Γιατί το κόκκινο κρασί προκαλεί πονοκέφαλο – Πώς να τον μειώσετε
Σε σύγκριση με το λευκό, το κόκκινο κρασί είναι γνωστό ότι προκαλεί συχνότερα πονοκεφάλους, που κυμαίνονται από ήπια ενόχληση έως σοβαρές ημικρανίες.
Αυτές οι αντιδράσεις οφείλονται σε συγκεκριμένες ενώσεις, που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί.
Αυτό το άρθρο εξηγεί γιατί το κόκκινο κρασί προκαλεί πονοκεφάλους και παρέχει συμβουλές για να ελαχιστοποιήσετε την ενόχληση, ενώ απολαμβάνετε το αγαπημένο σας ποτό.
Γιατί το κόκκινο κρασί προκαλεί πονοκεφάλους
Οι πονοκέφαλοι από κόκκινο κρασί συνδέονται με συγκεκριμένες ενώσεις και φυσιολογικές αντιδράσεις:
- Ισταμίνες: Βρίσκονται στη φλούδα των σταφυλιών και είναι πιο συγκεντρωμένες στις ποικιλίες που γίνονται κόκκινο κρασί. Τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα του ενζύμου οξειδάση της διαμίνης (DAO) έχουν πρόβλημα να διασπάσουν αυτές τις ισταμίνες, προκαλώντας πονοκεφάλους.
- Φλαβανόλες και κερσετίνη: Αυτά τα αντιοξειδωτικά διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και επηρεάζουν την ευαισθησία στον πονοκέφαλο.
- Τανίνες: Οι τανίνες που απαντώνται φυσικά στη φλούδα των σταφυλιών, διεγείρουν την απελευθέρωση σεροτονίνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, όταν αυτή η ουσία φτάσει σε υψηλά επίπεδα.
- Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: Το αλκοόλ διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και αφυδατώνει το σώμα. Και τα δύο είναι κοινά αίτια πονοκεφάλου.
Πώς να ελαχιστοποιήσετε τους πονοκεφάλους από το κρασί
Για να μειώσετε τον κίνδυνο πονοκεφάλου από κρασί, δοκιμάστε τα παρακάτω:
- Μείνετε ενυδατωμένοι: Πίνετε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κατανάλωση κρασιού, για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
- Επιλέξτε κρασιά χαμηλής περιεκτικότητας σε ισταμίνη: Αναζητήστε κρασιά που παρασκευάζονται με λιγότερη φλούδα σταφυλιού, όπως λευκά ή ροζέ.
- Φάτε πριν πιείτε: Το γεμάτο στομάχι επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ και μειώνει τις επιπτώσεις του.
- Περιορίστε την ποσότητα: Η κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων κρασιού ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο πρόκλησης πονοκεφάλου.
- Δοκιμάστε λευκό κρασί: Τα λευκά κρασιά περιέχουν γενικά λιγότερες τανίνες και ισταμίνες από τα κόκκινα κρασιά.
- Πάρτε αντιισταμινικά: Εάν είναι ασφαλή και έχουν εγκριθεί από γιατρό, τα αντισταμινικά μπορούν να βοηθήσουν όσους είναι ευαίσθητοι στις ισταμίνες.
Συχνές Ερωτήσεις
“Γιατί το κόκκινο κρασί προκαλεί πονοκεφάλους περισσότερο από το λευκό;”
Το κόκκινο κρασί περιέχει υψηλότερα επίπεδα ισταμινών, τανινών και φλαβανολών, οι οποίες είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν πονοκεφάλους σε σύγκριση με το λευκό κρασί.
“Τα θειώδη είναι η κύρια αιτία των πονοκεφάλων από το κρασί;”
Όχι. Οι ισταμίνες και οι τανίνες στο κόκκινο κρασί είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν πονοκεφάλους από τα θειώδη.
“Πώς μπορώ να αποφύγω τους πονοκεφάλους ενώ πίνω κόκκινο κρασί;”
Πίνετε με μέτρο, μείνετε ενυδατωμένοι, τρώτε πριν πιείτε και επιλέξτε κρασιά με χαμηλότερα επίπεδα ισταμίνης και τανίνης.
Σύνοψη
Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από το κόκκινο κρασί συνδέονται με τις ισταμίνες, τις τανίνες, τις φλαβανόλες και την αφυδάτωση του αλκοόλ. Παραμένοντας ενυδατωμένοι, τρώγοντας εκ των προτέρων και επιλέγοντας κρασιά χαμηλής περιεκτικότητας σε ισταμίνη, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο πονοκεφάλου.
Πηγές: psychiatrist.com, medicalnewstoday.com, theconversation.com