ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 7 τροφές που πρέπει να μην μαγειρεύετε ποτέ στο air fryer

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι φριτέζες αέρος έχουν φέρει μια «μίνι επανάσταση» στην οικιακή μαγειρική, προσφέροντας έναν πιο υγιεινό και πιο γρήγορο τρόπο, για να απολαύσετε τραγανά φαγητά με ελάχιστο λάδι.

Οι 7 τροφές που πρέπει να μην μαγειρεύετε ποτέ στο air fryer
Bigstock

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα τρόφιμα κατάλληλα για τηγάνισμα στον αέρα. Ορισμένα συστατικά μπορεί να προκαλέσουν κινδύνους για την ασφάλεια, κακή υφή ή ζημιά στη συσκευή.

Αυτό το άρθρο παραθέτει τα τρόφιμα που πρέπει να ΜΗΝ μαγειρεύονται σε φριτέζα αέρος, για ποιους λόγους πρέπει να αποφεύγονται και ορισμένες καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων.

Τροφές που δεν πρέπει ποτέ να μαγειρεύετε σε air fryer

Αν και οι φριτέζες αέρος είναι ευέλικτες, ορισμένα τρόφιμα είναι καλύτερα να παραμείνουν έξω από αυτό το δημοφιλές, πλέον, gadget κουζίνας. Ακολουθεί μια ανάλυση των στοιχείων που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα και τους λόγους:

ΤροφήΓιατί να το αποφύγετεΠροτεινόμενη εναλλακτική
1. Τροφές με κουρκούτιΤο υγρό κουρκούτι τείνει να στάζει μέσα από το καλάθι, προκαλώντας χάος και προκαλώντας ανομοιόμορφο μαγείρεμαΚαταψύξτε τις τροφές με κουρκούτι προτού τις βάλετε στο air fryer
2. ΤυρίΤα μαλακά τυριά λιώνουν πολύ γρήγορα, οδηγώντας σε ένα χάος μέσα στη φριτέζα αέραΧρησιμοποιήστε μπαστουνάκια πανέ τυριού, που κρατούν καλύτερα το σχήμα τους
3. Φυλλώδη λαχανικάΧόρτα όπως το σπανάκι μπορεί να αρχίσουν να αιωρούνται μέσα στην φριτέζα λόγω της ισχυρής κυκλοφορίας του αέραΡίξτε τέτοια λαχανικά σε ήδη μαγειρεμένα πιάτα αντί να τα τηγανίσετε στον αέρα
4. Ρύζι και ζυμαρικάΤο ωμό ρύζι και τα ωμά ζυμαρικά δεν μαγειρεύονται σωστά σε φριτέζα αέραΜαγειρέψτε τα κανονικά σε κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας ή χρησιμοποιήστε πρώτα μια χύτρα ταχύτητας
5. Ωμά λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερόΛαχανικά όπως τα αγγούρια ή το σέλινο μαλακώνουν σε και μοιάζουν σαν… χαλασμέναΨήστε στο air fryer πιο σφιχτά λαχανικά, όπως καρότα ή πιπεριές
6. Μεγάλα κομμάτια κρέαςΤα μεγάλα κομμάτια κρέατος μπορούν να μαγειρευτούν άνισα και να στεγνώσουν εύκολαΧρησιμοποιήστε φούρνο για πιο ελεγχόμενη κατανομή θερμότητας
7. Ποπ κορνΗ φριτέζα αέρα δεν φτάνει την απαιτούμενη θερμοκρασία για να σκάσουν αποτελεσματικά οι πυρήνες του καλαμποκιούΠροτιμήστε μια κλασική συσκευή παρασκευής ποπ κορν ή τηγάνι για εστία κουζίνας, ή σε φούρνο μικροκυμάτων

Γιατί αυτά τα τρόφιμα δεν μαγειρεύονται καλά σε φριτέζα αέρος

Η κατανόηση του γιατί ορισμένα τρόφιμα πρέπει να ΜΗΝ μαγειρεύονται σε φριτέζα αέρα μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τα ακατάστατα, κακής ποιότητας αποτελέσματα και πιθανή ζημιά στη συσκευή σας.

  • Ακατάστατο και ανομοιόμορφο μαγείρεμα: Τα φαγητά με υγρό κουρκούτι, όπως η τεμπούρα και τα σπιτικά ντόνατς, δεν στερεώνονται σωστά στη φριτέζα. Το κουρκούτι μπορεί να στάζει, δημιουργώντας ένα κολλώδες υπόλειμμα που είναι δύσκολο να καθαριστεί.
  • Κακή υφή: Ορισμένα τρόφιμα, ειδικά εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, δεν γίνονται τραγανά σε μια φριτέζα αέρα. Αντίθετα, μπορεί να μουσκέψουν, να γίνουν σαν… λάστιχο ή να στεγνώσουν εντελώς.
  • Κίνδυνοι ασφάλειας: Ορισμένα συστατικά, όπως χαλαροί κόκκοι και ελαφριά αντικείμενα, μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο πυρκαγιάς κολλώντας στο θερμαντικό στοιχείο ή εμποδίζοντας τη ροή του αέρα.
  • Βλάβη της συσκευής: Τα λιπαρά τρόφιμα όπως τα μπιφτέκια ή τα λιπαρά κομμάτια κρέατος μπορεί να παράγουν υπερβολικό καπνό, οδηγώντας σε συσσώρευση υπολειμμάτων και καταστρέφοντας τα εξαρτήματα της φριτέζας αέρα.
Air-Fryer

Συμβουλές για επιτυχία με το μαγείρεμα σε air fryer

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη φριτέζα αέρα, ακολουθήστε αυτές τις πρακτικές συμβουλές:

  • Επίστρωση: Χρησιμοποιήστε μια ελαφριά επικάλυψη λαδιού ή τριμμένης φρυγανιάς για να βοηθήσετε τα συστατικά να αποκτήσουν μια τραγανή υφή χωρίς υπερβολική υγρασία.
  • Αποφύγετε τον συνωστισμό: Δώστε χώρο στα τρόφιμα, για να επιτρέψετε τη σωστή ροή αέρα και ομοιόμορφο μαγείρεμα.
  • Χάρτινη επένδυση στον κάδο: Αποτρέπουν τα κολλώδη υπολείμματα και διευκολύνουν τον καθαρισμό.
  • Μαγείρεμα σε παρτίδες: Εάν ετοιμάζετε μεγαλύτερα γεύματα, μαγειρέψτε σε μικρότερες μερίδες για καλύτερα αποτελέσματα.

Συχνές Ερωτήσεις

«Ποια είναι μερικά κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγω με το air fryer;»

Μερικά κοινά λάθη περιλαμβάνουν τον υπερβολικό συνωστισμό τροφών στον κάδο, τη χρήση υπερβολικού λαδιού που μπορεί να δημιουργήσει καπνό και την μη προθέρμανση της φριτέζας αέρα (όταν απαιτείται). Επιπλέον, το να μην καθαρίζετε τη συσκευή τακτικά μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους και οσμές.

«Πώς μπορώ να αποτρέψω το να κολλήσουν τα τρόφιμα στον κάδο της φριτέζας;»

Για να μην κολλήσει κάτι, καλύψτε ελαφρά το καλάθι με μια μικρή ποσότητα σπρέι μαγειρέματος ή χρησιμοποιήστε λαδόκολλα για φριτέζες αέρα. Αποφύγετε τη χρήση πολύ λαδιού, καθώς μπορεί να προκαλέσει υπερβολικό κάπνισμα και συσσώρευση υπολειμμάτων.

«Μπορώ να χρησιμοποιήσω αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα στη φριτέζα μου;»

Ναι, τόσο το αλουμινόχαρτο όσο και η λαδόκολλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε φριτέζα αέρα, αλλά πρέπει να τοποθετηθούν σωστά για να αποφευχθεί η παρεμπόδιση της ροής του αέρα. Να βεβαιώνεστε πάντα ότι είναι στερεωμένα κάτω από τα τρόφιμα για να μην αιωρούνται και αγγίζουν το θερμαντικό στοιχείο.

Σύνοψη

Τα air fryers είναι εξαιρετικά για μια ποικιλία φαγητών, αλλά δεν είναι όλες οι τροφές κατάλληλες για τηγάνισμα σε φριτέζα αέρος. Τρόφιμα όπως εκείνα με υγρό κουρκούτι, τα μαλακά τυριά και τα μεγάλα κομμάτια κρέατος μπορεί να οδηγήσουν σε απογοητευτικά αποτελέσματα ή πιθανή ζημιά στη συσκευή.

Πηγές: bbcgoodfood.com, marthastewart.com