστε επίσης:
Εγκύκλιος ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση των ασφαλισμένων στο εξωτερικό - Όροι και προϋποθέσεις
Πυρά Βλασταράκου στην διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για την καθυστέρηση των συμβάσεων